Διεθνής είναι η ανησυχία για τον νέο κορονοϊό που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 41 ανθρώπους, ενώ επιβεβαιωμένα συμπτώματα έχουν εντοπιστεί σε άλλους 1.300.     Συμπτώματα και ποσοστό ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Διεθνής είναι η ανησυχία για τον νέο κορονοϊό που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 41 ανθρώπους, ενώ επιβεβαιωμένα συμπτώματα έχουν εντοπιστεί σε άλλους 1.300.

 

 

Συμπτώματα και ποσοστό θνησιμότητας Διεθνής είναι η ανησυχία για τον νέο κοροναϊό που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 41 ανθρώπους, ενώ επιβεβαιωμένα συμπτώματα έχουν εντοπιστεί σε άλλους 1.300.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

 

Ο νέος ιός εμφανίστηκε στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νέο κοροναϊό, ο οποίος ονομάζεται πλέον «2019-nCoV» και είναι μέλος της ίδιας μεγάλης οικογένειας με τους προηγούμενους ιούς SARS και MERS.

Τι είναι οι κορονοϊοί;

 

Είναι συχνοί ιοί και τυπικά προκαλούν ήπια αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα και καταρροή, αλλά μερικοί είναι πιο επικίνδυνοι, όπως ο SARS και ο MERS πριν μερικά χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με πιο ήπιους κορονοϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Σε λίγες περιπτώσεις οι συνήθεις κοροναϊοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα. Είναι κοινοί στα ζώα παγκοσμίως και μόνο λίγοι από αυτούς είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Σπάνια κάποιος κοροναϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τους ιούς SARS και MERS.

Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού;

 

Οι ασθενείς έχουν πυρετό και βήχα, ενώ μερικοί έχουν και δύσπνοια. Τα συμπτώματα, που μοιάζουν πολύ με του SARS, εμφανίζονται ανάμεσα στη δεύτερη μέρα και στη δεύτερη εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του;

 

Οι κινεζικές αρχές έχουν κάνει την αλληλούχιση (αποκωδικοποιήσει) του γονιδιώματος του νέου κοροναϊού και έχουν μοιραστεί την πληροφορία, επιτρέποντας έτσι σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να μελετήσουν τον ιό. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αντιικές θεραπείες για τη λοίμωξη, συνεπώς οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία απλώς για τα συμπτώματα τους και θα ανακάμψουν μόνοι τους μετά από ένα διάστημα. Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.
Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κοροναϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του. Επίσης η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης μιας αντιικής θεραπείας.

Από πού προήλθε ο ιός;

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του ιού. Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μια γενετική ανάλυση, που συνέκρινε το νέο ιό με περισσότερους από 200 κορονοϊούς και η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Medical Virology», δείχνει ότι ο νέος κοροναϊός μοιάζει με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Μια πιθανότητα είναι ότι ο «2019-nCoV» προέκυψε από το συνδυασμό ξεχωριστών ιών που μολύνουν αυτά τα δύο είδη ζώων. Αυτό μπορεί να συνέβη στη φύση ή στην αγορά της Γουχάν, όπου τα ζώα διατηρούνταν κοντά το ένα στο άλλο.

Ξεκίνησε από σούπα νυχτερίδας;

 

Η εφημερίδα Mirror επικαλείται δημοσίευμα του περιοδικού Chinese Science Bulletin, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι νυχτερίδες μπορούν να «φιλοξενούν» τον θανατηφόρο ιό. Μάλιστα, μία εικόνα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και δείχνει ένα κοριτσάκι να τρώει με τσόπστικς τη σούπα νυχτερίδας προκάλεσε ανησυχία καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως η νυχτερίδα είναι ξενιστής του νέου ιού. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, μία άλλη πιθανή πηγή του κακού είναι τα φίδια που διακινούνται στο εμπόριο της κινεζικής πόλης Ουχάν, για τροφή στους πολίτες.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Κινέζου επιστήμονες έχουν ήδη αναλύσει το DNA του νέου ιού και δοκιμάζουν αντιβιοτικά που μπορούν να τον εξοντώσουν. Μελέτη από πέντε κινεζικά πανεπιστήμια διαπίστωσε ότι ο κοροναϊός έχει πολλά κοινά με τον ιό SARS, ο οποίος προέρχεται από νυχτερίδες, όμως υπάρχουν σημαντικές διαφορές που τον κάνουν ξεχωριστό. Οι ειδικοί συγκλίνουν όλο και περισσότερα στην πιθανή αιτία εξάπλωσης του ιού από τα φίδια και ειδικά της κόμπρας και του φιδιού Κρέιτ, τα οποία προτιμώνται στην κινεζική κουζίνα.

Advertisement
Babis

Πώς εξαπλώθηκε στους ανθρώπους;

 

Η ίδια γενετική ανάλυση δείχνει πως ο ιός πιθανώς ανέπτυξε την ικανότητα να «πηδά» από τα ζώα στους ανθρώπους χάρη σε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο μιας πρωτεΐνης. Αν ο ιός εκκρίθηκε μαζί με τα κόπρανα των ζώων, τότε μέσω του αέρα θα εισπνεύστηκε από κάποιους ανθρώπους, όπως πιστεύουν μερικοί επιστήμονες. Πού έχει εξαπλωθεί έως τώρα; Εκτός από την Κίνα, περιστατικά έχουν αναφερθεί σε άλλες χώρες της Ασίας (Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη), στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στη Ευρώπη (έως τώρα μόνο στη Γαλλία). Πόσο κολλητικός είναι μεταξύ των ανθρώπων; Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού φαίνεται να είναι από τα ζώα στον άνθρωπο. Είναι ακόμη νωρίς για να βγει συμπέρασμα πόσο εύκολα περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και μπορεί όντως να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων. Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς του ΠΟΥ, προς το παρόν ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα). Πώς μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων; Από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

Πόσο φονικός είναι;

 

Μέχρι τώρα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, περίπου 4% (δηλαδή πεθαίνουν τέσσερις ανά 100 ασθενείς με τον κοροναϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Τα περισσότερα θύματα ήσαν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου. Συνεπώς ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη φονικότητα του νέου κοροναϊού. Υπάρχουν φόβοι, σύμφωνα με το New Scientist και την «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι μελλοντικά μπορεί να γίνει πιο φονικός, αν υποστεί περαιτέρω μετάλλαξη.

