Από τις αρχές του 2020, οι ιδιοκτήτες που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων θα κληθούν να πληρώσουν κλιμακωτά πρόστιμα.Advertisement         Εν τω μεταξύ, «τρέχει» η άτυπη ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Από τις αρχές του 2020, οι ιδιοκτήτες που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων θα κληθούν να πληρώσουν κλιμακωτά πρόστιμα.

Advertisement
 

 

 

 

Εν τω μεταξύ, «τρέχει» η άτυπη παράταση από το Κτηματολόγιο, που δίνει περίπου 2 μήνες στους πολίτες να καταθέσουν τις αιτήσεις και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Από την άλλη, όπως τονίζουν πηγές του Κτηματολογίου αρκετοί είναι οι πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για να αποφύγουν αφενός τις ουρές και αφετέρου να έχουν όλο τον διαθέσιμο χρόνο προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Παράλληλα, στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται η προανάρτηση στον Βόλο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, 29 Νοεμβρίου, έληξε η σχετική προθεσμία για τις Περιφερειακές Ενότητες: Καστοριάς – Φλώρινας, Μαγνησίας – Σποράδες (υπόλοιπο), Εύβοιας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας – Κορινθίας, Σάμου – Χίου – Ικαρίας και Αιγίου. Στις 18 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, ενώ 2 Ιανουαρίου 2020 λήγει η Λήμνος και η Μυτιλήνη και 22 Ιανουαρίου η Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Οπως εξηγούν πηγές από τον Φορέα, δεν θα υπάρξει άλλη πίστωση χρόνου και για αυτό είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή του κοινού. Σε δεύτερο χρόνο, τη σκυτάλη θα πάρουν οι… επιβαρύνσεις, ενώ οι ασυνεπείς αναμένεται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η συμμετοχή των πολιτών φαίνεται να έχει αυξητική πορεία δεδομένου ότι χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Ειδικότερα, έως τις 20 Νοεμβρίου από τα συνολικά 13.838.802 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 5.759.010 δηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου, των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 83,80%, ακολουθούν οι Π.Ε. Πρέβεζας και Αρτας και Π.Ε. Λευκάδας με ποσοστό 63,73%, ενώ έπεται η Π.Ε. Πιερίας με 56,09%.

Χαμηλά είναι τα επίπεδα σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα οι Π.Ε. Λήμνου και Λέσβου, των οποίων η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε πρόσφατα και το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 11,56%. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις Π.Ε. Κεφαλλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου, αφού έχει συλλεχθεί το 14,81%. Ακολουθεί η Π.Ε. Αττικής και Νήσων με 16,37%.

Με δεδομένο πάντως ότι το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι θα λειτουργεί για ακόμα περίπου 2 μήνες, οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. «Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους.

Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές από τον Φορέα.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητό του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνονται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες. Μάλιστα, όπως είχε κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, το χρηματικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπέδειξαν στην υποβολή της αίτησης.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, οι πολίτες μπορούν να:

– Υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους μέσα από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr.

Advertisement
Family Kitchen

– Αποφύγουν την πολύωρη αναμονή, εφαρμόζοντας τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

– Λάβουν δωρεάν υπηρεσίες στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, εντοπισμό κ.λπ.

– Χρησιμοποιήσουν δωρεάν την υπηρεσία εντοπισμού και οριοθέτησης ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου.

– Πληρώσουν το πάγιο τέλος σε δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.

– Καλέσουν για περισσότερες πληροφορίες στο 210 6505600 ή στο 1015 και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Σημειώνεται ότι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Πηγή newsbomb.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου - Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

04/10/25 8:29 μμ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου – Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

04/10/25 8:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

04/10/25 8:23 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

04/10/25 8:14 μμ

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης - video

04/10/25 6:53 μμ

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης – video

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά - Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ - video

04/10/25 6:40 μμ

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά – Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ – video

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

04/10/25 6:15 μμ

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης - video

04/10/25 6:17 μμ

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης – video

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

Κατείχε 25 πιστόλια και συνελήφθη 27χρονος Τούρκος στην Ξάνθη

04/10/25 1:46 μμ

Κατείχε 25 πιστόλια και συνελήφθη 27χρονος Τούρκος στην Ξάνθη