Απογοητευτικά είναι για τη χώρα μας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), καθώς «βλέπουν» τον πληθυσμό να μειώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο.   Πέρα από τη μετανάστευση για λόγους ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Απογοητευτικά είναι για τη χώρα μας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), καθώς «βλέπουν» τον πληθυσμό να μειώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο.

 

Πέρα από τη μετανάστευση για λόγους οικονομικούς, αλλά και ποιότητας εργασίας, περισσότεροι είναι οι Ελληνες που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, παρά αυτοί που έρχονται στη ζωή.

Το δημογραφικό δεν φέρεται να έχει λύση, καθώς οι αποκλείσεις είναι πολύ μεγάλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 33.857 άτομα.

 

Δεν είναι η πρώτη χρονιά που καταγράφεται σοβαρή μείωση στους τοκετούς αλλά η τρίτη, κάτι που σημαίνει ότι είναι μία τάση η οποία δείχνει να σταθεροποιείται και να μετατρέπεται σε αρνητικό στατιστικό αποτέλεσμα. Αύξηση Οι μόνες περιοχές όπου οι γεννήσεις υπερτερούν σε αριθμό των θανάτων, είναι τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.

 

Συγκεκριμένα, το Νότιο Αιγαίο είναι η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη αύξηση γεννήσεων σε σχέση με τον πληθυσμό, αλλά και σε απόλυτη τιμή. Το 2018 το ρεκόρ αύξησης του πληθυσμού καταγράφηκε στα Δωδεκάνησα με 474 γεννήσεις (συνολικά 2.054) περισσότερες από θανάτους (συνολικά 1.580).

 

Δεύτερη στη θετική λίστα έρχεται η Κρήτη, όπου το ίδιο έτος ο πληθυσμός αυξήθηκε οριακά κατά 258 άτομα, με 6.241 γεννήσεις και 5.983 θανάτους, στο σύνολο των 632.674 κατοίκων.

 

Το Ηράκλειο είχε μακράν τη μεγαλύτερη αύξηση, με 272 περισσότερες γεννήσεις από θανάτους, ενώ το Λασίθι αποτέλεσε εξαίρεση, αφού ήταν η μόνη περιοχή της Κρήτης όπου ο πληθυσμός μειώθηκε. Μείωση Η Περιφέρεια με το αρνητικότερο ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων ήταν η Κεντρική Μακεδονία, ο πληθυσμός της οποίας μειώθηκε κατά 7.122 κατοίκους (συνολικός πληθυσμός 1,8 εκατομμύρια).

 

Τα στατιστικά της περιοχής ολόκληρης «παρέσυραν» οι Σέρρες, όπου καταγράφηκαν 1.776 περισσότεροι θάνατοι (συνολικά 2.718), σε σχέση με τις γεννήσεις (μόλις 942). Περίπου ο ίδιος με αυτόν της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ο συνολικός αριθμός στη μείωση κατοίκων της Αττικής (7.529), με περισσότερο από τον διπλάσιο συνολικό πληθυσμό (3,9 εκατομμύρια).

 

 

Τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δεν αποτυπώνουν καμία πρόοδο, παρά το γεγονός ότι το 2018 ήταν έτος κυβερνητικών ανακοινώσεων ανάκαμψης, αλλά και θετικής μεταβολής του ΑΕΠ. Φαίνεται ότι τα ζευγάρια δεν αρκούνται στο να σταματήσει η ύφεση, αλλά θέλουν απτά στοιχεία ενίσχυσης του οικογενειακού τους εισοδήματος για να πάρουν την απόφαση να αποκτήσουν παιδί.

 

Το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων θα συνεχιστεί και το 2019 και πλέον μένει να φανεί αν η εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης για διανομή εφάπαξ βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί μετά την Πρωτοχρονιά, θα ανακόψει την πτωτική τροχιά.

 

Advertisement
Family Kitchen

Η σταθερή μείωση του πληθυσμού εξελίσσεται πλέον σε χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς έχει ξεκινήσει από το 2011 και διογκώνεται συνεχώς. Οι θάνατοι ήταν 111 χιλιάδες το 2011 και από το 2015 και μετά έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 120 χιλιάδες.

 

 

Αντίθετα, οι γεννήσεις ήταν 106.400 το 2011 και 100.371 το 2012 και πλέον έχουν υποχωρήσει αισθητά σε 86.440. Μάλιστα, η επίδοση του 2018 ήταν η χειρότερη για όλη τη διάρκεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

 

Σύνολο Το 2018 περιορίστηκαν οι γεννήσεις και έφτασαν τις 86.440 από 88.553 που ήταν το 2017. Μείωση παρατηρήθηκε και στους θανάτους, οι οποίοι όμως έφτασαν στους 120.297 από 124.501 το 2017.

 

Έτσι, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 33.857 άτομα το 2018. Η επίδοση αυτή έρχεται να προστεθεί στο αρνητικό ισοζύγιο των 35.948 ατόμων το 2017 (124.501 θάνατοι έναντι 88.553 γεννήσεων), στο αρνητικό ισοζύγιο των 25.894 ατόμων το 2016 (118.792 θάνατοι από 92.898 γεννήσεις) και στο αρνητικό ισοζύγιο των 29.365 ατόμων το 2015 (121.212 θάνατοι έναντι 91.847 γεννήσεων).

 

Πηγή: Protagon.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση

03/02/26 5:13 μμ

Boυλή: Στην ολομέλεια την Τετάρτη το νέο πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση

Παιδιά υφαίνουν στον αργαλειό σε βιωματική δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου

03/02/26 5:09 μμ

Παιδιά υφαίνουν στον αργαλειό σε βιωματική δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ωραιοκάστρου

Έκκληση ΠΟΥ για 1 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις το 2026

03/02/26 5:01 μμ

Έκκληση ΠΟΥ για 1 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει υγειονομικές κρίσεις το 2026

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

03/02/26 1:58 μμ

Το πλοίο της SOS Méditerranée ξαναρχίζει επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

03/02/26 1:57 μμ

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκε ότι ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

03/02/26 1:40 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν φοβάται ούτε να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ούτε να συζητά με την Τουρκία

Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

03/02/26 1:44 μμ

Ν.Βρασνά: Αθωώθηκαν 17 άτομα για επεισόδια, με αφορμή τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής

Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

03/02/26 1:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που καταγγέλθηκε ότι ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

03/02/26 1:53 μμ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

03/02/26 1:52 μμ

Μια επιγραφή που ταξίδεψε στον χρόνο είναι το «Έκθεμα του Μήνα» στο ΑΜΘ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

03/02/26 1:50 μμ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy και εισήλθε στο «κλαμπ EGOT»

Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα

03/02/26 1:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη με την κατηγορία ότι επιχείρησε να κάψει σταθμευμένο όχημα