11.3 C
Serres

Οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας για τον EastMed: «Θα αποτύχει»

Date:

Η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε σήμερα 2 Ιανουαρίου 2020, λίγο αφότου έπεσαν οι υπογραφές για την ιστορική συμφωνία, ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

 

«Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο Ακσόι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, στο Ζάππειο έπεσαν οι υπογραφές για την ιστορική συμφωνία για τον αγωγό που αλλάζει τα ενεργειακά δρώμενα στη Μεσόγειο.

 

EastMed: Γιατί είναι σημαντική αυτή η συμφωνία

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου).

Και αυτό γιατί:

Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.

Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.






Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.

Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.

Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.

Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).

Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).

Πρόσκληση προς τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, έχει απευθύνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

 

ΠολιτικήΟργισμένη αντίδραση της Τουρκίας για τον EastMed: «Θα αποτύχει»

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Π. Μαρινάκης: Θα απαγορεύεται δια νόμου η μείωση του κατώτατου μισθού

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ακόμη περισσότερων και...

Παρέμβαση Καραμανλή από Θεσσαλονίκη: Εύλογες και υπαρκτές οι ανησυχίες για τα εθνικά μας θέματα

«Οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά...

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου

Οι προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών για το...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα