Epiloges.tv
Ειδήσεις για τις Σέρρες, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!
12.6 C
Serres

Αρχαιολογία και τέχνη συνομιλούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

«Σημείο Συνάντησης. Αρχαιολογία και τέχνη σε συνομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας», είναι ο τίτλος της έκθεσης που συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως την 1η Μαρτίου 2020, θα εγκαινιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 7.30 μμ.

 

Η εικαστική έκθεση εξελίσσεται ανάμεσα σε εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου:

 

Έργα νεοελληνικής τέχνης από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζονται εμβόλιμα και ακολουθούν την πορεία από την προϊστορική συλλογή μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια της Νεαπόλεως, ακόμα και έως τη βυζαντινή Χριστούπολη και τη νεότερη Καβάλα.



Babis

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η έκθεση διαμορφώνει την αφήγησή της σε συνάρτηση με τα διαφορετικά νοήματα, τις ερμηνείες και τους συσχετισμούς που δημιουργούνται με τα ήδη εκτιθέμενα αρχαιολογικά ευρήματα.

 

Κοινές θεματικές, αναζητήσεις, καθώς και ερεθίσματα σε σχέση με την τεχνοτροπία, τη γραφή, τις υφές και τα υλικά δημιουργίας των καλλιτεχνημάτων του αρχαίου και του νεότερου κόσμου ενεργοποιούν την παράλληλη και διαφορετική προσέγγιση αρχαίων και νεότερων έργων τέχνης και οδηγούν σε νέες στάσεις θέασης μέσα στον μουσειακό χώρο.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκθέματα από το νεκροταφείο της αρχαίας Αμφιπόλεως -προτομές γυναικείων μορφών εξαιρετικής τεχνικής και περίτεχνα κοσμήματα- βρίσκονται σε παράλληλη θέαση με γυναικεία πορτρέτα των Γεώργιου Ιακωβίδη, Ορέστη Κανέλλη και Γιάννη Τσαρούχη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠολιτισμόςΑρχαιολογία και τέχνη συνομιλούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σκιές και ψυχή: Η τέχνη του αυτοδίδακτου Καραγκιοζοπαίχτη

Από ταπετσιέρης στη Βουλή, ένας από τους πιο πετυχημένους...

«Η Βεγγέρα»: Μια σαρκαστική κωμωδία ηθών γεμάτη ανατροπές και παρεξηγήσεις στο Θέατρο Χώρος από 3 Μαΐου

Η Βεγγέρα του Ηλία Καπετανάκη, ένα έργο «οδοστρωτήρ» όπως...

Αντιπυρική και αντικεραυνική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού

Με δίκτυο πυροπροστασίας και αντικεραυνική εγκατάσταση θωρακίζει το υπουργείο...

Έθιμα του Μάη: Ο Ζαφείρης, τα μαγικά ξόρκια & το αμίλητο νερό

 Η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και είναι από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας. Στην αρχαιότητα οι εκδηλώσεις γίνονταν είτε για τη Θεά Δήμητρα, είτε για τον Διόνυσο και

Τελευταία Νέα