Μια βάρκα που μετέφερε την ελπίδα σε πρόσφυγες οι οποίοι κατέπλευσαν στη Χίο, έγινε υλικό νέας προσδοκίας για κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση, όταν μετατράπηκε σε τσάντες από μέλη μη κυβερνητικής ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Μια βάρκα που μετέφερε την ελπίδα σε πρόσφυγες οι οποίοι κατέπλευσαν στη Χίο, έγινε υλικό νέας προσδοκίας για κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση, όταν μετατράπηκε σε τσάντες από μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης που υποστηρίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

“ Σε συνεννόηση με οργανώσεις από τη Χίο, παραλάβαμε στην Κατερίνη, για τους σκοπούς της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “ Περί Έργων”, μια πλαστική βάρκα μέσα σε ένα κουτί.

 

Αφού την πλύναμε- είχε ακόμη άμμο κολλημένη πάνω της- και την καθαρίσαμε, την κόψαμε και φτιάξαμε τσαντάκια. Θέλοντας δε να αναδείξουμε το κοινωνικό μήνυμα που περικλείει η προσπάθειά μας, τυπώσαμε στο ταμπελάκι αυτών των αντικειμένων “ made of materials from refugee boats crossing the Aegean sea” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Πανάγου, πρόεδρος της “ Περί Έργων” που λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες εργαστήρι ραπτικής στην Κατερίνη και παράγει αντικείμενα “ φτιαγμένα από ανθρώπους που διατρέχουν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού”.

 

Σκοπός της Κοιν.Σ.Επ. που ιδρύθηκε από το σωματείο “ Περιχώρησις”, είναι να ενισχύσει πρακτικά μέσω της αλληλέγγυας οικονομίας, άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής και θρησκευτικών πεποιθήσεων, εκπαιδεύοντάς τα στον τομέα της κοπτικής και ραπτικής και δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης, ώστε να μπορέσουν μέσα από αυτή την κοινή προσπάθεια, να ορθοποδήσουν.

 

 ραφτάδικο αλληλεγγύης

 

Σύμφωνα με την κ.Πανάγου, η συνεταιριστική επιχείριση χρηματοδοτείται από το “ Women’s World Day of Prayer, German committee” και το μικρό ραφτάδικο αλληλεγγύης, με τις 10 ραπτομηχανές, λειτουργεί καθημερινά, 9 με 1 το μεσημέρι, σε ισόγειο χώρο, δίπλα στα ΚΤΕΛ Κατερίνης.

 

“ Έχουμε περίπου 30 ωφελούμενους, πρόσφυγες αλλά και Έλληνες, οι οποίοι εκπαιδεύονται δωρεάν στη ραπτική από επαγγελματία μοδίστρα. Στον χώρο, έχουμε εκθετήριο και πουλάμε τα προϊόντα μας ενώ δεχόμαστε και ρούχα για επιδιορθώσεις. Πάντως, ότι φτιάχνουμε- τσάντες, ποδιές, πορτοφόλια, νεσεσέρ- είναι από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως η… βάρκα, από μεταχειρισμένα υφάσματα ή ρετάλια και το μόνο που αγοράζουμε είναι τα φερμουάρ και οι κλωστές” λέει η κ. Πανάγου. Προσθέτει μάλιστα ότι ήδη δέχθηκαν μια παραγγελία για 100 τσάντες από την Γερμανία και είναι ανοιχτοί σε κάθε είδους συνεργασία, “ ακόμη και για ράψιμο μπομπονιέρας, προϊόν που περιλαμβάνεται στην άδειά μας”.

 

Advertisement
Babis

“ Έχουμε καταφέρει να προσλάβουμε μια γυναίκα και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε άλλες προσλήψεις αφού η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ένας από τους στόχους μας. Παράλληλα, η εκπαίδευση που προσφέρουμε οδηγεί μέσω της κοινωνικοποίησης και στην ενσωμάτωση αφού πρόσφυγες και Έλληνες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δουλεύουν μαζί, ανταλλάσσουν απόψεις και συμβιώνουν”.

Η τοπική κοινωνία φαίνεται πώς έχει αναγνωρίσει τη δουλειά της οργάνωσης καθώς, σύμφωνα με την κ.Πανάγου, “ στηρίζει το εργαστήρι ραπτικής” και υπάρχει γενικότερα μεγάλη ανταπόκριση στο εγχείρημα.

“ Έχουμε παραγγείλει μια παλέτα με βάρκες και σωσίβια από την Χίο, προκειμένου να δουλέψουμε με το πλαστικό το οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλο οικολογικό πρόβλημα. Συγχρόνως, δημιουργούμε σιγά- σιγά και το e-shop μας, προκειμένου να διαθέτουμε διαδικτυακά τα προϊόντα μας μέσω της ιστοσελίδας μας www.periergon.gr” καταλήγει η κ.Πανάγου.

Νατάσα Καραθάνου

φωτογραφίες από τα προϊόντα της “Περί Εργων”

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δήμος Θεσσαλονίκης: Αλλάζει τους κάδους απορριμμάτων της πόλης 

03/02/26 12:58 μμ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Αλλάζει τους παλιούς και κατεστραμμένους κάδους απορριμμάτων της πόλης 

Σκέιτ ενός αιώνα, επιγονατίδες ετών ...80 και μυστικά της σανίδας του δρόμου «ζωντανεύουν» σε έκθεση

03/02/26 12:46 μμ

Σκέιτ ενός αιώνα, επιγονατίδες ετών …80 και μυστικά της σανίδας του δρόμου «ζωντανεύουν» σε έκθεση

Έκοψε βασιλόπιτα ο Όμιλος "Ορφέας" Σερρών - Ποιοι είναι οι στόχοι για την νέα χρονιά - video

03/02/26 12:39 μμ

Έκοψε βασιλόπιτα ο Όμιλος “Ορφέας” Σερρών – Ποιοι είναι οι στόχοι για την νέα χρονιά – video

Έρχεται ανανεωμένο το Μαθητών Επιχειρείν - Ενημερωτική συνάντηση για τη διοργάνωση

03/02/26 12:28 μμ

Έρχεται ανανεωμένο το Μαθητών Επιχειρείν – Ενημερωτική συνάντηση για τη διοργάνωση

MasterChef - Πάνος: Ο λόγος που επέλεξε την Ιωάννα ως υποψήφια για αποχώρηση

03/02/26 12:23 μμ

MasterChef – Πάνος: Ο λόγος που επέλεξε την Ιωάννα ως υποψήφια για αποχώρηση

Η Σ. Μουτίδου διάβασε on air το εξώδικο του Α. Μπέου

03/02/26 12:16 μμ

Η Σ. Μουτίδου διάβασε on air το εξώδικο του Α. Μπέου

Εργατικό Κέντρο Σερρών για ΤΕΑΥΕ Σερρών: Έγιναν 603 έλεγχοι σε επιχειρήσεις, διερευνήθηκαν 76 εργατικά ατυχήματα

03/02/26 12:09 μμ

Εργατικό Κέντρο για ΤΕΑΥΕ Σερρών: Έγιναν 603 έλεγχοι σε επιχειρήσεις, διερευνήθηκαν 76 εργατικά ατυχήματα

Αλεξοπούλου: Ζητώ συγγνώμη για το “τζάμπας πέθανε”, ήταν προβληματικός ο τρόπος που το εξέφρασα

03/02/26 10:51 πμ

Αλεξοπούλου: Ζητώ συγγνώμη για το “τζάμπας πέθανε”, ήταν προβληματικός ο τρόπος που το εξέφρασα

Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη των πρώην αστυνομικών για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους

03/02/26 10:44 πμ

Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη των πρώην αστυνομικών για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν

03/02/26 10:39 πμ

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ σήμερα στο Λεκανοπέδιο από τις 12:00 έως τις 15:00 για τον 13ο και τον 14ου μισθό

03/02/26 10:34 πμ

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ σήμερα στο Λεκανοπέδιο από τις 12:00 έως τις 15:00 για τον 13ο και τον 14ου μισθό

Το Εθνικό Απολυτήριο στο προσκήνιο - Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

03/02/26 10:30 πμ

Το Εθνικό Απολυτήριο στο προσκήνιο – Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό