Date:
Χάρτη με τις θαλάσσιες ζώνες, μετά το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω Τwitter.
Στην ανάρτηση του, ο Τσαγατάι Ερτζίγες, γενικός διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, δημοσιεύει τον χάρτη με τα όρια που συμφώνησαν Άγκυρα και Τρίπολη την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Το σημείο που συμφώνησαν να κηρύξουν ΑΟΖ βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Κρήτη, όπως φαίνεται στον χάρτη.
Δένδιας: Εάν ο πρέσβης της Λιβύης δεν μας φέρει τη συμφωνία έως την Παρασκευή, θα φύγει
Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη «ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά» τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για τις τουρκικές προκλήσεις με την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο αλλά και με τη συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Σχετικά με τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε «εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει».
«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» προσθέτει.
Καταδίκη από Κύπρο και Αίγυπτο
Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης καταδίκασαν τόσο η Αίγυπτος όσο και η Κύπρος.
«Με τη διαστρέβλωση των κανόνων του δικαίου της θάλασσας και με την παραχάραξη της γεωγραφίας, η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει νομικά ερείσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, οι πράξεις της Τουρκίας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι θέσεις της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο, αποτελούν τη μειοψηφία του ενός», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.
Το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη δεν έχουν νομική βάση. «Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η λιβυκή κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες».
Δυναμικές αντιδράσεις ετοιμάζει η Αθήνα
Ως ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζεται η επόμενη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την μεταξύ τους οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις αλλά δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία εξ αυτών, αφού τα όσα αποφασίστηκαν με τη συμμετοχή του πρωθυπουργικού σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρου Διακόπουλου παραμένουν άκρως απόρρητα και θ’ αρχίσουν να αναπτύσσονται το προσεχές διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το τελεσίγραφο που έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα.
Το επόμενο διάστημα πάντως αναμένεται να προσκληθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης που πρόσκειται στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, από την εξόριστη κυβέρνηση της χώρας. Σημειώνεται ότι η συμφωνία υπογράφηκε με την πλευρά του Φαγέζ αλ Σαράζ – καθώς στη χώρα, όπου μαίνεται ο εμφύλιος, υπάρχουν δύο «κεφαλές».
Πηγή newsbeast.gr