Μικροί σεφ ποντιακής κουζίνας εν δράσει! Ωτία, πιροσκί, πισία και βαρένικα με τυρί πλάθουν και μαγειρεύουν αγόρια και κορίτσια, ηλικίας από 4 έως 12 ετών, στο πλαίσιο των δωρεάν μαθημάτων παιδικής ποντιακής κουζίνας που πραγματοποιούνται στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα από τριάντα παιδιά, μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, μία φορά το μήνα επισκέπτονται το Πνευματικό Κέντρο «Χρύσανθος Θεοδωρίδης» κι εκεί, παίζοντας με το αλεύρι και τον πλάστη, μαθαίνουν τα μυστικά της ποντιακής κουζίνας και ορισμένων εκ των δημοφιλέστερων ποντιακών συνταγών από τέσσερις γυναίκες – μέλη της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης.

Advertisement

«Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα ίδια τα παιδιά. Έρχονταν στον χώρο με τις μαμάδες και τις γιαγιάδες τους προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ποντιακής κουζίνας για τους ενήλικες και συνεχώς μας ρωτούσαν: “Εμείς πότε θα μαγειρέψουμε;”. Έτσι, αποφασίσαμε για πρώτη φορά φέτος να δημιουργήσουμε ένα τμήμα και για μικρούς μάγειρες», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης, Πόπη Πολυματίδου.

Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων που διαρκούν περίπου δύο ώρες, έρχονται σε επαφή με το ζυμάρι, πλάθουν και ζυμώνουν πάντα υπό την καθοδήγηση των μεγάλων. Από τις πρώτες ποντιακές συνταγές με τις οποίες καταπιάστηκαν και έμαθαν να παρασκευάζουν είναι τα ωτία, τα πιροσκί, τα πισία και τα βαρένικα.

Advertisement
ΔΕΗ

« Τους αρέσει πάρα πολύ η διαδικασία. Το βλέπουν σαν παιχνίδι να ασχολούνται με το ζυμάρι. Είναι φορές που ρίχνει το ένα στο άλλο αλεύρι κι έτσι χαίρονται το μαγείρεμα παίζοντας», πρόσθεσε η κ.Πολυματίδου.

Η καλύτερη στιγμή του μαθήματος είναι μετά το τηγάνισμα των εδεσμάτων (που αναλαμβάνουν οι ενήλικες). Τα παιδιά είτε σε ρόλο …γευσιγνώστη βαθμολογούν τη «σπεσιαλιτέ» τους, είτε κερνάνε τους ανθρώπους του Συλλόγου, είτε τα παίρνουν στο σπίτι για να δοκιμάσουν οι γονείς τους και να υπερηφανευτούν για τη νέα συνταγή που έμαθαν!
Α. Καρυπίδου

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

06/08/25 9:31 μμ

Σέρρες: Τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στον Κουλά

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά - video

06/08/25 9:35 μμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα - video

06/08/25 7:24 μμ

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα – video

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά - video

06/08/25 9:32 μμ

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά – video