Στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην κυβέρνηση να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls),   σε ένα βήμα που αποσκοπεί ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην κυβέρνηση να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls),

 

σε ένα βήμα που αποσκοπεί –εκτός των άλλων– στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, έτσι ώστε να φτάσει ταχύτερα σε επενδυτική βαθμίδα.

 

Κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα συμφωνούν ότι οι συνθήκες επιτρέπουν πλέον να πραγματοποιηθεί αυτό το τελευταίο βήμα, ενώ έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από την επιβολή των ελέγχων, τον Ιούνιο του 2015. Χθες ανακοινώθηκε ότι οι καταθέσεις ιδιωτών τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμά τους να έχει φτάσει πλέον στα 136,9 δισ. ευρώ. Το ποσό παραμένει χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν οι καταθέσεις ξεπερνούσαν τα 160 δισ. ευρώ, αλλά υψηλότερο από τα 120,8 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η προετοιμασία έχει ξεκινήσει, καθώς απαιτούνται διαβουλεύσεις με τους εταίρους, ενδεχομένως δε και νομοθετική ρύθμιση, ενώ φυσικά η τελική απόφαση είναι της κυβέρνησης.

Advertisement
Family Kitchen

Η άρση των τελευταίων περιορισμών τοποθετείται στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενόψει και των διαβουλεύσεων με τους δανειστές, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και με κύριο θέμα την προετοιμασία του προϋπολογισμού του επόμενου έτους και την έγκριση των φοροελαφρύνσεων. Εφόσον η κατάληξη των διαβουλεύσεων είναι θετική, το κλίμα για την άρση των capital controls θα είναι ευνοϊκό.

Οι περιορισμοί έχουν σε μεγάλο βαθμό ήδη αρθεί, καθώς –μεταξύ άλλων– δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ (και για μεγαλύτερα ποσά με έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος). Η πλήρης κατάργηση θα άρει και τους εναπομείναντες περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί νέα τάση φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά προβλέπουν μάλλον το αντίθετο, δηλαδή επιστροφή κεφαλαίων, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον και τη δυνατότητα επανεξαγωγής τους.

Η επαναφορά πάντως σε επενδυτική βαθμίδα, που πρωτίστως ενδιαφέρει την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα πάρει αρκετούς μήνες ακόμη. Οι προβλέψεις την τοποθετούν στο β΄ εξάμηνο του 2020, καθώς η χώρα εξακολουθεί να απέχει 3-4 βαθμίδες από αυτή. Φυσικά, η άρση των capital controls είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα αξιολογήσουν οι οίκοι. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή 2 Αυγούστου αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση από τη Fitch.

Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα ενδιαφέρει και ενόψει της αναμενόμενης νέας ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία τα ελληνικά ομόλογα είναι αποκλεισμένα, ακριβώς λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

 

madata


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Άγιος Φανούριος …των χαμένων ανθρώπων & πραγμάτων - Η Παράδοση, το έθιμο, συνταγή για φανουρόπιτα

24/08/25 11:22 πμ

Ο Άγιος Φανούριος …των χαμένων ανθρώπων & πραγμάτων – Η Παράδοση, το έθιμο, συνταγή για φανουρόπιτα

Τα δίδυμα πάντα του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου γιορτάζουν τα πρώτα τους γενέθλια

24/08/25 1:44 μμ

Τα δίδυμα πάντα του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου γιορτάζουν τα πρώτα τους γενέθλια

Πόρτο Κουφό: Ο κρυμμένος παράδεισος της Σιθωνίας - video

24/08/25 1:32 μμ

Πόρτο Κουφό: Ο κρυμμένος παράδεισος της Σιθωνίας – video

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος σε ηλικία 79 ετών

24/08/25 6:29 μμ

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Πέθανε ο γνωστός δημοσιογράφος

Η ιστορία πίσω από τη «μπλούζα souvenir»

24/08/25 1:18 μμ

Η ιστορία πίσω από τη «μπλούζα souvenir»

Στις φυλακές Κομοτηνής ο Βούλγαρος οδηγός του τραγικού δυστυχήματος στην Εγνατία οδό

24/08/25 12:47 μμ

Στις φυλακές Κομοτηνής ο Βούλγαρος οδηγός του τραγικού δυστυχήματος στην Εγνατία οδό

Κολοκυθόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

24/08/25 12:39 μμ

Κολοκυθόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

24/08/25 12:27 μμ

Οι παλιές ονομασίες των χωριών του νομού Σερρών – Ονόματα

24/08/25 11:43 πμ

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Η τελευταία ανάρτησή της στο Instagram έξι μήνες πριν φύγει από τη ζωή

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

24/08/25 11:30 πμ

Feng Shui: 2 αντικείμενα που πρέπει να βάλεις στο σαλόνι για να φέρεις ειρήνη κι ευτυχία στη ζωή σου

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

24/08/25 11:19 πμ

Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου

24/08/25 11:15 πμ

Απέπλευσε το «Blue Star Mykonos» μετά την άρση της απαγόρευσης απόπλου