Όσα τραγικά λένε οι παγετώνες για το… πυρηνικό παρελθόν του ανθρώπου

Οι πάγοι της παγωμένης ηπείρου συνεχίζουν να απελευθερώνουν ένα ραδιενεργό στοιχείο, ως αποτέλεσμα των πυρηνικών δοκιμών που έκαναν εκεί οι ΗΠΑ πριν από 70 χρόνια!

 

 

Αυτό μας λέει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Geophysical Research: Atmospheres», κάνοντας λόγο για το ραδιενεργό ισότοπο χλώριο-36, το οποίο σχηματίζεται όταν το ευγενές αέριο αργό αντιδρά με την κοσμική ακτινοβολία της ατμόσφαιρας.

Σχηματίζεται βέβαια και κατά τη διάρκεια πυρηνικών εκρήξεων πάνω από ωκεανούς, όταν τα νετρόνια αντιδρούν με το χλώριο του θαλασσινού νερού, το οποίο εξατμίζεται στη στρατόσφαιρα, ταξιδεύει όλη τη Γη και αποθηκεύεται μόνιμα στους πάγους της Ανταρκτικής.

«Δεν υπάρχει πια άλλο πυρηνικό χλώριο-36 στην παγκόσμια ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε φυσικό χλώριο-36 αλλού», λέει χαρακτηριστικά η γεωεπιστήμονας Mélanie Baroni, δείχνοντας στις δοκιμές πυρηνικών όπλων που έκαναν οι ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Babis



Σε λιγότερο από 20 χρόνια, 19 τέτοιες σειρές πυρηνικών πειραμάτων έλαβαν χώρα (πάνω από 230 ατομικές εκρήξεις) και τα ραδιενεργά τους ίχνη είναι ακόμα ορατά στον πλανήτη μας.

Γι’ αυτό και επισημαίνουν με νόημα οι ερευνητές πως «η ατμόσφαιρα της Ανταρκτικής παραμένει μολυσμένη από ανθρωπογενές χλώριο ακόμα και σήμερα»…

 

Πηγή thesstoday.gr

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΌσα τραγικά λένε οι παγετώνες για το… πυρηνικό παρελθόν του ανθρώπου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Έρευνα: Τα οικιακά πλυντήρια ρούχων δεν απομακρύνουν σημαντικούς παθογόνους μικροοργανισμούς από υφάσματα

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που πλένουν...

Το υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία τριπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στο αίμα και η αντίσταση...

Επιστήμονες δημιούργησαν μια πρωτοποριακή αντιμικροβιακή βαφή

Οι επιφάνειες στα νοσοκομεία φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια που επιβιώνουν...

Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης διαγιγνώσκει τον καρκίνο του θυρεοειδούς με ακρίβεια πάνω από 90%

Το πρώτο παγκοσμίως μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) που ταξινομεί...

Τελευταία Νέα