Επανέρχονται τα πειραματικά σχολεία -Το σχέδιο του Υπ.Παιδείας
Date:
Δίκτυο πρότυπων και πειραματικών σχολείων σε όλη τη χώρα θα δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περί τα 240 σχολεία στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η επιστροφή των πρότυπων και πειραματικών, που είχαν θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου το 2011 και τα οποία κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αποτελεί εμβληματική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία στέλνει μήνυμα υπέρ της βελτίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Πόσο μάλλον που ο αριθμός των σχολείων θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2015 (τότε λειτουργούσαν συνολικά 60), καθώς η ζήτηση των γονιών για τα «παλαιά» πρότυπα και πειραματικά σχολεία ήταν πολύ μεγάλη. Και αυτό διότι τα πρότυπα και πειραματικά πρόσφεραν και θα προσφέρουν εχέγγυα για υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό έργο, την ίδια στιγμή που ήταν δημόσια και δωρεάν για μαθητές όλων των οικονομικών στρωμάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», η βασική εισήγηση για την επαναφορά του θεσμού που έχει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προβλέπει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τη δημιουργία πειραματικών σχολείων, στα οποία οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα δημιουργηθούν πρότυπα γυμνάσια και λύκεια, στα οποία η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με εξετάσεις. Σε δεύτερη φάση προβλέπεται η δημιουργία πειραματικών και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στα οποία οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση.
Συνολικά υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο 240 σχολείων και τουλάχιστον ένα σε κάθε εκπαιδευτική διεύθυνση (εύλογα, σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα είναι περισσότερα του ενός).
Κάθε σχολείο θα μπορεί να συνδεθεί με τα άλλα (τα πειραματικά νηπιαγωγεία με τα πειραματικά δημοτικά, αυτά με τα γυμνάσια και τα τελευταία με τα λύκεια) με στόχο τη μεγιστοποίηση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων. Προτείνεται, βέβαια, τα υπάρχοντα πειραματικά και πρότυπα σχολεία να διατηρηθούν και την επόμενη ημέρα του θεσμού.
Τα νέα σχολεία θα στελεχωθούν από εκπαιδευτικούς με πενταετή θητεία και δυνατότητα ανανέωσης, οι οποίοι προηγουμένως θα αξιολογηθούν. Συγκεκριμένα, θα διενεργείται συστηματική εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση. Επίσης, προτείνεται να συνδεθούν οργανικά με το νέο Εθνικό Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας και Τεκμηρίωσης, το οποίο θα αντικαταστήσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων. Στόχος είναι τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία να αποτελέσουν και εργαλείο χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής και διάχυσης της αριστείας στην εκπαίδευση.
Η πρόθεση είναι να κινηθεί άμεσα η διαδικασία του διαλόγου για τα νέα πρότυπα – πειραματικά, με σκοπό να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από το σχολικό έτος 2020-2021. Τέλος, μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί εγκύκλιος που θα ρυθμίσει τρέχοντα λειτουργικά ζητήματα των νυν πειραματικών και προτύπων, όπως το μειωμένο ωράριο ορισμένων εκπαιδευτικών.
Πηγή: «Καθημερινή»