Date:
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019,
στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου κατέθεσε στέφανο.
Ακολούθως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στον Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης και παρέστη σε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.
Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στην έδρα της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου μετά την επίσημη υποδοχή του κατέθεσε στέφανο στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ, ξεναγήθηκε στο ομώνυμο μουσείο και απευθύνθηκε στο προσωπικό.
Δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στους δημοσιογράφους:
«Έχω αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εδώ και δέκα ημέρες περίπου. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψή μου εκτός Ελλάδος. Έπρεπε να είναι η Κύπρος και χαίρομαι που είναι η Κύπρος. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και η πρώτη επίσκεψή μου σε Μονάδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έπρεπε να είναι η ΕΛΔΥΚ και χαίρομαι που είναι η ΕΛΔΥΚ.
Είναι τιμή για εμένα, τιμή και χαρά, που βρίσκομαι εδώ, σήμερα, σε ένα διήμερο, θα έλεγα, προσκυνηματικού χαρακτήρα, γιατί αυτή η επίσκεψη, εκτός από τις ουσιαστικές συναντήσεις με παράγοντες της Κυπριακής Κυβέρνησης, πρώτα απ’ όλα με τον φίλο Υπουργό Άμυνας, έχει και κάτι άλλο. Ήρθα και για να αποτίσω φόρο τιμής, εδώ, που όπως είπα και χθες, κάποτε αποδόθηκε, από φαντάρους σαν και εσάς, μιας άλλης εποχής, και μέλη της Εθνικής Φρουράς, Έλληνες, τεράστιος φόρος αίματος.
Δε λησμονούμε, λοιπόν, ότι η 20ή Ιουλίου 1974 αποτελεί την πιο τραγική σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και του Ελληνισμού ευρύτερα. Αυτή την ημέρα, πριν από 45 χρόνια, η Τουρκία, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, εισέβαλε παράνομα στο νησί και κατέλαβε έδαφος το οποίο, μέχρι και σήμερα, παραμένει υπό την κατοχή της, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Τιμούμε, λοιπόν, όλους όσοι αγωνίστηκαν εναντίον του εισβολέα. Τιμούμε τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους ήρωες που αντιστάθηκαν για να διατηρήσουν την Κύπρο ελεύθερη, καθώς και τους αμάχους που έχασαν και αυτοί τη ζωή τους εκείνη την περίοδο.
Ιδιαιτέρως τιμούμε τους αγνοούμενους του Κυπριακού Ελληνισμού, που δεν είναι μόνο ένα ζήτημα, ένα θέλετε, ιστορικής φύσεως, είναι και ένα ζήτημα ανθρωπιστικού καθήκοντος, να αναδειχθεί, και αυτοί οι άνθρωποι να δικαιωθούν. Και οι οικείοι τους και οι συγγενείς τους, επίσης, να δικαιωθούν για τους αγώνες που έκαναν εν ονόματι αυτών που έπεσαν.
Είμαι πολύ συγκινημένος, επιπροσθέτως, που σήμερα ανάμεσά μας, εδώ, βρίσκεται αυτό το τραπέζι των αγνοουμένων.
Η ΕΛΔΥΚ, κυρίες και κύριοι, μετρά ήρωες, που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, υπηρετώντας τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.
Αυτά τα ιδανικά συνεχίζετε να πρεσβεύετε και να υπηρετείτε εδώ εσείς, τα στελέχη και οι στρατεύσιμοι.
Η ΕΛΔΥΚ έχει την ευθύνη της υπεράσπισης του νησιού. Η παρουσία σας εδώ δηλώνει με τον πλέον έμπρακτο και κατηγορηματικό τρόπο την αδελφική σχέση Ελλάδας – Κύπρου.
Μαζί με την Εθνική Φρουρά, εσείς, είστε οι θεματοφύλακες της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγγυητές του Διεθνούς Δικαίου στο νησί.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή εδώ η γωνιά του Ελληνισμού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και κρίσιμη για εμάς και ως Κυβέρνηση θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της αυξημένης προκλητικότητας της Τουρκίας και στην κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή στην ΑΟΖ ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση – το επιβεβαιώσαμε αυτό χθες και συζητήσαμε και τον τρόπο που θα πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την αυξημένη προκλητικότητα με τον Υπουργό Άμυνας – και από άλλες χώρες, η οποία μετά από συντονισμένες ενέργειες, κατέληξε στο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Σας θυμίζω ότι είναι πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις εναντίον χώρας που βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία, παρότι έχει κάπως μεταβάλλει τον προσανατολισμό της προς ανατολάς τώρα τελευταία, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν είναι μικρό χαστούκι να επιβληθούν αυτή την ώρα κυρώσεις εναντίον της για τη συνολική επιθετική και προκλητική της συμπεριφορά κατά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα, λοιπόν, τηρεί αταλάντευτη στάση και έχει οικοδομήσει την εθνική στρατηγική άμυνας και ασφάλειας στην επίκληση της διεθνούς νομιμότητας.
