Στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και στην πορεία της διαδικασίας τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας   κατά την ομιλία ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και στην πορεία της διαδικασίας τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας

Advertisement
 

 

κατά την ομιλία του στη Βουλή, καθώς ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια η συζήτηση επί του θέματος, με την ψηφοφορία όταν ολοκληρωθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

 

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης το 2016

«προτάσσοντας διαβούλευση και διάλογο με τους πολίτες και την Κοινωνία των Πολιτών ώστε όλα τα κόμματα να γνωρίζουν τις προτάσεις και τις αγωνίες των πολιτών, πριν ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία στη Βουλή». «Αφετηρία της Πρωτοβουλίας μας ήταν μία θεμελιώδης παραδοχή: Ότι το Σύνταγμα ανήκει πρωτίστως σε όλους τους πολίτες, συνεπώς λόγο δεν πρέπει να έχουν μόνο οι ειδικοί και οι τεχνοκράτες ούτε οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ».

 

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων «του παλιού πολιτικού συστήματος», όπως είπε χαρακτηριστικά, τόνισε πως «δεν είχαν να κάνουν μόνο με θεσμικό καθωσπρεπισμό αλλά υπέκρυπταν και τον φόβο να χάσουν για πρώτη φορά τον έλεγχο του συντάγματος οι πολιτικές δυνάμεις που τον μονοπώλησαν από τη μεταπολίτευση και μετά. Οι ίδιες που έβαλαν το άρθρο 86 για να διασφαλίζουν την ατιμωρησία των στελεχών τους που διατέλεσαν σε κυβερνητικές θέσεις, που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, που έχουν τη θεώρηση ο λαός να ψηφίζει μια φορά στα 4 χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος να αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό του».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «αποτυπώνει ένα συνολικό σχέδιο για το Σύνταγμα και τους θεσμούς, για «μια νέα μεταπολίτευση» και μια Ελλάδα που αφήνει πίσω της τα βαρίδια του 20ου αιώνα και μπαίνει έστω με καθυστέρηση στον 21ο αιώνα».

«Πήραμε το πολιτικό ρίσκο, πήραμε την απόφαση χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς και χωρίς τακτικισμούς, με στάση υπευθυνότητας, το σχέδιό μας δεν θα υλοποιηθεί αλλά δεν μετανιώνουμε που βάλαμε τις βάσεις της συζήτησης στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη ενός συνταγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας «αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων» και «μνημείο βερμπαλισμού».

«Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε πως έχουμε σχέδιο, η ΝΔ απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και σχέδιο» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Advertisement
Family Kitchen

«Είμαστε μια πολιτική δύναμη συνταγματικής και θεσμικής υπευθυνότητας, η πρότασή μας έχει αριστερό πρόσημο αλλά οι επιμέρους παρεμβάσεις ενέχουν το στοιχείο της συναίνεσης και του συμβιβασμού, προτείνουμε ώριμα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ορισμένες προτάσεις προκάλεσαν και δυσαρέσκεια στο στενό κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πρόταση για ήπιο εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους και εκκλησίας

«Το πόσο συναινετική και συνθετική υπήρξε η πρότασή μας φαίνεται από το γεγονός πως υιοθετήσαμε προτάσεις που είχε κάνει η ΝΔ το 2014, όπως αυτή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή της καθιέρωσης και μέσω του Συντάγματος παγίου αναλογικού εκλογικού συστήματος. Το οξύμωρο είναι σήμερα πως σε αυτές τις δύο προτάσεις, που ήταν στο πακέτο της ΝΔ του 2014, τώρα βασίζεται το κύριο μέρος της πολεμικής σας προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» είπε προς την κυβέρνηση, «αυτό αποδεικνύει την πολιτική ένδεια και τον καιροσκοπισμό σας, αρνείστε να ψηφίσετε τις προτάσεις σας και ξιφουλκείτε εναντίον τους με πάθος»

«Δεν είχαμε πρόβλημα να υιοθετήσουμε τις προτάσεις σας στην προηγούμενη Βουλή και να αναγνωρίσουμε πως είναι συμβολές της δικής σας παράταξη στη συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά σταματούν εκεί. Οτιδήποτε άλλο οφείλεται σε πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε.

