Η Microsoft πειραματίστηκε με την εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών στην Ιαπωνία και διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο ένιωθαν πιο χαρούμενοι, αλλά αύξησαν και την παραγωγικότητά τους κατά 40%.Advertisement   ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Η Microsoft πειραματίστηκε με την εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών στην Ιαπωνία και διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο ένιωθαν πιο χαρούμενοι, αλλά αύξησαν και την παραγωγικότητά τους κατά 40%.

Advertisement
 

 

Περισσότεροι από εννέα στους 10 εργαζομένους (το 94%) δήλωσαν ότι προτιμούν τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας και αυτό σε μια χώρα που φημίζεται για μια κουλτούρα σκληρής εργασίας και για τα… ατελείωτα ωράριά της.

 

Η δοκιμή έγινε τον Αύγουστο και τώρα ανακοινώθηκαν τα θετικά αποτελέσματά της. Το σύνολο του προσωπικού της θυγατρικής της αμερικανικής εταιρείας στη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» (περίπου 2.300 άτομα) απαλλάχθηκαν από την εργασία για πέντε συνεχόμενες Παρασκευές, χωρίς καμία περικοπή στη μισθοδοσία τους.

 

«Θέλω οι εργαζόμενοι να σκεφτούν και να έχουν εμπειρία τού πώς μπορούν να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα με 20% λιγότερο χρόνο εργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Japan Τακούγια Χιράνο, σύμφωνα με την «Guardian» και τη «Washington Post».

Εκτός από την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 40% τον Αύγουστο του 2019, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, οι εργαζόμενοι είχαν 25% λιγότερο χρόνο απουσίας από τη δουλειά τους, ενώ μειώθηκε κατά 23% η κατανάλωση ηλεκτρισμού στα γραφεία και κατά 59% η χρήση χαρτιού για εκτύπωση.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο πείραμα από επιχείρηση.

Το 2018 η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Perpetual Guardian στη Νέα Ζηλανδία δοκίμασε την εβδομάδα τεσσάρων ημερών για δύο μήνες. Οι 240 εργαζόμενοι ανέφεραν ότι πέτυχαν καλύτερη ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής, ένιωθαν πιο συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους, ενώ και το άγχος τους μειώθηκε κατά 7%.

Advertisement
ΔΕΗ

Συχνά, έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι νιώθουν πιο παραγωγικοί, όταν εργάζονται λιγότερο. Ένα άλλο πείραμα, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Harvard Business Review» της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, έδειξε ότι η μείωση του ωραρίου από οκτώ σε έξι ώρες τη μέρα αύξησε την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

 

Στις ΗΠΑ η αλυσίδα μπέργκερ Shake Shack δοκιμάζει την ιδέα, ενώ στην Αγγλία και στην Ιρλανδία μερικά ισχυρά συνδικάτα την υποστηρίζουν, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στις ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι κανένας από τους ουκ ολίγους υποψηφίους για το χρίσμα των Δημοκρατιών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 δεν έχει υιοθετήσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, αντίθετα κάποιοι έχουν στηρίξει άλλες εναλλακτικές προτάσεις, όπως το καθολικό βασικό εισόδημα.

Βέβαια, η Microsoft Ιαπωνίας έκανε απλώς ένα πείραμα και παραμένει ασαφές κατά πόσο τέτοιες εργασιακές αλλαγές θα εφαρμοστούν σε μονιμότερη βάση. Πάντως, σχεδιάζει μια ανάλογη δοκιμή εφέτος τον χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως έχει πάρει στα σοβαρά την πιθανότητα μιας εβδομάδας τεσσάρων ημερών.

Οι σκεπτικιστές αντιτείνουν ότι μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών μπορεί να «ζορίσει» υπερβολικά τους εργαζομένους για να προλάβουν να βγάλουν τη δουλειά τους, καθώς επίσης να οδηγήσει τελικά σε μείωση αποδοχών τους, αλλά και της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησής τους.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χατζηβασιλείου: Η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup βάζει την Ελλάδα στην κεντρική θέση του ευρωπαϊκού σαλονιού

12/12/25 10:42 πμ

Χατζηβασιλείου: Η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup βάζει την Ελλάδα στην κεντρική θέση του ευρωπαϊκού σαλονιού

Tην Κυριακή (14.12.2025) περπατάμε στα μονοπάτια του Μπέλλες

12/12/25 10:39 πμ

Tην Κυριακή (14.12.2025) περπατάμε στα μονοπάτια του Μπέλλες

12/12/25 10:30 πμ

Κλειστός ο Δήμος Σερρών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 λόγω συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ

Στέλιος Αγγελούδης: Απειλητικά και υβριστικά μηνύματα έλαβε μέσω διαδικτύου, ταυτοποιήθηκε 42χρονος

12/12/25 9:16 πμ

Στέλιος Αγγελούδης: Απειλητικά και υβριστικά μηνύματα έλαβε μέσω διαδικτύου, ταυτοποιήθηκε 42χρονος

Κρήτη: 15 προσαγωγές για παράνομες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Εμπλεκόμενοι λογιστές, δικηγόροι και αγρότες

12/12/25 9:12 πμ

Κρήτη: 15 προσαγωγές για παράνομες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Εμπλεκόμενοι λογιστές, δικηγόροι και αγρότες

Αρχίζει στην Ολομέλεια η πενθήμερη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2026

12/12/25 9:07 πμ

Αρχίζει στην Ολομέλεια η πενθήμερη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2026

3,8 δισ. ευρώ οι πληρωμές για τους αγρότες το 2025 - Στα χαρτιά το χρήμα, στην παραγωγή η γκρίνια - video

12/12/25 8:44 πμ

3,8 δισ. ευρώ οι πληρωμές για τους αγρότες το 2025 – Στα χαρτιά το χρήμα, στην παραγωγή η γκρίνια – video

Σύζυγος Θ. Μικρούτσικου: «Έφυγα από το σπίτι, όταν μου είπε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική»

12/12/25 8:31 πμ

Σύζυγος Θ. Μικρούτσικου: «Έφυγα από το σπίτι, όταν μου είπε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική»

Εορτολόγιο- 12 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Σπυρίδων, ο προστάτης των φτωχών- Τα θαύματά του

12/12/25 12:12 πμ

Εορτολόγιο- 12 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Σπυρίδων, ο προστάτης των φτωχών- Τα θαύματά του

Προσοχή! Νέα απάτη με δήθεν επιστολή (e-mail) του Υπουργείου Ανάπτυξης για «ΔΩΡΕΑΝ πακέτο γιορτών»

12/12/25 12:09 πμ

Προσοχή! Νέα απάτη με δήθεν επιστολή (e-mail) του Υπουργείου Ανάπτυξης για «ΔΩΡΕΑΝ πακέτο γιορτών»

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Σερρών με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων 

11/12/25 11:59 μμ

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Σερρών με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων 

Σταύρος Παπασταύρου: Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και διατήρηση της ανταγωνιστικότητα μέσω CCS

11/12/25 11:56 μμ

Σταύρος Παπασταύρου: Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και διατήρηση της ανταγωνιστικότητα μέσω CCS