Σεβόμαστε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως είχα πει κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου, δεν προκαλούμε, αλλά δε μας αρέσει και να προκαλούμαστε, από οποιονδήποτε.
Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα, την εθνική μας ανεξαρτησία, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα, τόσο της χώρας μας όσο και του Κυπριακού Ελληνισμού.
Αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη δέσμευση και η παρουσία σας εδώ επιβεβαιώνει ακριβώς αυτές τις θέσεις.
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναδειχθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένο πόλο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Όλοι τώρα αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα, αντί για πηγή προβλημάτων και αστάθειας που ήταν κάποτε, ακόμα και στις εκτιμήσεις κάποιων ειδικών, σήμερα είναι πάροχος ασφάλειας. Έχει έρθει, δηλαδή, στο άλλο άκρο. Αποδεικνύεται αυτό από την πληθώρα των συνεργασιών μας στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Η διατήρηση της ειρήνης σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή αποτελεί πρωταρχικό και στρατηγικό στόχο για την ασφάλεια και ευημερία του Ελληνισμού. Για το λόγο αυτό επιδιώκουμε την εδραίωση των πολυμερών σχέσεων στην περιοχή, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο, στο πλαίσιο βέβαια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία απομονώνεται όλο και περισσότερο υποστηρίζοντας το «δίκαιο του ενός», το οποίο την απομακρύνει σιγά σιγά, αργά αλλά σταθερά, ακόμα και από παραδοσιακούς της συμμάχους.
Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου,
Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,
Κοιτάξτε, βλέπω πίσω τη Σημαία, αποτυπωμένη στον τοίχο. Την είδα νωρίτερα να κυματίζει εκεί ψηλά περήφανη, μπροστά μου και αναλογίστηκα και σας καλώ να αναλογιστείτε κι εσείς όλο αυτό το αίμα που χύθηκε, όλες αυτές τις ανθρώπινες ζωές που προσφέρθηκαν σαν θυσία γύρω από αυτό το ιερό σύμβολο.
Και να αναλογιστείτε, επίσης, όσο κοιτάτε τη Σημαία, όλα όσα υπομείναμε ως Έθνος, υποφέραμε ως Έθνος, αντέξαμε ως Έθνος και ξεπεράσαμε ως Έθνος. Και ξανακοιτάζοντας τη Σημαία, να είστε σίγουροι, τελικά, ότι αυτό το σύμβολο έχει τη δυνατότητα να συνεγείρει δυνάμεις και αισθήματα, τα οποία θα μας κάνουν ξανά να υποφέρουμε, να υπομείνουμε, αλλά να αντέξουμε και να ξεπεράσουμε άλλα τόσα ως Έθνος, από εδώ και πέρα, στο μέλλον. Αυτό, λοιπόν, να μη το ξεχνάτε. Αυτό είναι το μήνυμά μου, αυτό είναι που αισθάνθηκα εγώ πολύ βαθιά μέσα στην ψυχή μου σε αυτό το διήμερο των επισκέψεων.
Σας καλώ να συνεχίσετε με την ίδια θέρμη το έργο σας, συναισθανόμενοι το καθήκον απέναντι στην Πατρίδα. Και θέλω να γνωρίζετε ότι όλοι μας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας αλλά και στη νέα Κυβέρνηση γενικότερα, είμαστε υπερήφανοι για εσάς, υπερήφανοι που επιτελείτε εδώ το πατριωτικό σας καθήκον.
Σας ευχαριστώ για ό,τι κάνετε, σας εύχομαι από καρδιάς δύναμη και υγεία σε εσάς και στις οικογένειες σας και σας διαβεβαιώνω ότι στην εκτέλεση της αποστολής σας είμαστε πρώτοι από όλους εμείς αρωγοί και συμπαραστάτες.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε να είστε εδώ μάχιμοι και δυνατοί».