Για το άρθρο 86 ανέφερε πως «έπρεπε να έρθει η Αριστερά με κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κινηθεί η διαδικασία για το κατάπτυστο άρθρο περί ευθύνης υπουργού, επί 40 χρόνια δεν είχαμε δει πρωτοβουλία, αντιθέτως είδαμε το 2001 ένας κακός νόμος να «συνταγματοποιείται» και να μην μπορεί να αλλάξει».

«Η πρότασή μας εδώ είναι καθαρή και κρυστάλλινη, λέμε τα αδικήματα των υπουργών να παραγράφονται όπως των υπολοίπων Ελλήνων, όπως προβλέπει ο νόμος. Όμως και σήμερα έχετε ακόμα το θράσος απέναντι στους πολίτες να μας λέτε ‘ναι από εδώ και στο εξής, αλλά αν έγινε πριν το 2015, τα αδικήματά του έχουν παραγραφεί με την παλιά ρύθμιση’».

Εμείς «είμαστε πεντακάθαροι, δεν μας σκιάζει καμία υποψία σκανδάλου» τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΥΠΕΝ: Χαμηλότερες τιμές και δωρεάν ενεργειακή αναβάθμιση για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

06/12/25 6:42 μμ

ΥΠΕΝ: Χαμηλότερες τιμές και δωρεάν ενεργειακή αναβάθμιση για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

Λαμία: Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας

06/12/25 6:36 μμ

Λαμία: Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας

Ζάκυνθος: Νεκρό 2 ετών παιδί από επίθεση σκύλου

06/12/25 6:31 μμ

Ζάκυνθος: Νεκρό 2 ετών παιδί από επίθεση σκύλου

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω κακοκαιρίας στα Intercity στη γραμμή Αθήνα–Θεσσαλονίκη–Αθήνα

06/12/25 6:27 μμ

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Intercity στη γραμμή Αθήνα–Θεσσαλονίκη–Αθήνα λόγω κακοκαιρίας

Καβάλα: Τροχαίο ατύχημα για την Πηγή Δεβετζή στην Εγνατία

06/12/25 6:20 μμ

Καβάλα: Τροχαίο ατύχημα για την Πηγή Δεβετζή στην Εγνατία

Θερμοχώρα 2025: Ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο σκηνικό στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας

06/12/25 1:52 μμ

Θερμοχώρα 2025: Ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο σκηνικό στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας

Χρ. Δαραμήλα: Τι γίνεται στην ΕΕ στο πεδίο του σακχαρώδη διαβήτη - Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα

06/12/25 1:43 μμ

Χρ. Δαραμήλα: Τι γίνεται στην ΕΕ στο πεδίο του σακχαρώδη διαβήτη – Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες - Eίμαστε εδώ να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε

06/12/25 6:23 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες – Eίμαστε εδώ να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε

Μηνύματα επιβράβευσης της ελληνικής οικονομίας από Λονδίνο και Βρυξέλλες

06/12/25 1:25 μμ

Μηνύματα επιβράβευσης της ελληνικής οικονομίας από Λονδίνο και Βρυξέλλες

Π. Μαρινάκης: Ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες - Είναι μονόδρομος η εφαρμογή του νόμου

06/12/25 1:20 μμ

Π. Μαρινάκης: Ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες – Είναι μονόδρομος η εφαρμογή του νόμου

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπισκότα και κάστανα

06/12/25 1:16 μμ

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπισκότα και κάστανα

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο σπίτι μόνο με λαμπάκια

06/12/25 1:14 μμ

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο σπίτι μόνο με λαμπάκια