ΠΚΜ: Δέκα εκατομμύρια ευρώ για τα μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας (VIDEO)
Date:
Το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθεί στην αξιοποίηση (αναστήλωση, συντήρηση και ανάδειξη) των μνημείων της κεντρικής Μακεδονίας (και των επτά περιφερειακών ενοτήτων)
εξασφάλισε με επιπλέον χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στη διάρκεια σύσκεψης που είχε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και εκπροσώπους αρχαιολογικών φορέων.
Η αξιοποίηση των κονδυλίων θα γίνει στο πλαίσιο της δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών στην περιοχή, που αποτελεί και επιθυμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είπε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη, ενώ μεταξύ των μνημείων στα οποία θα δοθεί πρώτη προτεραιότητα είναι και αυτό του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης.
Στην καλή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, απόρροια της οποίας είναι η εξασφάλιση του ποσού αυτού, αναφέρθηκε στο περιθώριο της σύσκεψης ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Παρότι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μείνει αρκετά πίσω, η κατάσταση έχει αλλάξει τελείως, οι ρυθμοί είναι πολύ ανεβασμένοι, οι ταχύτητες είναι πολύ μεγαλύτερες και πλέον βλέπουμε σημαντικά μνημεία του τόπου μας να αναστηλώνονται, να συντηρούνται, να αναδεικνύονται.
Είμαι βέβαιος ότι και το επόμενο διάστημα και τα επόμενα χρόνια με την εμπνευσμένη ηγεσία της κ. Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, θα μπορέσουμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτό που από την πρώτη στιγμή έλεγα: Η κεντρική Μακεδονία να πρωταγωνιστήσει και στον πολιτισμό», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Από την πλευρά της η ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη τόνισε πως μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία «έχει διατυπωθεί μάλιστα και από το στόμα του πρωθυπουργού», είναι η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στη Μακεδονία. «Αυτόν τον στόχο μπορούμε να τον πετύχουμε με τη συνεργασία με την Περιφέρεια και νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, ώστε σημαντικά μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων να αποτελέσουν, είτε θεματικές είτε χρονολογικές πολιτιστικές διαδρομές. Αυτός είναι ο στόχος με ορίζοντα τετραετίας- συμπίπτει άλλωστε και με την ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου- να μπορούμε πλέον να έχουμε συνθέσει αυτές τις πολιτιστικές διαδρομές», επεσήμανε.
Ωστόσο, αμφότεροι δεν αναφέρθηκαν αναλυτικά σε συγκεκριμένα μνημεία, καθώς η επιλογή τους θα εξαρτηθεί από τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αρχαιολογικών φορέων, η οποία μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν ακόμη σε εξέλιξη.
«Με τον περιφερειάρχη είχαμε μια συνεχή συνεργασία όλο αυτό το διάστημα και έχουμε βάλει κάποιες προτεραιότητες. Ο σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι μαζί με τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων δηλαδή, να ελεγχθεί απολύτως η ωριμότητα των έργων. Από εκεί και πέρα ο Περιφερειάρχης θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μνημεία τα οποία σε αυτή τη φάση θα μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως με τη νέα χρηματοδότηση».
«Εάν χρειαστούν περισσότερα χρήματα για την Αμφίπολη θα τα βρούμε»
Ωστόσο, σε «απολύτως πρώτη προτεραιότητα» έθεσαν τον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης ο Απόστολος Τζιτζικώστας και η Λίνα Μενδώνη.
«Τα τελευταία χρόνια αισθανόμασταν μεγάλη μοναξιά. Πλέον αυτό είναι μια προτεραιότητα που έχει και το Υπουργείο Πολιτισμού. Χαιρόμαστε διότι η υπουργός έχει πραγματοποιήσει μέσα στους ελάχιστους αυτούς μήνες δύο επισκέψεις και επί τόπου τα έργα προχωρούν. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε εξασφαλίσει πόρους ύψους 2 εκ ευρώ τα οποία θα ενισχύσουν την προσπάθεια για την ανάδειξη και αναστήλωση του μνημείου, προκειμένου αυτό να καταστεί το συντομότερο δυνατό επισκέψιμο», είπε ο Περιφερειάρχης, ενώ έκλεισε διαβεβαιώνοντας: Είναι προφανές ότι εάν χρειαστούν οποτεδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, περισσότερα χρήματα για την Αμφίπολη θα τα βρούμε».
Από την πλευρά της η υπουργός πρόσθεσε για το θέμα: «Σήμερα έχουμε δώσει τη σημασία και την προτεραιότητα που οφείλουμε να δώσουμε σε ένα μοναδικό μνημείο και από άποψη ιστορική και αρχαιολογική, αλλά και σε ένα μνημείο που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος αναπτυξιακός πόρος για την περιφερειακή ενότητα των Σερρών». Εξάλλου, ως προς την ανάλυση των οστών που βρέθηκαν στον τύμβο, η οποία είναι από το 2014 σε εκκρεμότητα, η ίδια συμπλήρωσε: «Με τον καινούργιο χρόνο θα έχω συνάντηση με τον πρύτανη και τους αρμόδιους επιστημονικούς παράγοντες του ΑΠΘ, για να δούμε πρώτα από όλα πώς θα συνεχίσουμε όλη τη γεωαρχαιολογικομαγνητική έρευνα γύρω από τον τύμβο. Ένα από τα θέματα της ατζέντας είναι πώς θα συνεχίσουμε και την οστεολογική μελέτη».
Πιθανότατα την άλλη εβδομάδα στο ΚΑΣ το θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης
Τέλος, ερωτώμενη για το ζήτημα των αρχαίων στο μετρό της Θεσσαλονίκης, η υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε: «Η Αττικό Μετρό θα καταθέσει σήμερα τον φάκελο. Θα δούμε πώς θα πορευτεί το θέμα. Η πρόθεσή μας είναι να ξεκαθαριστεί το τοπίο του μετρό το συντομότερο δυνατόν. Θα εισαχθεί δηλαδή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από τη στιγμή που θα ελεγχθούν οι φάκελοι και υπάρχει η ωριμότητα. Πιθανότατα και την άλλη εβδομάδα».
Στη σύσκεψη, που είναι σε εξέλιξη απο τις 11πμ στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΕΚ, συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και Προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων της κεντρικής Μακεδονίας.