17.1 C
Serres

«Ορφέας» Νέου Σκοπού: Τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο αρχιμουσικό Νίκο Αστρινίδη

Date:

Τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο αρχιμουσικό, συνθέτη και πιανίστα Νίκο Αστρινίδη διοργανώνει ο Σύλλογος «Ορφέας» Νέου Σκοπού σήμερα  Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 8.30 μμ στην αίθουσα του συλλόγου.

 

 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Διευθυντής του Ωδείου Βέροιας, πιανίστας, ερευνητής και μαθητής του Ν. Αστρινίδη, Γιάννης Δημητρίου.

Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι ο Όμιλος Φίλων Νίκου Αστρινίδη.

Στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του «Ορφέα», θα λειτουργήσει έκθεση των προσωπικών αντικειμένων του Νίκου Αστρινίδη, από τις 17:00 έως τις 20:00, την ίδια μέρα της εκδήλωσης.

 

 Ο Νικόλαος Αστρινίδης (6 Μαΐου 1921- 10 Δεκεμβρίου 2010))

ήταν συνθέτης, αρχιµουσικός, πιανίστας, και παιδαγωγός. Θεωρείται ένας από τους τελευταίους αντιπροσώπους της εθνικής σχολής και από τους κορυφαίους Έλληνες συµφωνιστές της µεταπολεµικής περιόδου.

 

Υπήρξε ιδρυτικό µέλος της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, ενώ διετέλεσε και µέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.Οταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Schola Cantorum παίρνοντας διπλώµατα δεξιοτεχνίας πιάνου και σύνθεσης µε βαθµό άριστα.




 

Σχεδόν αµέσως άρχισε συνεχείς περιοδείες ως πιανίστας σε όλο τον κόσµο δίνοντας περισσότερες από 3000 συναυλίες είτε ως σολίστ είτε σε σύµπραξη µε άλλους καλλιτέχνες. Συνεργάστηκε, µεταξύ άλλων, µε τον βιολοντσελίστα Bernard Michelin και µε τους βιολονίστες Christian Ferras, Henryk Szeryng και Jacques Thibaud, ενώ έχει ηχογραφήσει στους ραδιοφωνικούς σταθµούς των περισσότερων µεγάλων πρωτευουσών του κόσµου. Συµµετείχε, επίσης, στα Φεστιβάλ Αθηνών και Οχρίδας.

 

Το 1949 ο µουσικός οίκος “Ricordi Ameri-cana” εξέδωσε έργα του για πιάνο. Η α’ εκτέλεση του συµφωνικού του ποιήµατος “Ο Πύργος της Μοναξιάς” δόθηκε στο Theatre des Champs-Elysees, στο Παρίσι, το 1950 από την Οrchestre de la Societe des Concerts du Conservatoire και αναµεταδόθηκε από το Εθνικό ∆ίκτυο της Γαλλικής Ραδιοφωνίας.

Επίσης, το έργο του “Fantaisie Concertante” για βιολί και πιάνο εκτελέστηκε στην Salle Gaveau στο Παρίσι το 1951 και στο Φεστιβάλ του Αµβούργου το 1952. Στην τριετία 1959-1962 βρέθηκε σχεδόν µόνιµα στη Μαρτινίκα των Γαλλικών Αντιλλών, όπου ύστερα από εντολή της Γαλλικής Κυβέρνησης µαζί µε την Colette Frantz ίδρυσαν και διηύθυναν µουσική σχολή, ενώ ο ίδιος ίδρυσε και διηύθυνε την Ορχήστρα ∆ωµατίου των Γαλλικών Αντιλών. Από το 1965 και ως το 1986 ήταν διευθυντής της Φιλαρµονικής και της Μικτής Χορωδίας του ∆ήµου Θεσσαλονίκης.

Από το 1979 διευθύνει τη Μαντολινάτα Θεσσαλονίκης και από το 1980 είναι διευθυντής του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Έχει τιµηθεί µε το Μετάλλιο του Τάγµατος Γεωργίου Α’ (1962). Είναι µέλος της Γαλλικής “Ένωσης Συγγραφέων, Συνθετών και Μουσικών Εκδοτών” (S.A.C.E.M., Παρίσι), της “∆ιεθνούς Εταιρείας Σύγχρονης Μουσικής”(Παρίσι) και της “Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών”- Αθήνα.

Το συνθετικό του έργο, αναγνωρισµένο ήδη από τα µέσα της δεκαετίας του ’40, περιλαµβάνει ορατόρια, συµφωνικά έργα, συνθέσεις για πιάνο, και µουσική δωµατίου, σκηνική µουσική και τραγούδια, ενώ πρόσφατα αποτέλεσε θέµα διπλωµατικής εργασίας στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειο Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου.

Συναυλίες αποκλειστικά αφιερωµένες στο έργο του έχουν δοθεί σε πολλές πόλεις του κόσµου.

 

 

Πολιτισμός«Ορφέας» Νέου Σκοπού: Τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο αρχιμουσικό Νίκο Αστρινίδη

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Νίκος Ρίζος: 100 χρόνια από τη γέννηση του γίγαντα της κωμωδίας

Πηγαίο ταλέντο, ο Νίκος Ρίζος ήταν αυτοδίδακτος και για...

Tο όραμα μιας Nαξιώτισσας μετατρέπεται σε πολιτιστικό γεγονός για τη Νάξο

Τι μπορεί να συνδέει τη Νάξο, με τη Βικτόρια...

Corfu Literary Festival 2024: Σημαντικές προσωπικότητες στην Κέρκυρα για ένα μοναδικό ταξίδι στη λογοτεχνία

Σημαντικές προσωπικότητες της λογοτεχνίας, όπως οι πολυβραβευμένοι Τζόναθαν Κόου...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα