Επιστρέφει στα 0,03 από 0,05 λεπτά το χιλιόμετρο – Συνεχίζουν το διαγωνισμό για την παραχώρηση – Ξεκινούν τρεις νέοι σταθμοί διοδίων σε Θεσσαλονίκη, Ασπροβάλτα και Στρυμονικό   Σε αντικατάσταση της ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Επιστρέφει στα 0,03 από 0,05 λεπτά το χιλιόμετρο – Συνεχίζουν το διαγωνισμό για την παραχώρηση – Ξεκινούν τρεις νέοι σταθμοί διοδίων σε Θεσσαλονίκη, Ασπροβάλτα και Στρυμονικό

 

Advertisement
 

Σε αντικατάσταση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζονταν οι νέες αυξήσεις φωτιά στα διόδια της Εγνατίας προχωρεί άμεσα ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Με την νέα ΚΥΑ η χρέωση για τα διόδια επανέρχεται στα 0,03 λεπτά ανά χιλιόμετρο από 0,05 αποφεύγοντας τις μεγάλες αυξήσεις που προέβλεπε απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για την οποία υπήρχαν και οι ισχυρές πιέσεις των θεσμών.

 

Το θέμα των διοδίων στην Εγνατία τέθηκε και στις επαφές που είχε με φορείς της πόλης τις προηγούμενες μέρες ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη, κατά τις οποίες αποφασίστηκε να προχωρήσει με καθυστέρηση ενός έτους η λειτουργία και των τριών μετωπικών σταθμών διοδίων, η έναρξη των οποίων θα συμπεριληφθεί στην ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα διόδια. Πρόκειται για το σταθμό της Θεσσαλονίκης που θα αρχίσει να εισπράττει διόδια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, της Ασπροβάλτας έως το Δεκέμβριο και από αρχές της νέας χρονιάς ο σταθμός του Στρυμονικού.

 

Υπενθυμίζεται ότι και οι τρεις σταθμοί έχουν κατασκευαστεί αλλά δεν έχουν λειτουργήσει κατόπιν τοπικών αντιδράσεων. Ωστόσο είναι ειλημμένη απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο ο σχεδιασμός να προχωρήσει.

 

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής πέραν της τιμολογιακής πολιτικής δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση ούτε στην χωροθέτηση αλλά ούτε και στον αριθμό των σταθμών που το ΤΑΙΠΕΔ έχει σχεδιάσει προκειμένου να καταστήσει ελκυστικότερη την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας που προετοιμάζεται με συνεχείς αναβολές τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη και σήμερα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές πολλά και καίρια ζητήματα του αυτοκινητόδρομου δεν έχουν επιλυθεί όπως είναι η πιστοποίηση των σηράγγων, τα προβληματικά γεφύρια, θέματα απαλλοτριώσεων κ.α.

Σήμερα, σχεδόν όλα τα έσοδα από τα διόδια που φτάνουν ετησίως τα 100 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στην αποπληρωμή του δανείου της Εγνατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα 31 Οκτωβρίου εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η πολυετής διαφορά που υπάρχει μεταξύ της Εγνατίας και της Τράπεζας Πειραιώς για το δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει από το 2006.

Advertisement
Family Kitchen

Στην Εγνατία σημειώνουν ότι αν και το χρέος έχει εξοφληθεί υπάρχει μια χρηματική διαφορά που ακόμη και με αυτή ενεργή, η εταιρεία θα έχει αποπληρώσει έως τα τέλη του έτους.

Αυτό θα της δώσει μεγάλη ανάσα καθώς θα την βοηθήσει να χρησιμοποιήσει πόρους για την συντήρηση του οδικού δικτύου που σήμερα εμφανίζει πολλά προβλήματα καθώς πολλά τμήματα του αυτοκινητοδρόμου έχουν παραδοθεί προ 15ετίας.

Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του οδικού άξονα, στελέχη της Εγνατίας αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για να οριστικοποιηθούν σημαντικά ανοικτά θέματα της ιδιωτικοποίησης κρίνουν αβέβαιη την υποβολή δεσμευτικών προφορών τον προσεχή Φεβρουάριο.

 

πηγή newmoney.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16/12/25 12:04 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Δεκεμβρίου

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:05 πμ

16 Δεκεμβρίου: Ποιος ήταν ο Άγιος Μόδεστος ο προστάτης των ζώων

16/12/25 12:01 πμ

Κλειστός ο Δήμος Σερρών την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025 λόγω συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΚΕΔΕ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

16/12/25 12:00 πμ

Το Επιμελητήριο Σερρών βραβεύει τα παιδιά του!

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

15/12/25 11:37 μμ

Χατζηβασιλείου στο OPEN: Η Ελλάδα δεν φοβάται να μιλήσει με κανέναν – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ - Αφιέρωμα στον Elvis Presley

15/12/25 11:30 μμ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΠΕ Σερρών σε συνεργασία με την ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – Αφιέρωμα στον Elvis Presley

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

15/12/25 11:58 μμ

ΚΣΝΜ και ΚΑΣ έδωσαν το πράσινο φως στις προμελέτες για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

15/12/25 11:57 μμ

Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

15/12/25 11:57 μμ

Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο «Χωριό των Μαγεμένων»

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

15/12/25 11:54 μμ

Κορυφαία τενίστρια για το 2025 η Σαμπαλένκα

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη - video

15/12/25 8:39 μμ

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη – video

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών

15/12/25 8:31 μμ

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών