Γιατρός του Παίδων: Αδιαμφισβήτητη η διφθερίτιδα στον οκτάχρονο παρά τις φήμες ότι είχε εμβολιαστεί
Date:
Εξαιρετικά πρωτοφανές και ιατρικώς πρωτόγνωρο θα είναι το γεγονός ότι το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας μπορεί να προσέβαλε το 8χρονο παιδί εάν ήταν πλήρως εμβολιασμένο, αναφέρει ο γιατρός του νοσοκομείου Παίδων, ο οποίος συμπληρώνει ότι, τα αποτελέσματα των εξετάσεων του κέντρου στην Βρετανία, δεν αναμένεται να προκαλέσουν ανατροπή στην υπόθεση, έχουν όμως, μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον για την επανεμφάνιση κρούσματος μετά από δεκαετίες.
Προσέθεσε, επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή οι θεράποντες γιατροί του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εντόπισαν στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού, ατελή εμβολιασμό.
Ο γιατρός είναι κατηγορηματικός. Είναι αδύνατον παιδί να νοσήσει από διφθερίτιδα, ενώ έχει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα είναι εξαιρετικά σπάνιο και πρωτοφανές, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Αυτό είναι κάτι που μπορεί να το καταλάβει ο καθένας. Ανάμεσα στους εμβολιασμένους μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, δεν έχει εμφανιστεί ποτέ κρούσμα διφθερίτιδας. Όχι θάνατος, ούτε καν κρούσμα. Αυτό!
Υπάρχει περίπτωση να μην είναι διφθερίτιδα;
– Οχι, το μικρόβιο απομονώθηκε.
Υπάρχει περίπτωση να ήταν φορέας του κορυνοβακτηρίδιου της διφθερίτιδας;
– Σύμφωνα με την κλινική του εικόνα και το ότι ανευρέθηκε στο βρογχικό του έκκριμα διφθερίτιδα και μάλιστα σε ένα παιδί που έχει λαρυγγίτιδα, μαζί με όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα… η λαρυγγίτιδα είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της διφθερίτιδας. Οπότε πρέπει να γίνει νεκροψία νεκροτομή για να καταλάβουμε γιατί πέθανε”.
Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό του παιδιού
Το ζήτημα του εάν το παιδί τελικά είχε ή δεν είχε κάνει τα εμβόλια κατά της διφθερίτιδας, έχει τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης και δικαίως, καθώς ξεφεύγει από τα όρια της ατομική περίπτωσης και αναδεικνύεται σε θέμα δημόσιας υγείας.
Δεν μπορεί να αποδειχθεί ο εμβολιασμός, ωστόσο, εάν δεν υπάρχει υπογραφή και σφραγίδα γιατρού στο Βιβλιάριο Υγείας του παιδιού, αναφέρει ο γιατρός του Παίδων “Αγλαϊα Κυριακού”:
“Τα εμβόλια που γίνονται, όχι μόνο γράφονται στο βιβλιάριο, αλλά υπογράφει ο παιδίατρος και τοποθετείται και το απόκομμα του εμβολίου πάνω στο βιβλιάριο.
Οποιοδήποτε ιατρικό ιστορικό κι αν ληφθεί δεν αποδεικνύει κάτι. Το μόνο που αποδεικνύει τον εμβολιασμό ή μη του παιδιού, είναι το βιβλιάριο υγείας”, τονίζει ο γιατρός και συμπληρώνει ότι:
“Από τον θεράποντα γιατρό του νοσοκομείου, από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πληροφορήθηκα ότι είχε εμβολιαστεί ατελώς, μέχρι ενός έτους. Είδα και τη δημοσίευση του συναδέλφου γιατρού του κ. Τσόλα στο facebook , που είχε δει το παιδί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ο οποίος έλεγε ότι δεν είναι καθόλου εμβολιασμένο. Και το βράδυ είδα ότι βγήκε ανακοίνωση ότι είχε κάνει πλήρως τα εμβόλια. Σκεφτείτε λίγο πως είναι δυνατόν ένα παιδί που έχει εμβολιαστεί πλήρως να εκδηλώνει νόσο, αν τελικά κατέληξε από τη διφθερίτιδα. Γιατί εδώ και 30 χρόνια, δεν έχει εκδηλώσει νόσο κανένας που έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ο εμβολιασμός θεωρητικά, αλλά και επί της ουσίας, δίνει πλήρη ανοσία και γι’αυτό επαναλαμβάνεται ανά δεκαετία μετά το 5ο έτος της ηλικίας. Αλλά παιδιά που είναι πλήρως εμβολιασμένα είναι πλήρως καλυμμένα. Δεν έχει εμφανιστεί εδώ και 30 χρόνια παιδί που να είναι πλήρως εμβολιασμένο να νοσήσει από διφθερίτιδα. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιο είδος ανοσοανεπάρκειας που δεν τη γνωρίζουμε. Αλλά αυτά είναι εικασίες”.
Γιατρός του Παίδων: “Τα αποτελέσματα της Αγγλίας έχουν κυρίως επιστημονικό ενδιαφέρον”
Ο γιατρός, ο οποίος μίλησε στο iatropedia.gr αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της Αγγλίας δεν αναμένεται να ανατρέψουν τα αποτελέσματα του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαϊα Κυριακού”. Ο λόγος που εστάλησαν τα δείγματα του 8χρονου παιδιού στο εξειδικευμένο κέντρο, είναι απλώς και μόνο για να πιστοποιηθεί ο υπότυπος του κορυνοβακτηρίδιου της διφθερίτιδας, και εάν το είδος που εντοπίστηκε είναι αυτό που παράγει την θανατηφόρο τοξίνη, αναφέρει:
“Το μικροβιολογικό εργαστήριο το δικό μας του Παίδων έβγαλε το αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται, κατά την άποψή μου, το εργαστήριο του εξωτερικού να αναιρέσει ότι απομονώθηκε το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Αυτό είναι ντε φάκτο κατ’ εμέ. Τα δείγματα εστάλησαν στην Αγγλία γιατί είναι το μόνο εργαστήριο στην Ευρώπη που μπορεί να μας πει εάν παράγεται η τοξίνη, από το συγκεκριμένο στέλεχος. Είναι λίγο επιστημονικοί οι όροι… Δηλαδή κάποια στελέχη της διφθερίτιδας παράγουν κάποια τοξίνη, κάποια δεν παράγουν. Διαφορετική εκδήλωση έχει ένα στέλεχος που παράγει τοξίνη και διαφορετική ένα άλλο που δεν παράγει τοξίνη. Δηλαδή προκαλεί άλλες επιπλοκές. Η άποψή μου είναι, ότι δεν στάλθηκε το δείγμα στο εξωτερικό για να αποφανθούμε αν είναι ή όχι κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, αυτό βρέθηκε στο εργαστήριό μας και δεν νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Απλώς στο εξωτερικό στάλθηκε για να γίνουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Επιστημονικού ενδιαφέροντος είναι, δεν θα αλλάξει κάτι στην υπόθεση. Γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό για μας. Οπότε θα είναι σημαντικό να δούμε τι είναι, και για ποιο λόγο συνέβη αυτό που συνέβη”, καταλήγει ο γιατρός.
Πηγή: Iatropedia.gr