Γ. Ρουπακιάς: Έξι χρόνια μετά, η ώρα της απολογίας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Date:
Έξι χρόνια από τη στιγμή της αποτρόπαιης δολοφονίας τον Σεπτέμβριο του 2013. Σχεδόν 3,5 χρόνια μετά την αποφυλάκισή του , τον Μάρτιο του 2016 μετά από παραμονή σχεδόν 30 μηνών στις φυλακές,
και με χιλιάδες αναπάντητα «γιατί» να περικλείουν μια υπόθεση που σημάδεψε όσο καμία άλλη τα τελευταία χρόνια την Ελληνική πολιτική ιστορία, ο Γιώργος Ρουπακιάς καλείται σήμερα το πρωί να περιγράψει στους δικαστές τις συνθήκες της δολοφονίας του παλικαριού από την Νίκαια, του μουσικού που χάθηκε τόσο άδικα από το χέρι του κατηγορούμενου.
Μετά από διαδικασία που διαρκεί ήδη πάνω από 4 χρόνια (ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015) και με τους περισσότερους κατηγορουμένους, μελή και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, σχεδόν πάντα απόντες, ο Ρουπακιάς καλείται να περιγράψει τη σκηνή του εγκλήματος. Έχει προσπαθήσει να το κάνει άλλωστε , άλλες δυο φορές, σε διάστημα ενός μήνα , το Φθινόπωρο του 2013.
Η πρώτη απολογία του
Η πρώτη απολογία του έγινε λίγες μέρες μετά το έγκλημα. Εκεί επιβεβαίωσε την τηλεφωνική του επικοινωνία με μέλη της Χρυσής Αυγής τη νύχτα του φόνου του Παύλου Φύσσα. Με χτύπησαν, υποστήριζε για τις συνθήκες του μοιραίου επεισοδίου, και με κυνικότητα ανέφερε ότι επιτέθηκε στον Παύλο Φύσσα γιατί αυτός ήταν ο πρώτος που βρήκε μπροστά του.
Mεταξύ άλλων ισχυρίστηκε πως δεν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, αλλά απλός υποστηρικτής. Όπως λέει, λίγη ώρα πριν το φονικό περιστατικό έλαβε κλήση από απόστρατο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ μετά την πράξη του, όταν ζήτησε βοήθεια και να του βρουν δικηγόρο, η απάντηση που πήρε ήταν : «κόψε το λαιμό σου, όπως έστρωσες θα κοιμηθείς».
Αναλυτικά τι αναφέρει στην απολογία του ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα:
«Έχω κλείσει δύο σπίτια και το δικό μου και του παιδιού. Μου άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου μου 5-6 άτομα, με γρονθοκόπησαν στο κεφάλι, πήρα ασυναίσθητα το μαχαίρι που είχα για αυτοπροστασία.
Ένας φίλος του θύματος με μπλε μπλούζα φώναξε στην αστυνομία «αυτός είναι, αυτός είναι». Ήμουν σε άλλη καφετέρια από το θύμα.
Όσο βρισκόμουν στην καφετέρια έλαβα τηλέφωνο από τον ΔΓ απόστρατο των ενόπλων δυνάμεων που τον γνώρισα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Με ρώτησε τι κάνω, χωρίς αιτία. Όσο βρισκόμουν στην καφετέρια πήρα τον Γ.Π ,Ι.Κ και τον Δ. Μίλησα μόνο με τον τελευταίο. Τον Κ. και τον Π. τους γνώρισα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Όλα τα άτομα που προανέφερα προέρχονται από την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Στο γραφείο είμαι μόνο τρεις μήνες. Πριν δεν ανήκα πουθενά. Τον τελευταίο καιρό λαμβάνω μέρος σε δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής επειδή είμαι αγανακτισμένος με την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Δεν είχα το ποσό των 20 ευρώ που απαιτείται για να γραφτώ μέλος ούτε εγώ ούτε η γυναίκα μου γι αυτό το λόγο δεν είμαι μέλος και δεν είναι καταγεγραμμένο το όνομά μου στη Χρυσή Αυγή, είμαι απλός υποστηρικτής.
Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τα γραφεία της Χ.Α είναι ανοιχτά 5 με 9. Στις εννέα πήγαινα εγώ κάθε Πέμπτη γιατί γίνονταν ομιλίες από βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Έχω πάρει μέρος σε μία διανομή τροφίμων , που έγινε στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου και σε μία εκδρομή στη Μεσσηνία, στον ποταμό Νέδα, τον Αύγουστο του 2013. Το κλομπ πράγματι υπήρχε σπίτι, όπως και το τέιζερ και τα περιοδικά και η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής και τα βιβλιαράκια μαίανδρος, το περιεχόμενο των οποίων εγώ ανακοίνωσα στους αστυνομικούς. Το κλομπ και το τέιζερ το οποίο είχα αγοράσει 20 ευρώ το είχα σπίτι για τους κλέφτες.
Στη συμπλοκή κατέβαινα πεζός την Τσαλδάρη πηγαίνοντας στο αυτοκίνητό μου είδα ομάδα ατόμων 40 έως 50, στον απέναντι δρόμο να χτυπιούνται και στα 60 -70 μέτρα ήταν αποκομμένη, μία ομάδα 10 -15 ατόμων ,μέσα στην οποία ήταν και το θύμα οι οποίοι στέκονταν μπροστά στο αυτοκίνητό μου.
Άκουσα από απέναντι να φωνάζουν, νόμιζα ότι ήταν τσακωμός φιλάθλου. Ξεκλείδωσα το αυτοκίνητό μου, κάθισα στη θέση του οδηγού και άκουσα μία φωνή να φωνάζει από τους φίλους του θύματος, αυτός είναι , αυτός είναι. Αυτοί θεώρησαν ότι εγώ ήμουν μαζί με τους άλλους χρυσαυγίτες και μου επιτέθηκαν. Οι αστυνομικοί ήρθαν σε δευτερόλεπτα από τότε που έγινε το συμβάν . Τους είδα με τις μηχανές πάνω στο πεζοδρόμιο . Την ώρα που ήρθαν οι αστυνομικοί ήταν 10 με 12 άτομα της παρέας του θύματος.
Η Τ.Ο Νίκαιας παρέχει ενδυμασία (στρατιωτική ενδυμασία, άρβυλα, μαύρη μπλούζα και στρατιωτικό παντελόνι) σε κάποια άτομα της οργάνωσης που φρουρούν τα γραφεία.
Μετά τη σύλληψη μου πήρα τηλέφωνο τον Γ.Π και του είπα ότι μαχαίρωσα κάποιον άνθρωπο και να μου βρει δικηγόρο. Εκείνος ,που έχει επαφή με κόσμο, δικηγόρους κλπ, του έκανα απανωτές κλήσεις ζητώντας βοήθεια ,αλλά αυτός δεν με βοήθησε και μου είπε κόψε το λαιμό σου, όπως έστρωσες θα κοιμηθείς.
Εκτός του Π. πιθανόν να τηλεφώνησα και στη γυναίκα μου για να την καθησυχάσω. Επιτέθηκα στον Παύλο Φύσσα γιατί αυτός ήταν ο πρώτος που βρήκα μπροστά μου αφότου με τράβηξαν κάποιοι από την ομάδα αυτή από τα αυτοκίνητο. Και οι άλλοι βέβαια μου επιτέθηκαν ,αλλά εγώ χτύπησα αποκλειστικά το θύμα γιατί αυτός βρισκόταν πιο κοντά μου. Το θύμα ούτε το γνώριζα ούτε κάποιος με έστειλε εκεί , ούτε πήγαινα ανάποδα με το αυτοκίνητό μου. Οι αστυνομικοί την ώρα που ήρθαν είδαν ότι δέχθηκα χτυπήματα από το θύμα και την παρέα του».
Η δεύτερη απολογία στις ανακρίτριες
Όπως γράφει το dikastiko.gr ένα μήνα μετά ο Ρουπακιάς απολογείται συμπληρωματικά στις εφέτες ανακρίτριες που είχαν αναλάβει την υπόθεση. Με αντιφάσεις, αλλά και με μια διαφορετική περιγραφή από εκείνη που είχε δώσει στην πρώτη του απολογία στον Πειραιά για όσα έγιναν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Σε αυτή ο Γιώργος Ρουπακιάς επιχείρησε να αποδώσει τα πάντα στον «φόβο, την ταραχή του και την κακιά στιγμή», αρνούμενος τη συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση.
Επέμεινε πως η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή ήταν «χαλαρή» και ότι δεν ανήκε στον πενταμελή πυρήνα της οργάνωσης στη Νίκαια. Όσο για τη δολοφονία Φύσσα, για πρώτη φορά μίλησε για κινητοποίηση μελών της οργάνωσης, επειδή, όπως ισχυρίστηκε «την πέσανε σε κάποιον δικό μας στο Κερατσίνι».
Υποστήριξε μάλιστα πως εκείνο το βράδυ έβλεπε τηλεόραση στο σπίτι του, ενώ απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας Πειραιά είχε πει πως βρισκόταν σε άλλη καφετέρια, όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον απόστρατο Γ. Δ «χωρίς λόγο». Ενώπιον όμως των ανακριτών σήμερα, παραδέχτηκε ότι με το τηλεφώνημα αυτό τον καλούσε ο απόστρατος να πάει στην οργάνωση, κάτι που έκανε όπως και άλλα μέλη της οργάνωσης.
Περιγράφει μάλιστα, εντελώς διαφορετικά τόσο τα γεγονότα που προηγήθηκαν της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, όσο εκείνα που ακολούθησαν με τις πολλές κλήσεις από το κινητό του τηλέφωνο. Υποστηρίζει παράλληλα, πως ο ίδιος έκανε τα τηλεφωνήματα αυτά από το Αστυνομικό Τμήμα όπου κρατείτο μαζί με φίλους του Π. Φύσσα που είχαν προσαχθεί, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πως οι αστυνομικοί τον άφησαν να ανέβει στον 3ο όροφο, μόνο του χωρίς απολύτως καμία συνοδεία!