«Όταν είπα λεφτά υπάρχουν το έδειξα και το απέδειξα ότι υπήρχαν αλλά χάλασα την πιάτσα» ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Όταν είπα λεφτά υπάρχουν το έδειξα και το απέδειξα ότι υπήρχαν αλλά χάλασα την πιάτσα» ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου

 

και πρόσθεσε ότι «εμείς θα τη χαλάμε την πιάτσα για το συμφέρον του ελληνικού λαού», αναφερόμενος σε μία σειρά τομών που εξοικονόμησαν χρήματα.

 

Ο ίδιος έθεσε ως όρο επιβίωσης, αδήριτη ανάγκη και εθνική επιταγή την οικοδόμηση μιας άλλης κανονικότητας. «Η οικοδόμηση, μιας νέας, σύγχρονης δημοκρατίας.» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αν δεν φτιάξουμε κράτος, ανάπτυξη δεν θα υπάρξει – ή θα είναι στρεβλή και επιζήμια, άνιση και άδικη, για το κοινωνικό σύνολο» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε σε μία τίμια και σκληρή αντιπολίτευση με προοδευτικές λύσεις.

«Αλλά μόνο σε αυτά η θετική μας ψήφος. Την εμπιστοσύνη πρέπει να την κερδίσετε» είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι, για την πορεία και το μέλλον των Ελλήνων και της χώρας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι «μας άφησαν μόνους, μας κατηγόρησαν ως εξιλαστήριο θύμα, για να μας λεηλατήσουν ψηφοθηρικά, όταν βρεθήκαμε υπό την απειλή παγκόσμιας οικονομίας».

«Κατά συνέπεια, όλοι όσοι συμμετέχουμε στη Βουλή σήμερα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έχουμε μια μεγάλη ευθύνη. Και το λέω αυτό μέσα από την εμπειρία που είχαμε εγώ και η παράταξή μου, όταν βρεθήκαμε μόνοι να διαχειριστούμε την πιο μεγάλη κρίση της μεταπολίτευσης, την πιο βαθιά κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με την απειλή να εκραγεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «όταν ως πυροσβέστες είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, υπήρξε συστηματική εκμετάλλευση του πόνου του Ελληνικού λαού, από τα δύο κόμματα που θέλησαν να πάρουν την εξουσία. Και τα κατάφεραν, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν εύκολο, πολύ εύκολο να κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ και ως εξιλαστήριο θύμα να πληρώσει τα σπασμένα. Να λεηλατηθεί ψηφοθηρικά. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκρύψουν τα πραγματικά και βαθύτερα προβλήματα της χώρας. Με τεράστιο όμως κόστος για τον Έλληνα πολίτη που είδε την κρίση να συνεχίζεται για πολλά χρόνια, τις θυσίες να πολλαπλασιάζονται, ενώ άλλες χώρες γρήγορα ξεμπέρδεψαν από τα μνημόνια επειδή κινήθηκαν με ευρύτερη συναίνεση».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συντάχθηκε με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, την οποία επανέφερε χθες η Φώφη Γεννηματά, για διερεύνηση «όλων των αιτιών που μας οδήγησαν στην πρωτόγνωρη κρίση, από τις αρχές του 2000, αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα για την κατάκτηση της αναγκαίας εθνικής αυτογνωσίας».

«Υπάρχουν πράγματι ευθύνες πολιτικές και μεγάλες» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «γενικόλογη που δεν πείθει» την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις φοροαπαλλαγές, τονίζοντας ότι «είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν είπε που θα βρει τους πόρους».

Advertisement
Babis

«Οφείλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε το υπερβολικό πλεόνασμα που ζητούν οι δανειστές και να το εξαργυρώσουμε εγγυώμενοι -όλοι μας, όλοι μαζί- τις ριζοσπαστικές αλλαγές στο πελατειακό πολιτικό σύστημα. Είναι αυτή, η στρατηγική αντίληψη της Παράταξής μας», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αν δεν φτιάξουμε κράτος, ανάπτυξη δεν θα υπάρξει – ή θα είναι στρεβλή και επιζήμια, άνιση και άδικη, για το κοινωνικό σύνολο».

Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε ευθύνες στη ΝΔ «που οδήγησε σε κρίση τη χώρα», αλλά και ότι «απέκρυψε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία από τους εταίρους μας».

«Είχα πει από τότε, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, για τις παθογένειές μας, ότι, αν δεν τις ανατρέψουμε, αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε. Και σήμερα ισχύει το ίδιο: αν δεν αλλάξουμε, βιώσιμη προοπτική δεν υπάρχει» υποστήριξε.

Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στα θέματα της παιδείας, τονίζοντας ότι «είναι αυθαιρεσία ο υπουργός Παιδείας να αποφασίζει ποια τμήματα, ποια πανεπιστήμια, πόσοι θα είναι οι καθηγητές και πόσοι θα είναι οι εισακτέοι. Αυτό είναι ένα σοβιετικού τύπου σύστημα, που κινείται με στενά κομματικά ή πελατειακά κριτήρια. Και η Νομική Πατρών είναι θύμα αυτής της αντίληψης».

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα την ανάγκη «ανατροπών που πρέπει να γίνουν ή και να συνεχίσουν», όπως είπε, «για να ξεφύγουμε από τη διαχρονική υφέρπουσα κρίση».

 

aftodioikisi


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα ρεβίθια της νηστείας

27/02/26 11:50 μμ

Τα ρεβίθια της νηστείας

Νηστεία: 6 τροφές για να αντικαταστήσετε το κρέας

27/02/26 11:48 μμ

Νηστεία: 6 τροφές για να αντικαταστήσετε το κρέας

2 εγγυημένοι τρόποι για να απολυμάνετε το πλυντήριο των ρούχων σας

27/02/26 11:46 μμ

2 εγγυημένοι τρόποι για να απολυμάνετε το πλυντήριο ρούχων σας

Η μητέρα του μηχανοδηγού, Σπύρου Βούλγαρη, μιλά για πρώτη φορά δημόσια: «Το παιδί μου λοιδορήθηκε όσο τίποτε»

27/02/26 11:36 μμ

Η μητέρα του μηχανοδηγού, Σπύρου Βούλγαρη, μιλά για πρώτη φορά δημόσια: «Το παιδί μου λοιδορήθηκε όσο τίποτε»

Δολοφονία στο Λουτράκι: Πώς σκοτώθηκε ο 17χρονος – Τον παράτησαν αιμόφυρτο οι φίλοι του

27/02/26 11:25 μμ

Δολοφονία στο Λουτράκι: Πώς σκοτώθηκε ο 17χρονος – Τον παράτησαν αιμόφυρτο οι φίλοι του

Ναός Αγίων Θεοδώρων Σερρών: Μεγαλόπρεπο στολίδι της πίστεως, της τέχνης και του πολιτισμού

27/02/26 11:19 μμ

Ναός Αγίων Θεοδώρων Σερρών: Μεγαλόπρεπο στολίδι πίστεως, τέχνης και πολιτισμού

Εορτολόγιο: Των Αγίων Θεοδώρων – Τι γνωρίζουμε για τους δύο Αγίους;

27/02/26 11:16 μμ

Εορτολόγιο: Των Αγίων Θεοδώρων – Τι γνωρίζουμε για τους δύο Αγίους;

Σχεδιάστρια μόδας δημιουργεί φουλάρια εικόνες και μνήμες από την πόλη των Σερρών

27/02/26 11:03 μμ

Σχεδιάστρια μόδας δημιουργεί φουλάρια εικόνες και μνήμες από την πόλη των Σερρών

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει 28 Φεβρουαρίου

27/02/26 11:16 μμ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει 28 Φεβρουαρίου 2026

Ο Μπιλ Κλίντον δηλώνει ότι δεν είχε καμία ιδέα για τα εγκλήματα που διέπραττε ο Τζέφρι Έπστιν

27/02/26 10:47 μμ

Ο Μπιλ Κλίντον δηλώνει ότι δεν είχε καμία ιδέα για τα εγκλήματα που διέπραττε ο Τζέφρι Έπστιν

Πηνελόπη Πλάκα: Μου ερχόντουσαν προτάσεις μόνο για τη γλυκιά, πρόσχαρη και ομορφούλα, αλλά ήθελα κάτι άλλο

27/02/26 10:39 μμ

Πηνελόπη Πλάκα: Μου ερχόντουσαν προτάσεις μόνο για τη γλυκιά, πρόσχαρη και ομορφούλα, αλλά ήθελα κάτι άλλο

Ανδρέας Μικρούτσικος για οικονομική καταστροφή: Η ζωή χωρίς καλοριφέρ και το «καλά να πάθω» - «Ήξερα ότι θα έχανα το σπίτι μου»

27/02/26 10:30 μμ

Ανδρέας Μικρούτσικος για οικονομική καταστροφή: Η ζωή χωρίς καλοριφέρ και το «καλά να πάθω» – «Ήξερα ότι θα έχανα το σπίτι μου»