Τον τρόπο με τον οποίο έφτασε στη χώρα μας η αφρικανική πανώλη των χοίρων διερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

 

 

Advertisement

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρη Μπάτο, η εν λόγω εκμετάλλευση δεν βρίσκεται κοντά σε μεγάλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η ζωική νόσος να μεταδόθηκε από αγριόχοιρο καθώς, όπως είπε, υπάρχει μεγάλος αριθμός ημίαιμων χοίρων στην περιοχή.

«Υπήρξε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα από χθες στο Νομό Σερρών. Κινήθηκε άμεσα η διαδικασία. Υπάρχει το πρωτόκολλο των εκτάκτων αναγκών που πρέπει να ακολουθηθεί. Η Περιφέρεια έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Είμαστε προετοιμασμένοι, ενώ έχουν δημιουργηθεί οι προβλεπόμενες ζώνες από το νόμο που αφορά τις έκτακτες ανάγκες για την αφρικανική πανώλη. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει δειγματοληψία σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τη μονάδα όπου βρέθηκε το κρούσμα. Ευτυχώς το σημείο είναι τέτοιο που δεν βρίσκεται στην ίδια περιοχή και σε αυτή την απόσταση ζωικό κεφάλαιο. Σε αυτό είμαστε τυχεροί και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μπάτος.

 

Advertisement
Family Kitchen

Απαντώντας στο ερώτημα για το ενδεχόμενο η ζωική νόσος να έχει φτάσει στην Ελλάδα από τη γειτονική Βουλγαρία, όπου τα κρούσματα ήταν αρκετά, ο κ. Μπάτος τόνισε ότι είναι πιθανό, ωστόσο διευκρίνισε ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί και περιλαμβάνουν τη λειτουργία ειδικών ψεκαστήρων στον Προμαχώνα για τις νταλίκες και τα μεγάλα φορτηγά που περνούν από τα σύνορα, αλλά και την ενεργοποίηση ομάδων κυνηγών καταστολής που βγαίνουν για να σκοτώνουν τους αγριόχοιρους ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους.

«Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, μπορεί να επηρεάσει την κτηνοτροφία, όμως το διαχειριζόμαστε», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Σημειώνεται ότι στη μία μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή και του Γενικού Γραμματέα Γιώργου Στρατάκου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα