5.4 C
Serres

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου για την Τουρκία: «Η λογική του Ελσίνκι είναι νεκρή»

Date:

Της Ειρήνης Μπέλλα

«Η προσφυγή στη Χάγη έχει θετικά στοιχεία, εφόσον γίνει την κατάλληλη χρονική στιγμή» αναφέρει στη συνέντευξή του στο vradini.gr o διεθνολόγος και βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου.

 

Ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ που με αυτή την ιδιότητα συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες εξηγεί ότι η λύση της Χάγης απαιτεί προετοιμασία και καλή συνεργασία με τους γείτονες.

Θεωρείτε ότι η Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε κάποιου είδους τετελεσμένα;

«Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε σε όλους τους τόνους ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο. Είναι αλήθεια, όμως, ότι αποτελεί μια καινούρια κατάσταση, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν είχε προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες στο παρελθόν. Για να αποφευχθούν τα όποια τετελεσμένα, ο Πρωθυπουργός προέβη αμέσως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες στο υψηλότερο διπλωματικό επίπεδο. Πέτυχε οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας να καταδικαστούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από όλους τους εταίρους μας. Τα 27 Κράτη-Μέλη της ΕΕ, πέραν της αμέριστης στήριξής τους, δήλωσαν ομόφωνα ότι η «συμφωνία» παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτους. Αυτή η πολύ καλή εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις υποστηρικτικές τοποθετήσεις Γαλλίας, Ιταλίας, ΗΠΑ, Ρωσίας, Ισραήλ, Αιγύπτου και άλλων, αποτελεί θετικό τετελεσμένο για την Ελλάδα.»

Είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδια με την Τουρκία;

«Η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου δεν μπορεί ποτέ να αποκλεισθεί. Πιστεύω, όμως, ότι είναι μακρινή. Η Ελλάδα, ως σταθερή και δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, αποτελεί πάροχο ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία. Η κυβέρνηση εργάζεται για την ασφάλεια με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Διατηρεί υψηλά το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα ασκεί υπεύθυνη εξωτερική πολιτική με γνώμονα το Διεθνές δίκαιο και παράλληλα οικοδομεί ισχυρές συμμαχίες. Είναι σαφές, επομένως, ότι ένα θερμό επεισόδιο δεν θα συνέφερε ούτε την Τουρκία.»

Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει τις δηλούμενες προθέσεις της για διενέργεια ερευνών εντός ζωνών, που προσδιόρισε η αυθαίρετη τουρκολυβική συμφωνία;

«Ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, δεδομένης της διπλωματικής του απομόνωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πού θα τον οδηγήσει αυτή η δυσκολία, σε συνδυασμό με την εθνικιστική ρητορική του, δεν είναι βέβαιο. Χάρη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, όμως, η δήθεν συμφωνία με την Λιβύη, αντιμετώπισε ομοβροντία καταδικών από σειρά χωρών. Θέλω να πιστεύω ότι μετά την γενικευμένη αντίδραση, σε διεθνές επίπεδο, και το διπλωματικό τείχος που υψώθηκε απέναντι στην Τουρκία, η ιδέα για διενέργεια ερευνών απομακρύνεται. Ο Ερντογάν ξέρει ότι αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση.»





Ακούγονται απόψεις για προσφυγή στην Χάγη. Μια τέτοια πρωτοβουλία έχει θετικά στοιχεία;

«Στη διένεξή της με την Τουρκία σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η Ελλάδα έχει με το μέρος της το ∆ιεθνές ∆ίκαιο. Αρα η προσφυγή στη Χάγη έχει θετικά στοιχεία, εφόσον γίνει την κατάλληλη χρονική στιγμή. Είναι μια λύση, η οποία απαιτεί προετοιμασία και καλή συνεργασία με τους γείτονες. Η Τουρκία πρέπει πρώτα να υπογράψει το συνυποσχετικό που θα αναγνωρίζει στην ουσία την δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου και εμμέσως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Γι’αυτό και επιμένω ότι παρά την δύσκολη συγκυρία και το τεταμένο κλίμα αυτής της περιόδου, οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί.»

Η κ. Μπακογιάννη έθεσε σε ομιλία της ένα θέμα αλλαγής της Εθνικής Στρατηγικής, λέγοντας ότι «πορευόμαστε επί 20 χρόνια με τη στρατηγική του Ελσίνκι, που δεν ισχύει πλέον, αφού η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν είναι ορατή». Εσείς συμφωνείτε με αυτό;

«Η κυρία Μπακογιάννη είναι πολύπειρη πολιτικός και με βαθιά γνώση των διεθνών θεμάτων και οφείλουμε να ακούμε προσεκτικά τις θέσεις της. Συμφωνώ ότι η λογική του Ελσίνκι είναι νεκρή. Ούτε η Τουρκία ενδιαφέρεται να ενταχθεί στην Ε.Ε., ούτε η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να την ενσωματώσει. Επομένως, χρειάζεται νέα στρατηγική, στην οποία η Ελλάδα οφείλει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο.»

Μια οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο ή με το Ισραήλ θα λύσει το ζήτημα των τουρκικών απαιτήσεων;

«Η οριοθέτηση ΑΟΖ με τις λοιπές γειτονικές χώρες δεν είναι απλή υπόθεση. Όμως είναι χρήσιμη, ιδίως με τις χώρες που έχουν κυρώσει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτή η οριοθέτηση θα ισχυροποιήσει την θέση μας ως προς την Τουρκία, δημιουργώντας αδιαμφισβήτητο νομικό προηγούμενο. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να επανεκκινήσουμε τον διάλογο με την Ιταλία και με την Αλβανία, η οποία δυστυχώς υπαναχώρησε από την εξαιρετική συμφωνία που είχαμε υπογράψει το 2009. Επίσης με την Αίγυπτο είναι σε εκκρεμότητα αλλά μπορούμε να την επανακινήσουμε. Είναι ευκαιρία σήμερα, που η χώρα αποκαθιστά την αξιοπιστία της, να βρούμε νέες ευκαιρίες συνεννόησης με τους γείτονες.»

 

πηγή vradini.gr

ΠολιτικήΟ Τάσος Χατζηβασιλείου για την Τουρκία: «Η λογική του Ελσίνκι είναι νεκρή»

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κυρ.Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους – video

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης...

Μήνυση για συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατέθεσε η Αθηνά Λινού σε βάρος του Παύλου Πολάκη

Μήνυση σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα