11 C
Serres

Εφαρμογή για κινητά, στην «υπηρεσία» των αρωματικών φυτών

Date:

Ένα νέο «εργαλείο» θα έχουν στα χέρια τους οι αγρότες της Κρήτης, προκειμένου ανά πάσα ώρα και στιγμή, όπου και αν βρίσκονται, να μπορούν μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο να έχουν την πληροφορία ποιο αρωματικό ή φαρμακευτικό φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει.

 

Πρόκειται για ένα «προϊόν» συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης που τίθεται σε εφαρμογή και μέσω του διαδραστικού χάρτη, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, θα δίνει τα στοιχεία που χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι.

 

Όπως δήλωσε ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέργιος Πυρίντσος,

ο κάθε αγρότης μπορεί να πάρει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χωραφιού του ή του αγροκτήματός του με το GPS που έχει στο κινητό του, να εισάγει το στίγμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να διαλέξει το φαρμακευτικό φυτό που τον ενδιαφέρει, και να δει την καταλληλότητα της θέσης που είναι το χωράφι του για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους.

 

Όπως εξήγησε, η καταλληλότητα θα δίδεται διαβαθμισμένη από το 0 έως το 1 και όσο πιο κοντά στο 1 είναι η τιμή που θα του δώσει το σύστημα τόσο πιο κατάλληλη είναι η θέση του χωραφιού του για το συγκεκριμένο είδος φυτού.

«Παράλληλα το σύστημα του δίνει και την καταλληλότητα για τα υπόλοιπα φαρμακευτικά φυτά που εξετάστηκαν, ούτως ώστε να κρίνει αν η επιλογή που έκανε για το συγκεκριμένο είδος είναι η καλύτερη για την περιοχή που βρίσκεται το χωράφι του. Με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα που ανέπτυξε ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης δίδεται ένα σημαντικό εργαλείο στον αγρότη που θέλει να προχωρήσει στην καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών» συμπλήρωσε ο κ. Πυρίντσος.

 

Η παρουσίαση έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα Μανώλη Χνάρη, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της νέας δυνατότητας, η οποία όπως τόνισε θα διευρύνει το καλάθι των κρητικών προϊόντων σε όρους ποιότητας, και θα ενισχύσει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια της κρητικής παραγωγής.






«Θεωρώ μονόδρομο στη σημερινή εποχή, τη διασύνδεση των νέων τεχνολογιών και των “έξυπνων” συστημάτων με τους παραδοσιακούς τομείς, όπως είναι η αγροτική παραγωγή, για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου προσαρμοσμένου στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας» εξήγησε ο κ. Χνάρης.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πυρίντσος σημείωσε ότι η ανάπτυξη της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας εντάσσεται στη γεωργία ακριβείας που μπορεί να υποστηρίξει την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας όμως ότι σε αυτήν, ο αγρότης μπορεί να βρει στοιχεία καταλληλότητας της περιοχής που βρίσκεται το χωράφι του ή το αγρόκτημά του από άποψη περιβαλλοντικών συνθηκών και όχι στοιχεία καταλληλότητας του ίδιου του χωραφιού του.

«Αν ο ίδιος έχει αποθέσει φερτές ύλες, αυτά που αποκαλούνται μπάζα, στο χωράφι του ή κατσίγαρο που υπάρχει στην Κρήτη ή αν έχει προχωρήσει σε άλλους ακατάλληλους χειρισμούς, όπως υπερβολική λίπανση κλπ υπάρχει πρόβλημα. Είναι άλλο η καταλληλότητα της περιοχής που βρίσκεται το χωράφι του και άλλο η καταλληλότητα του ίδιου του κωραφιού».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς, τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν ένα σημαντικό βιολογικό πόρο για την Κρήτη.

«Έως τώρα η αξιοποίηση και η εμπορία τους βασιζόταν σε συλλογές από τη φύση. Τώρα πλέον με τις προσπάθειες του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργειά τους. Απομένει να γίνουν και τα επόμενα βήματα τα οποία σταδιακά θα μετατρέψουν το νησί σε ένα hotspot παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης».

Όπως επισήμανε ο κ. Καστανάς, κάτι τέτοιο είναι στρατηγικά πολύ σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο, κυρίως σε περιοχές που δεν υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις για καλλιέργεια.

«Αν δεν έχεις τεράστιες εκτάσεις, είναι αναγκαίο να υποκαταστήσεις πρώτον την ποσότητα με την ποιότητα και δεύτερον, την εξαγωγή τους ως πρώτη ύλη, σε τρίτους, με την παραγωγή μέσω της καινοτομίας προϊόντων υψηλής υπεραξίας. Τα φαρμακευτικά προϊόντα εσωκλείουν υψηλές υπεραξίες που μπορούν να επιστραφούν και να στηρίξουν οικονομικά τον αγρότη και η Κρήτη αυτή τη στιγμή έχει το ανθρώπινο δυναμικό για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων που θα ενσωματωθούν στην ιατρική πρακτική» επισήμανε ο κ. Καστανάς.

Οι αγρότες θα μπορούν να βρίσκουν την εφαρμογή μέσω του κινητού τους τηλεφώνου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://regionofcrete.shinyapps.io/agriSuitApp/.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠολιτικήΑγροτικάΕφαρμογή για κινητά, στην «υπηρεσία» των αρωματικών φυτών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΥΠΕΝ: Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Αφορά όλους τους επαγγελματίες αγρότες Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος...

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ με απόφαση Αυγενάκη

Ποια πρόσωπα τοποθετούνται σε ποιες θέσεις Με απόφαση του Υπουργού...

Λ. Αυγενάκης για τις αποφάσεις αλλαγής της ΚΑΠ: Καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει

Καλή εξέλιξη, η οποία, όμως, δεν φτάνει, για να...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα