Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τη δημοσιογράφο κ. Ελένη Ευαγγελοδήμου   ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως αντιπολίτευση καταγγέλλατε μεθοδεύσεις με τροπολογίες στη Βουλή. Τώρα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τη δημοσιογράφο κ. Ελένη Ευαγγελοδήμου

Advertisement
 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως αντιπολίτευση καταγγέλλατε μεθοδεύσεις με τροπολογίες στη Βουλή. Τώρα δέχεστε κριτική για τροπολογίες και κατεπείγοντα νομοσχέδια. Τι σχολιάζετε και τι θα δούμε προσεχώς που περιμένουμε πλούσιο νομοθετικό έργο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, αυτή η συζήτηση γίνεται επειδή η κυβέρνησή μας ήταν πολύ πιο γρήγορη και παραγωγική από όσο συνηθίζεται στη χώρα μας. Το ότι καταθέσαμε πέντε νομοσχέδια στον πρώτο ενάμιση μήνα –ενώ σε αντίστοιχο διάστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ένα και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι – δείχνει υψηλή ετοιμότητα, αλλά και ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε επείγουσες ανάγκες. Πάρτε παράδειγμα το δικό μας Υπουργείο: είχαμε 150.000 υποψήφιους οδηγούς και εκπαιδευτές, εγκλωβισμένους σε μια απαράδεκτη κατάσταση. Έπρεπε να δοθεί άμεσα λύση και δόθηκε. Με την ίδια ταχύτητα έπρεπε να ψηφιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά και, γενικότερα, να αντιμετωπιστούν μια σειρά από πιεστικά προβλήματα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όταν, λοιπόν, αντιμετωπίζεις επείγουσες καταστάσεις, είναι επόμενο σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιείς επείγουσες διαδικασίες. Αυτό δεν συντρέχει λόγος να συνεχιστεί σε αντίστοιχο βαθμό και το επόμενο διάστημα. Το νομοθετικό μας έργο, όπως είπατε, θα συνεχίσει να είναι πλούσιο, αλλά οι επείγουσες ανάγκες για ανάλογες διαδικασίες θα είναι σίγουρα σπανιότερες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο μεταξύ πυκνώνουν οι αναφορές για εξεταστικές επιτροπές για τη ΔΕΗ και το πρώτο εξάμηνο του 2015. Είναι προαναγγελία μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η σύγκρουσή μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική. Εμείς δεν αντιπολιτευόμαστε την αντιπολίτευση, ούτε διχάζουμε την κοινωνία όπως συστηματικά έκανε δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία ιστορικά είναι η παράταξη του μέτρου και της εθνικής ευθύνης. Πολιτικά, λοιπόν, σε θέματα όπως αυτά που αναφέρετε ασφαλώς και υπάρχει μετωπική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, είναι περιπτώσεις για τις οποίες οι πολιτικές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ουσιαστικά το έχει αποκηρύξει πλέον ακόμα και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ… Όσο για τη ΔΕΗ, τα αντικειμενικά δεδομένα τα λένε όλα. Από 90 εκατομμύρια κέρδη το 2014, έφτασε σε 900 εκατομμύρια ζημιές το 2018, ενώ η μετοχή της έχασε το 83% της χρηματιστηριακής της αξίας. Όλα αυτά τα γνωρίζουν φυσικά οι πολίτες και τα καταδίκασαν στις πρόσφατες εκλογές. Και εμείς, ως κυβέρνηση, δεν μπορούμε να τα «ξεχάσουμε», για τον απλό λόγο ότι παλεύουμε κάθε μέρα με τις δυσμενέστατες συνέπειές τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι έκανε δουλειά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια έργα; Τι θα δούμε πρώτα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μου αρέσει να ισοπεδώνω ή να μηδενίζω. Το θετικό που έκανε είναι ότι ολοκλήρωσε ορισμένα έργα που παρέλαβε σε πολύ προχωρημένο στάδιο από τις προγενέστερες κυβερνήσεις. Δεν το απαξιώνουμε αυτό, άλλωστε κανένα κόμμα δεν πρέπει να θεωρεί «δικά του» τα έργα –τα έργα είναι των πολιτών.

Από την άλλη δυστυχώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλη ζημιά κυρίως σε δύο επίπεδα: Από τη μία, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να προετοιμάσει την επόμενη γενιά μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η χώρα μας. Μηδέν. Κι από την άλλη, με πολύ κακούς χειρισμούς, οδήγησε στο τέλμα κρίσιμα έργα όπως το Πάτρα-Πύργος, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το Μετρό της Θεσσαλονίκης και ιδίως ο σταθμός Βενιζέλου. Οι προτεραιότητάς μας, λοιπόν, είναι αυτές: Αφενός ο στρατηγικός σχεδιασμός της νέας γενιάς έργων που θα αναζωογονήσουν την αγορά και θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Και αφετέρου, στα έργα που παραλάβαμε με μεγάλα και σύνθετα προβλήματα, να δώσουμε τη βέλτιστη λύση μέσα από εντατική μελέτη, σφαιρική αντιμετώπιση, συνεννόηση με την Ευρώπη και τελικά εύστοχες, ρεαλιστικές παρεμβάσεις. Είμαστε εδώ για να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά, τι συνέβη με τα διόδια στην Αττική Οδό; Συζητήσατε; Γιατί προεκλογικά έλεγε για αύξηση και τώρα την πήρε πίσω…

Advertisement

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά να το απαντήσω. Η λογική, βέβαια, λέει ότι προφανώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε, δεν θέλησε ή δεν κατάφερε να αλλάξει την απόφαση της κοινοπραξίας. Από εκεί και πέρα, εμάς μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα, όχι τα μεγάλα λόγια. Και πάνω απ’ όλα βάζουμε το καλό του πολίτη. Γι’ αυτό και όταν η Αττική Οδός ανακοίνωσε αυξήσεις, παρόλο που βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση και μπορούσαμε να περιοριστούμε στη διαπίστωση ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα άλλης μίας «περήφανης διαπραγμάτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς ξεκαθαρίσαμε κάτι ακόμα: Ότι είμαστε απολύτως αντίθετοι με την αύξηση γιατί ήταν κοινωνικά άδικη. Στην ίδια θέση επιμείναμε σταθερά ως κυβέρνηση. Ασφαλώς και συζητήσαμε με την κοινοπραξία. Όχι όμως για να κάνουμε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, αλλά για να εξηγήσουμε γιατί ήταν λανθασμένη η αύξηση. Και είδαμε με ικανοποίηση την τελική απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποια κατάσταση παραλάβατε τις αστικές συγκοινωνίες; Πώς θα δοθεί λύση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η κατάσταση που παραλάβαμε είναι δραματική. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά και αυτό πρέπει να σταματήσει. Στην Αθήνα, για πρώτη φορά φτάσαμε να έχουμε τόσο σοβαρές καθυστερήσεις ακόμα και στο Μετρό. Στη Θεσσαλονίκη, ο ΟΑΣΘ έφτασε σε κατάσταση διάλυσης. Πέραν των λειτουργικών προβλημάτων, υπάρχουν και σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αυτό το χάλι δυστυχώς δεν μπορεί να διορθωθεί σε μια νύχτα. Προχωράμε βήμα-βήμα για να γίνεται η κατάσταση κάθε μέρα και καλύτερη. Στο Μετρό της Αθήνας, έχουμε στόχο σύντομα να φτάσουμε σε χρονοσειρές 4’-4,5’ στις ώρες αιχμής. Στη Θεσσαλονίκη κάνουμε μια καθημερινή διαχείριση κρίσης, ήδη έχουμε αυξήσει τα λεωφορεία και αυτό το σαββατοκύριακο ανακοινώνουμε μια πιο δραστική λύση. Σύντομα οι αστικές συγκοινωνίες θα βρίσκονται σε αξιοπρεπή επίπεδα ευρωπαϊκής χώρας και σε επόμενο στάδιο θα τις φέρουμε στο επίπεδο που θέλουμε και πραγματικά αξίζουν οι πολίτες.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας

04/12/25 3:04 μμ

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα – Επιτρέπεται η διέλευση σε Ι.Χ., λεωφορεία και ασθενοφόρα

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

04/12/25 2:53 μμ

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ - Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

04/12/25 12:54 μμ

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ – Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Red Code σε 9 περιφέρειες

04/12/25 12:29 μμ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Red Code σε 9 περιφέρειες

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

04/12/25 12:23 μμ

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

04/12/25 12:20 μμ

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών

04/12/25 12:15 μμ

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών Ουρολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

04/12/25 11:08 πμ

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών: Νέο πρόγραμμα δωρεάν υπηρεσιών - Κατ’ οίκον φροντίδα

04/12/25 11:02 πμ

ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών: Νέο πρόγραμμα ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΩ δωρεάν υπηρεσιών – Κατ’ οίκον φροντίδα

04/12/25 10:54 πμ

Νίκος Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η μετατροπή του πρώην Ταπητουργείου Αγίου Πέτρου Αρκαδίας σε κέντρο πολιτισμού

Παπασταύρου στο Fox Business: «Από το Αιγαίο μέχρι τον Ατλαντικό, η ενέργεια αλλάζει τη γεωπολιτική αρχιτεκτονική, με την Ελλάδα ως κεντρικό πυλώνα»

04/12/25 10:50 πμ

Παπασταύρου στο Fox Business: «Από το Αιγαίο μέχρι τον Ατλαντικό, η ενέργεια αλλάζει τη γεωπολιτική αρχιτεκτονική, με την Ελλάδα ως κεντρικό πυλώνα»

ΚΚΕ για τις δράσεις της AXION Hellas στη Σιντική: «Δεν έχουμε ανάγκη από «πρίγκιπες» και «ευεργέτες»

04/12/25 10:45 πμ

ΚΚΕ για τις δράσεις της AXION Hellas στη Σιντική: «Δεν έχουμε ανάγκη από «πρίγκιπες» και «ευεργέτες»