Τι είναι τα «λευκά ταξί» και γιατί κάνουν χρυσές δουλειές
Date:
Ιδιωτικά ασθενοφόρα, κάνουν «χρυσές δουλειές» μεταφέροντας ασθενείς από και προς υγειονομικές μονάδες. Χειρουργημένος ασθενής στο Νοσοκομείο Κιλκίς αναγκάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φτάσει σπίτι του, αφού όπως καταγγέλλει το ΕΚΑΒ τον είχε… σε αναμονή.
Ο κύριος Καλπακίδης, χειρουργήθηκε για 6 συνεχόμενη φορά στο ισχίο του, έμεινε σχεδόν 20 μέρες στο νοσοκομείο και δεν έβλεπε την ώρα να φτάσει σπίτι του. Όταν όμως έφτασε η στιγμή να πάρει εξιτήριο τον ενημέρωσαν πως διαθέσιμο ασθενοφόρο θα υπήρχε σε 3 ημέρες, όπως καταγγέλλει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποστελέχωσης και των ελλείψεων στο ΕΚΑΒ.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ethnos, η περίπτωση του κ. Καλπακίδη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Όπως αναφέρει ο Αχιλλέας Καλεμκερίδης, Γενικός Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς στην κάμερα του Open TV «Στο νομό έχουμε 8 ασθενοφόρα και 35 άτομα πλήρωμα, έχουμε 3 ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες όσον αφορά τα εξιτήρια, τις μεταφορές και τις επανεξετάσεις».
Για παράνομη δράση των λευκών ταξί κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνας: «Αυτοί όμως που δίνουν τα ασθενοφόρα σε ιδιωτικές κλινικές τα βάζουν σε Νοσοκομεία όπως είναι ο Ευαγγελισμός, το Γεννηματά και κάνουν διακομιδές και εξιτήρια με αμοιβή από τους πολίτες. Αυτό είναι παράνομο και μάλιστα οι διακομιδές στοιχίζουν από 50 έως 2000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή. Είναι παράνομο και πρέπει να επέμβει το κράτος».
Μάλιστα υπάρχουν που ασθενείς που δεν μπορούν να καταβάλλουν το αντίτιμο για ιδιωτικό ασθενοφόρο, και έτσι αναγκάζονται αναγκάζονται να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο με κάθε μέσο. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση ασθενών δικαιούχων από τους νόμιμους κατόχους των ασθενοφόρων, χωρίς κόμιστρο.