Ο θεωρούμενος ως ο πιο κρίσιμος κατηγορούμενος για την ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής αναμένεται να βρεθεί σήμερα για πρώτη φορά στο δικαστήριο που δικάζει τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο θεωρούμενος ως ο πιο κρίσιμος κατηγορούμενος για την ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής αναμένεται να βρεθεί σήμερα για πρώτη φορά στο δικαστήριο που δικάζει τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

 

Ο κ. Γιάννης Λαγός είναι ο προτελευταίος από την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που θα βρεθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προκειμένου να δώσει τη δική του εκδοχή σε όσα του καταλογίζονται στην ογκωδέστατη δικογραφία.

 

Είναι και ο μοναδικός από τους συγκατηγορουμένους του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει ακόμη βουλευτική ιδιότητα, καθώς πλέον είναι ευρωβουλευτής, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε αμέσως μετά την εκλογική πτώση της Χρυσής Αυγής.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κύκλος των απολογιών πρόκειται να κλείσει με τον αρχηγό της οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, στις 6 Νοεμβρίου, για την απολογία του οποίου το δικαστήριο έχει προβλέψει να δοθεί εφόσον χρειαστεί και δεύτερη δικάσιμος την επόμενη ημέρα.

 

Ο κατηγορούμενος Γιάννης Λαγός, πρώην βουλευτής στη Β’ Πειραιά, καλείται να απαντήσει σε δεκάδες ερωτήσεις του δικαστηρίου, καθώς είναι το πρόσωπο κλειδί στις τρεις βασικές υποθέσεις που εξέτασε το δικαστήριο.

 

Τρία εγκλήματα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, η επίθεση σε ομάδα μελών του ΠΑΜΕ και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έγιναν εντός της γεωγραφικής επικράτειας του κατηγορούμενου, στο Πέραμα και το Κερατσίνι. Η σύνδεσή του με αυτά αλλά και με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής είναι το θέμα που θα απαντήσει με την ετυμηγορία του το δικαστήριο.

 

Ο άλλοτε περιφερειάρχης Πειραιά της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, με σωρεία στοιχείων εμφανίζεται στη δικογραφία ως το πρόσωπο από το οποίο ξεκινούν και στο οποίο καταλήγουν όλα τα κρίσιμα τηλεφωνήματα, τόσο τη νύχτα και την επομένη της δολοφονίας του μουσικού όσο και τη νύχτα της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ.

 

Advertisement
MEGA

Είναι, επίσης, αυτός που μόνο λίγες ώρες πριν η ομάδα χρυσαυγιτών επιτεθεί στους αλλοδαπούς, είχε πει σε καφετέρια πως οι Αιγύπτιοι «από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

Μέλη της ομάδας των χρυσαυγιτών που επιτέθηκε στους αλλοδαπούς μέσα στο σπίτι που ζούσαν στο Ικόνιο Περάματος φορούσε μπλουζάκια της οργάνωσης. Απολογούμενος ο Νίκος Μίχος είπε πως όταν το είχε αναφέρει αυτό στον Γιάννη Λαγό εκείνος του είχε απαντήσει «ναι, έγινε μαλακία».

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, ο Γιάννης Λαγός κινητοποιούσε δράσεις και ενέργειες ενώ ακόμη και η απλή επίκληση του ονόματός του στα μηνύματα που έστελναν σε μέλη οι υπεύθυνοι των Τοπικών είχε άμεση ανταπόκριση. Το «εντολή Λαγού» ήταν αρκετό για να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός των Τοπικών και να δράσουν τα μέλη τους.

 

Ο πιο δυναμικός αρχηγός μίας από τις πιο δραστήριες Τοπικές της Χρυσής Αυγής, εκείνης της Νίκαιας, που αποτελούσε το «καμάρι» του κόμματος, ο Γιάννης Λαγός, καταδικάστηκε πρόσφατα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο μαζί με τον Νίκο Μίχο σε οκτάμηνη φυλάκιση με αναστολή για ηθική αυτουργία στην επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη.

 

Μία επίθεση που χρονικά προηγείται, μόνο λίγους μήνες πριν, εκείνης κατά του ΠΑΜΕ και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Και σε αυτήν την υπόθεση το κινητό του Γιάννη Λαγού παίζει καίριο ρόλο στην όλη οργάνωση της ομάδας που είχε εισβάλει στον χώρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας