H βιταμίνη «του ήλιου» ή βιταμίνη D επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων ενώ κομβική είναι και η συνεισφορά της στο να απορροφά ο οργανισμός ασβέστιο και φώσφορο.   ... Περισσότερα

Βιταμίνη D: Πόση χρειάζεστε καθημερινά και πού θα βρείτε τη "βιταμίνη του ήλιου"

Epiloges Press

Epiloges Press

H βιταμίνη «του ήλιου» ή βιταμίνη D επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων ενώ κομβική είναι και η συνεισφορά της στο να απορροφά ο οργανισμός ασβέστιο και φώσφορο.

 

​Καλές πηγές της βιταμίνης D ωστόσο είναι και ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, το συκώτι και ο κρόκος αυγού.

 

Έχουμε ανάγκη την βιταμίνη D για να βοηθηθεί ο οργανισμός στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Η ειρωνία είναι ότι τον χειμώνα όπου έχουμε μεγάλη ανάγκη της βιταμίνης D οι περισσότεροι από εμάς δεν προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η βιταμίνη D επηρεάζει την απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του καλού ύπνου και τη μείωση του στρες, ευνοεί τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και απέκκρισης των βαρέων μετάλλων από το σώμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επομένως πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόσληψής της;

Η βιταμίνη D αποκαλείται και βιταμίνη του ήλιο επειδή ο βασικός τρόπος σύνθεσής της είναι μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως. Το χειμώνα που περιορίζεται ούτως ή άλλως η έκθεσή στον ήλιο καλό είναι να αυξάνουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D ώστε να λαμβάνουμε τουλάχιστον 600 IU βιταμίνης D καθημερινά.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών νόσων, καθώς και με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού και τη διαφοροποίηση και ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων.

Θεωρείται επίσης σημαντική για την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος μέσω της αύξησης του αριθμού και της ποικιλίας των μικροβίων που διαβιούν στο έντερο, γεγονός που συντελεί και στη μείωση των παραγόντων φλεγμονής στο σώμα. Μάλιστα τα χαμηλά επίπεδά της βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, ενώ έρευνα έχει δείξει ότι σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου στην Ιαπωνία παρατηρείται επιδείνωση των συμπτωμάτων τον χειμώνα.

Το χειμώνα οι άνθρωποι εκτίθενται σε περισσότερες λοιμώξεις και περνούν λιγότερο χρόνο σε ανοικτούς χώρους.

Δεν υπάρχει ομοφωνία για την ακριβή ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης D από τους υγιείς ενήλικες με τις διάφορες οδηγίες και συστάσεις να ποικίλουν. Το χειμώνα πάντως εκτιμάται ότι η πρόσληψη 600 IU ημερησίως μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων θεωρείται ικανοποιητικός στόχος. Υποστηρίζεται ακόμη πάντως ότι για να αποκομίσουμε τα οφέλη της βιταμίνη D στον οργανισμό πρέπει να διατηρούμε τα επίπεδα στο αίμα πάνω από 50 ng/dl.

Advertisement
MEGA

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης D εγκυμονεί τον κίνδυνο τοξικότητας μέσω της αύξησης των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Ο κίνδυνος αυτός δεν προέρχεται από την υπερβολική έκθεση στο ήλιο ή μέσω πρόσληψης μεγάλης ποσότητας τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D, αλλά μέσω υπερβολικής πρόσληψης συμπληρωμάτων.

Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από την διατροφή αλλά όταν τα επίπεδά της είναι πολύ υψηλά, αυξάνονται και τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει την νεφρική λειτουργία.

Από την άλλη μεριά η λελογισμένη πρόσληψη D του χειμερινούς μήνες μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιή εντερική χλωρίδα και συνακόλουθα καλύτερη άμυνα του οργανισμού σε λοιμώξεις και φλεγμονές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

πηγή pronews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας