Date:
Η αεροπειρατεία της πτήσης Αθήνα – Ρώμη του 1985 είχε ως συνέπεια να σκοτωθεί ένας δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Ρόμπερτ Στέθεμ, ο οποίος αντιστάθηκε στους τρομοκράτες – Ανάμεσα στους επιβάτες και ο τραγουδίστης Ντέμης Ρούσσος
Θρίλερ με τη σύλληψη 65χρονου Λιβανέζου στη Μύκονο που για 34 χρόνια τον κυνηγούσαν οι διεθνείς διωκτικές αρχές για συμμετοχή στη Χεσμπολάχ, αεροπειρατεία σε σκαφος της TWA, στο οποίο, μάλιστα επέβαινε και ο τραγουδίστης Ντέμης Ρούσσος και την δολοφονία αξιωματικού του αμερικανικού ναυτικού τον οποίο οι τρομοκράτες πυροβόλησαν και πεταξαν το πτωμα στην πιστα του αεροδρομίου της Βυρηττου.
Η σύλληψη του αλλοδαπου καταζητουμενου εγινε το πρωι της 19ης Σεπτεμβριου στο λιμάνι της Μυκόνου μετά απο εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιουν οι αστυνομικοι για περιεργους επισκεπτες στο νησι των ανεμων. Ο συγκεκριμενος επεβαινε σε κρουαζιερόπλοιο που ειχε περασει απο Ροδο και Σαντορίνη και η Μύκονος ηταν ο τελευταιος σταθμος πριν επιστρεψει στην Τουρκια. Κατα τη διαρκεια διαβατηριακου ελεγχου, το συστημα «χτυπησε» και μολις διαπιστωθηκε οτι ηταν στην κοκκινη λιστα της Interpol οι αστυνομικοι του περασαν χειροπεδες και τον οδηγησαν στην Εισαγγελια Εφετων Σύρου οπου απο εκει διαταχθηκε η προφυλακιση του στον Κορυδαλλό.
Αιμα και σφαιρες στην πτηση 847 της TWA
Η σκοτεινή ιστορια του 65χρονου Λιβανεζου απο την Βυρηττο αρχιζει να γραφεται στα μεσα της δεκαετιας του 80. Ηταν Ιουνιος του 1985 οταν στα αεροδρομια της Αθηνας και της Ρωμης σημανε συναγερμός. Στην πτήση 847 της TWA, απο την Αθηνα με προορισμό τη Ρωμη οι αρχες λαμβανουν σημα για αεροπειρατεια. Οι δραστες που ειχαν σχεση με τη Χεσμπολαχ πρωτα κατηύθυναν το αεροπλανο στη Βυρηττό όπου αφησαν ελευθερους καποιους επιβάτες, μεταξύ αυτών και τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο, ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα και μετα απο ενα περασμα απο την Αλγερια επιστρέψαν στο Λιβανο. Εκει, οταν ενας δυτης του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Ρόμπερτ Στέθεμ αντισταθηκε οι τρομοκρατες τον πυροβόλησαν και πεταξαν το πτώμα του στον αεροδιάδρομο. Το αεροσκάφος παρέμεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Βυρηττο οπου μετά από διαπραγματεύσεις άφεθησαν ελευθεροι οι όμηροι, μεταφέρθηκαν με οχήματα στη Συρία και απο εκει με αεροσκαφος της Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Δυτική Γερμανία.
Μπλόκο και συλληψη στη Φρανκφουρτη
Δύο χρόνια αργοτερα, το 1987 ο Λιβανεζος συλλαμβανεται στη Φρανκφούρτη. Οι γερμανικες αρχες ετοιμαζονται να τον εκδοσουν στις ΗΠΑ οπου εκκρεμει σε βαρος του ενταλμα και οι αρχες τον ζητουν επίμονα για να δικαστει. Ομως κατι τετοιο δεν εγινε ποτε. Συνεργοι του στη Βυρηττύ, απαγαγουν δυο Γερμανους υπηκόους και ζητουν την ανταλλαγη του ετσι ωστε να μπλοκαρουν την εκδοση του στην Αμερικη. Εκτοτε για τρεις δεκαετιες ο Λιβανεζος καταφέρνει να ξεγλιστρά από τις Αρχές των ΗΠΑ. Μεχρι που το πρωι της 19ης Σεπτεμβριου, οταν μετα απο ερευνες των αστυνομικων του Α.Τ Μυκόνου και διαβατηριακο έλεγχο του πέρασαν χειροπεδες και τον οδηγησαν στη δικαιοσυνη. Επισημαινεται οτι ο 65χρονος κυκλοφορουσε με πλαστα στοιχεια ομως οι διεθνεις διωκτικες αρχες ειχαν καταφερει να μαθουν τα ονοματα που χρησιμοποιουσε και οταν κατα τη διαρκεια του διαβατηριακου ελεγχου «χτυπησε» το συστημα σε ενα απο αυτα αποκαλύφθηκε.
πηγή protothema.gr