Τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα στο Ιράν, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα στο Ιράν, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία αξιώνει την αποφυλάκιση όλων των ανθρώπων που κρατούνται αυθαίρετα.

 

 

«Τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις 28 από τις 31 επαρχίες του Ιράν, από την έναρξη των διαδηλώσεων, την 15η Νοεμβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η Ύπατη Αρμοστής Μισέλ Μπατσελέτ «είναι βαθιά ανήσυχη από τις συνθήκες κράτησής τους, τη σωματική μεταχείριση που τους επιφυλάσσουν και από την παραβίαση του δικαιώματός τους να τύχουν μιας κανονικής δίκης, όπως και το ενδεχόμενο ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών να κατηγορηθεί για παραπτώματα που τιμωρούνται με τη θανατική ποινή», συμπλήρωσε.

«Προτρέπω τις αρχές να αποφυλακίσουν αμέσως όλους τους διαδηλωτές που τους στερείται αυθαίρετα η ελευθερία τους», υπογράμμισε από την πλευρά της η Μπατσελέτ σε δελτίο Τύπου.

«Έως αυτήν την ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 208 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 13 γυναίκες και 12 παιδιά. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες, τις οποίες δεν έχουμε προς το παρόν καταφέρει να διασταυρώσουμε, οι οποίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι διπλάσιος», επισήμανε ο Κόλβιλ.

Όπως καταγγέλλει η Μισέλ Μπατσελέτ, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών από ελικόπτερα και μια στέγη στοχεύοντας στα κεφάλια των ανθρώπων και χρησιμοποίησαν «σφοδρή βία» για να καταστείλουν τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τον περασμένο μήνα.

Επίσης, πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών την ώρα που εκείνοι προσπαθούσαν να διαφύγουν, λέει η Μπατσελέτ, στη σχετική ανακοίνωση, επικαλούμενη σχετικά βίντεο.

«Γενικά, η εικόνα από το Ιράν είναι εξαιρετικά ανησυχητική, τονίζεται.

Ένα από τα χειρότερα περιστατικά εκτυλίχθηκε στην πόλη Μαχσχάρ στο νοτιοδυτικό Ιράν, τη 18η Νοεμβρίου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών χρησιμοποιώντας πολυβόλα, και σκότωσαν τουλάχιστον 23 και πιθανόν πολλούς περισσότερους, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού υπό πίεση, γκλομπ και πραγματικά πυρά εναντίον των άοπλων διαδηλωτών που δεν τους απειλούσαν με θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Επαληθευμένα βίντεο δείχνουν ότι έγινε χρήση σφοδρής βίας εναντίον των διαδηλωτών, περιλαμβανομένων ένοπλων μελών των δυνάμεων ασφαλείας που πυροβολούσαν από τη στέγη κτιρίου του υπουργείου Δικαιοσύνης σε μια πόλη και από ελικόπτερα σε μια άλλη», είπε η Μπατσελέτ.

«Επιπλέον, έχουμε στην κατοχή μας πλάνα που δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν άοπλους διαδηλωτές από πίσω, ενώ εκείνοι τρέπονται σε φυγή, και πυροβολούν άλλους απευθείας στο πρόσωπο και σε άλλα ζωτικά όργανα, με άλλα λόγια τους πυροβολούν για να τους σκοτώσουν».

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

23/08/25 9:31 μμ

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

23/08/25 9:29 μμ

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

23/08/25 9:27 μμ

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

23/08/25 9:24 μμ

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

23/08/25 9:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

23/08/25 8:24 μμ

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

23/08/25 8:20 μμ

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη - Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

23/08/25 8:16 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

Γιώργος Μαζωνάκης: “Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο” – Νέο μήνυμα μέσα από το σπίτι του

23/08/25 8:09 μμ

Το νέο μήνυμα του Γιώργου Μαζωνάκη μέσα από το σπίτι του: «Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο» 

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

23/08/25 8:02 μμ

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

23/08/25 7:07 μμ

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

Βόλος: Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του

23/08/25 7:23 μμ

Βόλος: Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του – video