Μείωση 20% έως και 30% για τους πολύ μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων θα δείχνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο. Σε σχέση με πέρυσι, το όφελος ... Περισσότερα

ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Epiloges Press

Epiloges Press

Μείωση 20% έως και 30% για τους πολύ μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων θα δείχνουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο. Σε σχέση με πέρυσι, το όφελος θα ξεκινά από περίπου 35 ευρώ για όσους έχουν περιουσία έως 60.000 ευρώ και αυξάνεται σε 99-239 ευρώ για περιουσίες ύψους έως και 300.000 ευρώ.

 

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, αφορά όλους τους κατόχους ακινήτων και θα ισχύσει από το 2019 και όχι το 2020 όπως προέβλεπε η προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

Περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι μικροιδιοκτήτες που θα δουν στα εκκαθαριστικά τους τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο κατά 30%. Αλλά και οι μεσαία τάξη θα δει σημαντική μείωση της τάξης του 20%, με αξία περιουσίας ως 400.000 ευρώ, που καλύπτουν σχεδόν το 98% του συνόλου των ιδιοκτητών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το όφελος μπορεί να φτάνει έως και τα 311 ευρώ. Ελάχιστοι μόνον ιδιοκτήτες (περίπου 15.000) που κατέχουν ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, θα δουν τον ΕΝΦΙΑ να μειώνεται κατά μόλις 10% εφέτος.

Advertisement
MEGA

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, η επιλογή άμεσης μείωσης του ΕΝΦΙΑ δεν είναι μόνο ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης που αφαιρεί φορολογικό βάρος από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που ούτως ή άλλως υπερφορολογείται. Είναι μία πολιτική με ξεκάθαρη αναπτυξιακή στόχευση που συνδυάζεται με άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής, όπως η αναστολή καταβολής ΦΠΑ στην οικοδομή και η αναστολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων που θα επακολουθήσουν το 2020. Στόχος είναι να πάρει μετά από μία δεκαετία κρίσης ξανά εμπρός ο κατασκευαστικός κλάδος καθώς και σειρά επαγγελμάτων που συνδέονται άμεσα με αυτόν.

Επιπλέον εκτιμάται πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ οδηγεί στην ανατίμηση της περιουσίας των πολιτών. Απαντώντας μάλιστα στην κριτική που συχνά ασκείται, πως ο ΕΝΦΙΑ αφορά πρωτίστως όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η επίδραση που έχει ο συγκεκριμένος φόρος στην αξία του ακινήτου. Όπως εξηγούν, η τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος ή ενός οικοπέδου αυξάνεται σημαντικά, όταν είναι γνωστό πως ο ΕΝΦΙΑ που θα χρειαστεί να πληρώσει ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι μειωμένος έως και κατά 30%. Και αυτό αφορά σχεδόν όλους τους Έλληνες που κατέχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 19 Φεβρουαρίου

08/02/26 9:34 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 19 Φεβρουαρίου

Μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους και στάση διαμαρτυρία μπροστά στο Διοικητήριο θα κάνουν αύριο Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου το πρωί οι αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα.

08/02/26 9:24 μμ

Σέρρες: Με τα τρακτέρ τους στην πόλη αύριο Δευτέρα οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα – Χειρουργήθηκε στα χέρια

08/02/26 9:00 μμ

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα – Χειρουργήθηκε στα χέρια

Η Ιωάννα Τούνη βρήκε τον παράδεισο στη Σαουδική Αραβία και δηλώνει high society από το Νέο Πετρίτσι Σερρών

08/02/26 8:30 μμ

Η Ιωάννα Τούνη βρήκε τον παράδεισο στη Σαουδική Αραβία και δηλώνει high society από το Νέο Πετρίτσι Σερρών

Γυναίκα ο άνθρωπος-σκιά πίσω από τον 54χρονο σμήναρχο που κατασκόπευε για την Κίνα

08/02/26 8:12 μμ

Γυναίκα πίσω από τον 54χρονο σμήναρχο που κατασκόπευε για την Κίνα

Γ. Παπανδρέου: Τέλος η λάσπη - Η χώρα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας

08/02/26 6:37 μμ

Γ. Παπανδρέου: Τέλος η λάσπη – Η χώρα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας

Πανσερραϊκός - ΑΕΚ: 0 - 4

08/02/26 6:17 μμ

Πανσερραϊκός – ΑΕΚ: 0 – 4

Η διαδρομή της Μαρίας Χριστίνας Σούλι από την παιδική ευαλωτότητα στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού και στο επιχειρείν

08/02/26 6:04 μμ

Η διαδρομή της Μαρίας Χριστίνας Σούλι από την παιδική ευαλωτότητα στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού και στο επιχειρείν

Νέο gov.gr: Από σημείο αναφοράς σε έξυπνο εργαλείο - O μετασχηματισμός της σχέσης πολίτη -κράτους

08/02/26 4:18 μμ

Νέο gov.gr: Από σημείο αναφοράς σε έξυπνο εργαλείο – O μετασχηματισμός της σχέσης πολίτη -κράτους

Η αναγέννησή της παραδοσιακής χειροτεχνίας, εφαλτήριο ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας

08/02/26 12:57 μμ

Η αναγέννησή της παραδοσιακής χειροτεχνίας, εφαλτήριο ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας

Η εκκλησία με τα δέντρα στη στέγη: Μοναδικό Θαύμα της Φύσης, δείτε βίντεο

08/02/26 4:14 μμ

Η εκκλησία με τα δέντρα στη στέγη: Μοναδικό Θαύμα της Φύσης, δείτε βίντεο

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα - Ο κρίσιμος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στο ΕΣΥ

08/02/26 11:47 πμ

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα – Ο κρίσιμος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στο ΕΣΥ