Πώς συγκρίνεται με τον SARS και τον MERS;

 

Οι δύο αυτοί προηγούμενοι ιοί προκαλούσαν σοβαρά συμπτώματα. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς ο νέος συγκρίνεται μαζί τους, όσον αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε μερικούς ασθενείς έχει προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα και θάνατο, αλλά στους περισσότερους πιο ήπια συμπτώματα. Ο SARS που άρχισε το 2003 στη νότια Κίνα και πιστεύεται ότι πήγασε από νυχτερίδες, μόλυνε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους και σκότωσε 774, δηλαδή περίπου έναν στους δέκα ασθενείς.
Ενώ ο MERS που εμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012 και «πήδηξε» από τις καμήλες στους ανθρώπους, ήταν ακόμη πιο φονικός, καθώς σκότωσε έναν στους τρεις ανθρώπους που μόλυνε (το 34%). Μπορεί ο νέος ιός να προκαλέσει πανδημία; Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις: να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους, να αναπαράγεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να πληρούνται και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις, ενώ η νέα μελέτη διεξήχθη από κοινού από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και το Institut Pasteur της Σαγκάης.

Πηγή topontiki.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης τιμά την 113η επέτειο της μάχης στα Πλατανούδια

02/02/26 10:03 μμ

Ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης τιμά την 113η επέτειο της μάχης στα Πλατανούδια

Χατζηβασιλείου: Οι NAVTEX δεν εκδίδονται για προβολή ανυπόστατων διεκδικήσεων και παράλογων θέσεων – Ο διάλογος σημαίνει αυτοπεποίθηση

02/02/26 9:57 μμ

Χατζηβασιλείου: Οι NAVTEX δεν εκδίδονται για προβολή ανυπόστατων διεκδικήσεων και παράλογων θέσεων – Ο διάλογος σημαίνει αυτοπεποίθηση

Η METLEN επιτυγχάνει ένα ακόμη ορόσημο για το πρόγραμμα FDI

02/02/26 9:41 μμ

Η METLEN επιτυγχάνει ένα ακόμη ορόσημο για το πρόγραμμα FDI: – Με επιτυχία η παράδοση 2 συστημάτων πλατφόρμας για τις φραγάτες

Η ΜΗΔΙΚΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε. ζητά να προσλάβει Υπεύθυνο Προγραμματισμού Συγκομιδής & Μεταφοράς Μηδικής

02/02/26 9:34 μμ

Η ΜΗΔΙΚΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε. ζητά να προσλάβει Υπεύθυνο Προγραμματισμού Συγκομιδής & Μεταφοράς Μηδικής

H Πειραιώς αναδείχθηκε AI/Data Team of the Year και το 2026

02/02/26 9:29 μμ

H Πειραιώς αναδείχθηκε AI/Data Team of the Year και το 2026

ΔΕΗ Fiber: Σε νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα το FTTH ίντερνετ από τη ΔΕΗ με 100% οπτική ίνα

02/02/26 9:24 μμ

ΔΕΗ Fiber: Σε νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα το FTTH ίντερνετ από τη ΔΕΗ με 100% οπτική ίνα

Κ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αλλάζει παραγωγικό μοντέλο. Το 2026 θα κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα

02/02/26 9:17 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αλλάζει παραγωγικό μοντέλο. Το 2026 θα κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα

Συμφωνία υπ. Παιδείας και ΠΕΦ για την πρώτη δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης στον τομέα του φαρμάκου

02/02/26 9:10 μμ

Συμφωνία υπ. Παιδείας και ΠΕΦ για την πρώτη δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης στον τομέα του φαρμάκου

Χωρίς ταξί η πόλη την Τετάρτη 4/2 από τις έξι το πρωί και για ένα 24ωρο

02/02/26 9:09 μμ

Θεσσαλονίκη: Χωρίς ταξί η πόλη την Τετάρτη 4/2 από τις έξι το πρωί και για ένα 24ωρο

Αυτές είναι οι ημερομηνίες-φωτιά για τα εισιτήρια του F4 της Euroleague

02/02/26 9:07 μμ

Αυτές είναι οι ημερομηνίες-φωτιά για τα εισιτήρια του F4 της Euroleague

Βραβείο Εξαίρετης Ακαδημαϊκής Διάκρισης στον καθηγητή του ΠΑΜΑΚ Δ. Σκιαδά

02/02/26 9:02 μμ

Βραβείο Εξαίρετης Ακαδημαϊκής Διάκρισης στον καθηγητή του ΠΑΜΑΚ Δ. Σκιαδά

Στη Θεσσαλονίκη οι Harlem Globetrotters

02/02/26 8:50 μμ

Στη Θεσσαλονίκη οι Harlem Globetrotters