Date:
Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που η βουλγαρική πόλη Πέρνικ βρέθηκε αντιμέτωπη με την έλλειψη πόσιμου νερού, εξαιτίας τόσο της μη επαρκούς ποσότητας στο φράγμα “Στούντενα” που την τροφοδοτεί, όσο και της διάθεσης πόσιμου νερού, που προοριζόταν για οικιακή χρήση, σε βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις, υπόθεση για την οποία παραιτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Νένο Ντίμοφ.
Σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Πέρνικ, αποφασίστηκε να διατεθεί νερό από το φράγμα “Μπέλκεμεν” που τροφοδοτεί κυρίως τη βουλγαρική πρωτεύουσα, μέσω του συστήματος διανομής νερού της Σόφιας. Στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, του υπουργού Οικονομικών Εμίλ Καρανικόλοφ και των δημάρχων της Σόφιας και του Πέρνικ, Γιορντάνκα Φαντάκοβα και Στάνισλαβ Βλαντιμίροφ αντίστοιχα, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος που ταλαιπωρεί σχεδόν 82.000 κατοίκους στην πόλη και σε 17 αγροτικούς οικισμούς γύρω από αυτήν.
Από τις 18 Νοεμβρίου 2019, όταν διαπιστώθηκε ότι το φράγμα “Στούντενα” δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις ανάγκες για πόσιμο νερό των κατοίκων της πόλης του Πέρνικ και της ευρύτερης περιοχής, σήμανε “συναγερμός” στις τοπικές αρχές: Το φράγμα μόλις και μετά βίας διέθετε το 1/5 του συνολικού όγκου νερού που μπορεί να δεχθεί, με αποτέλεσμα η ποσότητα αυτή να μην επαρκεί για τις ανάγκες υδροδότησης του πληθυσμού.
Στην επιδείνωση της κατάστασης συνέβαλε το γεγονός ότι η παλαιότητα των υποδομών και οι διαρροές που εντοπίστηκαν σε μεγάλα τμήματα των αγωγών, είχαν ως αποτέλεσμα το 75% της συνολικής ποσότητας του νερού να μη φθάνει ποτέ στους οικιακούς καταναλωτές. Το …κερασάκι στην “τούρτα” μπήκε όταν αποκαλύφθηκε ότι νερό που προοριζόταν για οικιακή χρήση άλλαζε “δρόμο” και μεταφερόταν σε δύο βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις.
Η λύση που προτάθηκε για την εξομάλυνση της κατάστασης στο Πέρνικ δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του νερού για τους οικιακούς καταναλωτές, διαβεβαίωσαν οι συμμετέχοντες, στη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η νέα “όδευση” του νερού θα παρέχει 300 λίτρα νερού/ ανά δευτερόλεπτο και για την “ άφιξή” της στο Πέρνικ απαιτείται η κατασκευή αγωγού μήκους 13 χιλιομέτρων, κόστους 25 εκατομμυρίων λέβα. Ο αγωγός θα είναι έτοιμος το αργότερο σε δεκαπέντε μέρες και θα συνδεθεί με το σύστημα διανομής νερού της πόλης της Σόφιας.
Για να αποφευχθεί μία παρόμοια κρίση νερού στο μέλλον, οι βιομηχανικοί χρήστες θα προμηθεύονται νερό από άλλη πηγή, μέσω φράγματος το οποίο θα συνδεθεί απευθείας με τις επιχειρήσεις τους. Προς το παρόν, πραγματοποιούνται εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν το νερό είναι κατάλληλο για βιομηχανική χρήση.
Το έργο για τη διανομή νερού στο Πέρνικ από το φράγμα “Μπέλκεμεν” δεν απειλεί την υδροδότηση της βουλγαρικής πρωτεύουσας, διαβεβαίωσαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη. Η υδροδότηση της πόλης είναι 100% εγγυημένη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου της Σόφιας και προστίθεται ότι η πρόταση για τη διασύνδεση του φράγματος “Μπέλκεμεν” με το Πέρνικ θα τεθεί υπόψιν του δημοτικού συμβουλίου της Σόφιας.
Πηγή ΑΠΕ