Το νέο διευρυμένο σχέδιο αστυνόμευσης προβλέπει μια σειρά δράσεων που όπως φαίνεται περιλαμβάνει και το μετρό. Σε αυτό μάλιστα υπάρχει αναφορά στους λεγόμενους «Μαύρους Πάνθηρες» της ΕΛ.ΑΣ.

 

Advertisement

Το αρκετά κραυγαλέο ως όρος «Μαύροι Πάνθηρες» αναφέρεται ωστόσο στην ομάδα ένοπλων αστυνομικών που θα κάνουν περιπολίες.

 

Το σημερινή δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος εξηγεί τον σχεδιασμό και την ανάπτυξή του στην Αθήνα. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως πάνοπλοι αστυνομικοί κομάντος, σαν και αυτούς που περιπολούν σε τουριστικά μέρη της πρωτεύουσας, θα κάνουν την εμφάνισή τους στους σταθμούς και τις αποβάθρες του μετρό. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως οι ομάδες των πάνοπλων μαυροντυμένων αστυνομικών, εξ ου και η επωνυμία «Μαύροι Πάνθηρες», που έκαναν πρόσφατα αισθητή την επιβλητική παρουσία τους σε τουριστικά σημεία της Αθήνας, θα βρεθούν και στις αποβάθρες σταθμών του μετρό, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τη διάπραξη έκνομων ενεργειών, ακόμη και τρομοκρατικών επιθέσεων.

Παράλληλα, αστυνομικοί της Ασφάλειας θα βρεθούν στα κέντρα ελέγχου καμερών σταθμών του μετρό, προκειμένου να εντοπίζουν ύποπτες κινήσεις πορτοφολάδων, δραστών αρπαγών τσαντών και άλλων παράνομων με στόχο την έγκαιρη επέμβαση και σύλληψή τους. Τα στελέχη της Ασφάλειας θα αναπτύξουν δίκτυο πληροφοριών και θα χαρτογραφήσουν τις δράσεις εγκληματικών ομάδων που κινούνται σε σταθμούς ΜΜΜ, επιχειρώντας τη γρήγορη εξάρθρωσή τους.

Advertisement

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των αστυνομικών που εμφανίστηκαν πρόσφατα και στην Αθήνα, στα πρότυπα μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, για την πρόληψη-αποτροπή έκνομων ενεργειών, ακόμη και τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι πάνοπλοι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. με κλειστά φορτηγάκια μένουν παροδικά στατικοί σε τουριστικά σημεία της πόλης, πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους και πολυκαταστήματα, και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα τα εναλλάσσουν. Αρχικά δημιουργήθηκαν τέσσερις ομάδες των πέντε αστυνομικών, εκ των οποίων οι δύο χρησιμοποιούνται το πρωί και οι υπόλοιπες το απόγευμα. Οι αστυνομικοί διαθέτουν βαρύ οπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, νυχτερινές διόπτρες, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, δακρυγόνα, ενώ βρίσκονται διαρκώς εκτός οχήματος, με στόχο την αποτρεπτικά επιβλητική παρουσία τους και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας σε όσους τους βλέπουν.

Η κάθε ομάδα αλλάζει τόπους παρουσίας ανά 3 ώρες, δηλαδή τουλάχιστον 2 σημεία της πόλης ανά βάρδια. Σημεία «προτεραιότητας» είναι: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μουσείο Ακρόπολης, Λόφος Φιλοπάππου, Παναθηναϊκό Στάδιο, Στύλοι Ολυμπίου Διός, Πλατεία Συντάγματος, Μνημείο Αγνωστου Στρατιώτη, Ερμού-Καπνικαρέα, Πλατεία Μοναστηρακίου.

Ο αριθμός των 25 αστυνομικών και των 4 ομάδων που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη ειδική ομάδα αναμένεται να διπλασιαστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ το σχέδιο θα συγκεκριμενοποιηθεί και θα αναπτυχθεί με τη συμμετοχή και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών.

Το σχέδιο αστυνόμευσης ανά περιοχή, γειτονιά, δρόμο περιλαμβάνει αρχικά τον εντοπισμό κενών και τρωτών σημείων σε διάφορα σημεία της πόλης, τη χαρτογράφηση, το είδος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας που καταγράφεται προκειμένου να υπάρξουν στοχευμένες αστυνομικές ενέργειες αντιμετώπισης. Στο μεταξύ, η ενίσχυση σε προσωπικό της Διεύθυνσης Αμεσης Δράσης και Ασφάλειας Αττικής κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τον επιθυμητό αριθμό να ανέρχεται στους 2.000 αστυνομικούς. Θα στελεχώσουν «ερημωμένες» Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας και Τμήματα Ασφαλείας, ενώ κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στη Διεύθυνση Αμεσης Δράσης, ενισχύοντας την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

 

aftodioikisi


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά εδώ και 80 χρόνια – Μαίνεται ανεξέλεγκτη, ένας νεκρός

07/08/25 8:34 μμ

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά εδώ και 80 χρόνια – Μαίνεται ανεξέλεγκτη, ένας νεκρός

ΠΟΥ-Γάζα: «Τον Ιούλιο, σχεδόν 12.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ», δηλώνει ο επικεφαλής του

07/08/25 7:52 μμ

ΠΟΥ-Γάζα: «Τον Ιούλιο, σχεδόν 12.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών διαγνώστηκαν με οξύ υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ», δηλώνει ο επικεφαλής του

ΠΑΟΚ: Ομιλία Σαββίδη πριν τη Βόλφσμπεργκερ

07/08/25 7:44 μμ

ΠΑΟΚ: Ομιλία Σαββίδη πριν τη Βόλφσμπεργκερ

Πυροσβεστική: 63 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

07/08/25 7:41 μμ

Πυροσβεστική: 63 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Η θηλιά σφίγγει στον λαιμό των κτηνοτρόφων: Πωλούνται κοπάδια για να πληρωθούν χρέη - video

07/08/25 6:47 μμ

Η θηλιά σφίγγει στον λαιμό των κτηνοτρόφων: Πωλούνται κοπάδια για να πληρωθούν χρέη – video

Β.Μητλιάγκα για ακύρωση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου: "Ήταν καθόλα νόμιμο"

07/08/25 6:41 μμ

Β.Μητλιάγκα για ακύρωση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου: “Ήταν καθόλα νόμιμο”

Oδηγίες της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες - video

07/08/25 6:18 μμ

Oδηγίες της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες – video

Ανοίγουν 20.000 σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή από Δημόσιο και ΟΤΑ - video

07/08/25 6:10 μμ

Ανοίγουν 20.000 σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή από Δημόσιο και ΟΤΑ – video

Συνωστισμός για μια μόνιμη θέση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους - video

07/08/25 6:01 μμ

Συνωστισμός για μια μόνιμη θέση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους – video

Ασπροβάλτα: Έκρηξη σε σπίτι με τουρίστες - ένας εγκαυματίας, 4 τραυματίες από θραύσματα γυαλιών - φωτο

07/08/25 8:01 μμ

Ασπροβάλτα: Έκρηξη σε σπίτι με τουρίστες – ένας εγκαυματίας, 4 τραυματίες από θραύσματα γυαλιών – φωτο

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματικές ποινικές διώξεις στη μητέρα και τον σύντροφό της για τον βιασμό της 10χρονης

07/08/25 5:40 μμ

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματικές ποινικές διώξεις στη μητέρα και τον σύντροφό της για τον βιασμό της 10χρονης

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών - Συνδρομή του Δήμου με οχήματα και προσωπικό 

07/08/25 5:30 μμ

Πυρκαγιά στην Ακρόπολη Σερρών – Συντονισμένες προσπάθειες Πυροσβεστικής και δήμου την έθεσαν γρήγορα υπό έλεγχο – video