Η πνευμονολόγος – φυματιολόγος, γιατρός Δημόσιας Υγείας Σταματούλα Τσικρικά, τονίζει ότι η αποφυγή επαφής με πιθανό κρούσμα, η ψυχραιμία, η έγκυρη ενημέρωση, η ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, αποτελούν ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η πνευμονολόγος – φυματιολόγος, γιατρός Δημόσιας Υγείας Σταματούλα Τσικρικά, τονίζει ότι η αποφυγή επαφής με πιθανό κρούσμα, η ψυχραιμία, η έγκυρη ενημέρωση, η ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, αποτελούν παράγοντες σωστής και υπεύθυνης προφύλαξης από τον νέο κοροναϊό.

 

Advertisement
 

 

«Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, διότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες, όπως επίσης και fake news που «σπέρνουν» τον πανικό και τρομοκρατούν τον κόσμο, επισημαίνει η κ. Τσικρικά.

«Η παγκόσμια κοινότητα έχει λάβει τα μέτρα της και η επιστημονική κοινότητα ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, διαμορφώνουν και εξαγγέλλουν τις απαραίτητες οδηγίες για την προστασία της παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων χαρακτηρίζει μέτρια την πιθανότητα εισαγωγής δευτερογενών κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι στιγμής, τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη είναι πολύ λίγα και όλα φαίνεται να είναι ελεγχόμενα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας, δηλώνοντας ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα». Ωστόσο, εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

 

Η χώρα μας, σημειώνει η Τσικρικά, βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο ενημέρωσης, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμπειρία από προηγούμενες καταστάσεις κοροναϊών, αλλά και από την εποχική γρίπη. Δεν είναι η πρώτη φορά, αναφέρει, που η κατηγορία αυτών των ιών προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι κοροναϊοί MERS-CoV και SARS-CoV είχαν σημάνει αντίστοιχη υγειονομική επαγρύπνηση και λήψη αντίστοιχων μέτρων από την παγκόσμια κοινότητα.

«Δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται πανικός, όταν η φυματίωση σκοτώνει 18 εκατ. παγκοσμίως, όταν έχουμε τη γρίπη που σκοτώνει και δεν εμβολιαζόμαστε. Πρέπει να επικρατήσει η λογική, το ξέρουμε ότι τα αναπνευστικά νοσήματα, οι πνευμονίες και οι γρίπες σκοτώνουν. Η σωστή πρόληψη είναι το κλειδί».

Η κ. Τσικρικά θεωρεί ότι πρέπει με σοβαρότητα και φειδώ να γίνονται οι δηλώσεις και η ενημέρωση να προέρχεται από τους επιστημονικούς φορείς. «Βλέπουμε ότι ενώ στην αρχή υπήρξε ομαδική πληροφορία, τώρα οι πληροφορίες είναι πιο μετρημένες και περισσότερο στοχεύουν στο να καταλάβουμε τελικά τη μεταδοτικότητα, τον χρόνο επώασης και να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι».

 

Όπως λέει, αν και είναι σχετικά μικρή η περίοδος εμφάνισης του νέου ιού, από τα έως τώρα δεδομένα διαφαίνεται ότι η μέγιστη περίοδος επώασης εκτιμάται 2-14 ημέρες με βάση τα προηγούμενα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τους ιούς MERS-CoV και SARS-CoV. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της σοβαρής λοίμωξης αναπνευστικού, όπως για παράδειγμα υψηλός πυρετός, δύσπνοια και βήχας.

Advertisement
Family Kitchen

Η κλινική εικόνα παρουσιάζει ευρεία διακύμανση από την ήπια μορφή της νόσου, που είναι και η συνηθέστερη, μέχρι τη βαριά, η οποία δύναται να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Προσθέτει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα είναι πιο επιρρεπείς διότι έχουν μειωμένο αμυντικό σύστημα. Δεν υπάρχει στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή, αλλά συμπτωματική, καθώς η χορήγηση αντιικής θεραπείας δε φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα.

Κάθε ασθενής δύναται να μολύνει 1.4-2.5 ευπαθή άτομα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να μεταβληθεί με τη συλλογή επικαιροποιημένων στατιστικών δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έως τώρα αναφερόμενη θνησιμότητα υπολογίζεται περίπου 3% όταν στην αντίστοιχη περίπτωση του ιού Ebola ξεπερνούσε το 90%.

 

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, καταλήγει η κ.Τσικρικά, ενημερώνει τα μέλη της ότι θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις και να παραμένουν σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα σχετικά με τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, δίνοντας σημαντική βαρύτητα σε άτομα με ταξιδιωτικό ιστορικό στις πόλεις όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα.

Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

18/12/25 12:27 πμ

Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ - Υπερψηφίστηκε η συνεποπτεία της ΗΔΥΚΑ με το υπουργείο Υγείας

18/12/25 12:26 πμ

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

18/12/25 12:24 πμ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

18/12/25 12:23 πμ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

18/12/25 12:22 πμ

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

Το ΠΑΜΑΚ στη διοργάνωση του 24oυ συνεδρίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος

18/12/25 12:18 πμ

Το ΠΑΜΑΚ στη διοργάνωση του 24oυ συνεδρίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος

Το ρομπότ Pepper του ΚΕΠΚΑ μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους

18/12/25 12:16 πμ

Το ρομπότ Pepper του ΚΕΠΚΑ μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους

Δίκη Χρυσής Αυγής - Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

18/12/25 12:15 πμ

Δίκη Χρυσής Αυγής – Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

18/12/25 12:14 πμ

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

18/12/25 12:13 πμ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

18/12/25 12:11 πμ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα

18/12/25 12:10 πμ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα