Το πολυκόμπι ή εκουιζέτο ή ιππουρίδα των αγρών, είναι ένα πολυετές φυτό, που βρίσκεται κοντά σε υγρές περιοχές, όπως έλη, ποτάμια και ρέματα.Advertisement       Το όνομά του προέρχεται ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το πολυκόμπι ή εκουιζέτο ή ιππουρίδα των αγρών, είναι ένα πολυετές φυτό, που βρίσκεται κοντά σε υγρές περιοχές, όπως έλη, ποτάμια και ρέματα.

Advertisement
 

 

 

Το όνομά του προέρχεται από τις λατινικές λέξεις equus που σημαίνει άλογο και seta που σημαίνει τρίχα. Υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικά είδη του συγκεκριμένου βοτάνου, αλλά αυτό που χρησιμοποιείται περισσότερο στην ιατρική είναι το Equisetum arvense.

Η ιατρική χρήση του συγκεκριμένου βοτάνου χρονολογείται από την Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή εποχή. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το πολυκόμπι για να θεραπεύουν τα τραύματα, ως διουρητικό και ως αιμοστατικό, ενώ υπάρχουν αναφορές για τη χρήση του στη θεραπεία της ακράτειας, της γονόρροιας και της προστατίτιδας. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, των οιδημάτων, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και των βακτηριακών λοιμώξεων. Είναι επίσης βασικό συστατικό διουρητικών φαρμάκων.

Το πολυκόμπι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ωφελεί τον οργανισμό ως εξής:

Αυξάνει την οστική πυκνότητα: Μπορεί να ληφθεί με την μορφή συμπληρώματος σε συνδυασμό με ασβέστιο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πυρίτιο, ωφελεί την υγεία των οστών και των δοντιών. Έρευνα έδειξε ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση, βελτίωσαν τα επίπεδα οστικής πυκνότητας, λαμβάνοντας συμπληρώματα για πάνω από ένα έτος.

Ωφελεί τα μαλλιά, την επιδερμίδα, τα νύχια: Ξεβγάλετε τα μαλλιά με εκχύλισμα του φυτού. Το πυρίτιο που περιέχει διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Βοηθά επίσης στην επανεμφάνιση μαλλιών μετά την τριχόπτωση. Μελέτη του 2016 έδειξε ότι τα μαλλιά με υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο είναι πιο λαμπερά και λιγότερο πιθανό να πέσουν. Η τοπική εφαρμογή του βοτάνου στα νύχια, τα βοηθά να μην σπάνε.

Διουρητική δράση: Το πολυκόμπι μπορεί να καταναλωθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων της ουροδόχου κύστης, καθώς απομακρύνει την περίσσεια υγρών από το σώμα. Είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα συνταγογραφούμενα διουρητικά, ενώ δεν διαταράσσει τους ηλεκτρολύτες. Η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με την αποβολή του ουρικού οξέος, το οποίο ευθύνεται για τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά.

Πυώδη εξανθήματα / φουσκάλες: Τρίψτε αποξηραμένο πολυκόμπι, ανακατέψτε το με νερό και φτιάξτε μία πάστα. Απλώστε στο σημείο που έχει δημιουργηθεί η φουσκάλα. Λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του, το έλαιο του βοτάνου μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει μύκητες και βακτήρια όπως ο Candida και ο σταφυλόκοκκος, σύμφωνα με μελέτη του 2006.

Advertisement

Πονόλαιμος: Ένα αφέψημα με πολυκόμπι, θαλασσινό αλάτι και χυμό λεμονιού, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Κάντε με αυτό γαργάρες αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, όταν τα συμπτώματα επιμένουν.

Ανοσοποιητικό: Έχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες, χρήσιμες στην προστασία του ανοσοποιητικού από παθογόνους μικροοργανισμούς. Βοηθά στην επούλωση των πληγών και την ταχύτερη ανάρρωση μετά από ασθένεια.

Γνωστική υγεία: Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το πολυκόμπι βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των νευρικών οδών στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί επίσης με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας.

Πηγή onmed.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυρ. Μητσοτάκης: Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δίνουμε μια από τις τελευταίες μάχες με την παλιά Ελλάδα

16/12/25 3:21 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δίνουμε μια από τις τελευταίες μάχες με την παλιά Ελλάδα

ΔΕΗ Xmas West Park: η δική μας γιορτινή γειτονιά 

16/12/25 3:16 μμ

ΔΕΗ Xmas West Park: η δική μας γιορτινή γειτονιά 

Το trailer του "Παρά Πέντε"!

16/12/25 1:03 μμ

Το trailer του “Παρά Πέντε”!

Συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων της χώρας σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου - video

16/12/25 12:37 μμ

Συμβολικό κλείσιμο των δημαρχείων της χώρας σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – video

Πολιτεία των Ευχών: Άνοιξε τις πύλες του το θεματικό πάρκο στην πλατεία Ελευθερίας - video

16/12/25 12:30 μμ

Πολιτεία των Ευχών: Άνοιξε τις πύλες του το θεματικό πάρκο στην πλατεία Ελευθερίας – video

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος ΕΜΕ Σερρών 2025

16/12/25 12:22 μμ

Συγκρότηση νέας Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος ΕΜΕ Σερρών 2025

Η νέα γενιά της ελληνικής άρσης βαρών πέτυχε 16 πανελλήνια ρεκόρ

16/12/25 12:18 μμ

Η νέα γενιά της ελληνικής άρσης βαρών πέτυχε 16 πανελλήνια ρεκόρ

Στ. Παπασταύρου: «Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε καιρό ειρήνης, μετατρέπεται όμως σε όπλο σε καιρό πολέμου»

16/12/25 12:11 μμ

Στ. Παπασταύρου: «Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο σε καιρό ειρήνης, μετατρέπεται όμως σε όπλο σε καιρό πολέμου»

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

16/12/25 12:07 μμ

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

Κ. Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη

16/12/25 12:02 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη

Πανσερραϊκός: Η Βιβή Διαβολεμένου στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας

16/12/25 11:58 πμ

Πανσερραϊκός: Η Βιβή Διαβολεμένου στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου - video

16/12/25 11:36 πμ

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – video