Την διαβεβαίωση ότι «ο ΑΗΣ Μελίτης θα επανέλθει στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ» έδωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Την διαβεβαίωση ότι «ο ΑΗΣ Μελίτης θα επανέλθει στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ» έδωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην ακριτική Φλώρινα.

 

Απαντώντας σε ερώτηση εργαζομένου στο κοντρόλ της μονάδας ο κ. Θωμάς τόνισε ότι «δεν έχει νόημα να υπάρχουν οι χωριστές εταιρίες, αυτό έγινε προκειμένου να γίνει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, όμως εφόσον δεν έγινε η πώληση τους για διάφορους λόγους, θα πάμε πάλι στην μητρική ΔΕΗ για να διαχειριστεί το δυναμικό της» και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανταπεξέλθει η ΔΕΗ σε αυτά που χρειάζεται».

 

Υπενθυμίζεται ότι στην διάρκεια της αποεπένδυσης το 2018 δημιουργήθηκαν δύο εταιρίες, η Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ και η Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ αφού αποσπάστηκαν από το χαρτοφυλάκιο της μητρικής ΔΕΗ προκειμένου να πωληθούν.

 

Μιλώντας σε εργαζόμενους της μονάδας μετέφερε την διαβεβαίωση της κυβέρνησης, του υπουργού και του πρωθυπουργού, είτε γίνει γρήγορα ή αργότερα η μετάβαση στην μεταλιγνιτικη εποχή, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΔΕΗ θα είναι η πρώτη που θα δώσει απάντηση για τις λιγνιτικές μονάδες και η κυβέρνηση στην συνέχεια θα λάβει την πρόταση της προκειμένου να λάβει τις δικές της αποφάσεις. Υπογράμμισε βέβαια ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αλλάξει πολλά σε ότι αφορά τις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) οι οποίες έχουν ανέβει στα ύψη και προανήγγειλε ότι στο μέλλον θα ανέβουν ακόμη περισσότερο δημιουργώντας ασφυκτικό περιβάλλον στην λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

 

Ανέφερε επίσης ότι το κλίμα σε πολλές χώρες της ΕΕ είναι αρνητικό στην παρουσία του λιγνίτη και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται υπέρ της δημιουργίας τελών και φόρων για τις χώρες που συνεχίζουν να το αξιοποιούν.

Advertisement
MEGA

Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παρακολούθησε αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας αφού η «Μελίτη» είναι η νεότερη και φιλικότερη μονάδα σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος που διαθέτει η ΔΕΗ. Έδειξε ενδιαφέρον για τις εκπομπές των ρύπων και εάν αυτές βρίσκονται κάτω από το περιβαλλοντικό όριο που έχει θέσει η ΕΕ.

Νωρίτερα στην αίθουσα συσκέψεων του σταθμού υπήρξε ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη και τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη όταν ο τελευταίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ λέγοντας ότι «η ΓΕΝΟΠ δεν έχει πρόεδρο» επειδή δεν αντιδρά στις εξελίξεις της απολιγνιτοποίησης. Ο Γ. Αδαμίδης αποχώρησε από την σύσκεψη λέγοντας ότι «η θεσμική ευγένεια του προέδρου της Ομοσπονδίας απέναντι στον φιλοξενούμενο υπουργό δεν μπορεί να εκλαμβάνεται από κάποιους ως αδυναμία».

 

ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα