Advertisement
Τελευταία Νέα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για όσους δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στους δήμους, όσους τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετα κτίσματα, αλλά και όσους έχουν αφήσει αδήλωτα στους δήμους ακόμη και ολόκληρα ακίνητα.

 

 

Advertisement

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τα δηλώσουν στους δήμους με λίγα κλικ για να αποφύγουν πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις για αδήλωτα τετραγωνικά που αφορούν σε βάθος ακόμη και 10ετίας, ενώ για τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα αρχίσουν να χρεώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2020, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στους Δήμους εκπνέει κανονικά στις 31 Μαρτίου 2020, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η παράταση της προθεσμίας έως τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η ηλεκτρονική διαδικασία για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών θα είναι απλή. Οι ιδιοκτήτες θα συνδέονται με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα δηλώνουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους και θα επισυνάπτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία θα έχουν σκανάρει ή φωτογραφίσει.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

 

Λίγο πριν από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

 

1.Η ρύθμιση αφορά στους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο, καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Advertisement
Babis

2.Η ρύθμιση αυτή καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία, αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

3.Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση με τα πλήρη στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων τους, ηλεκτροδοτούμενων και μη, με την οποία θα απαλλαγούν από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακινήτων.

4.Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας. Δηλαδή τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο.

5.Οι δηλώσεις αυτές θα μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνυποβάλουν φωτοτυπίες από τον τίτλο ιδιοκτησίας τους, τον τίτλο τακτοποίησης (αν υπάρχει), το Ε9 τους από το οποίο προκύπτει και ο ΑΦΜ τους, πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος και την αστυνομική ταυτότητά τους.

6.Η προθεσμία που έχει οριστεί είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, με ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο τρίμηνης παράτασης.

7.Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν θα αρχίσει να τρέχει από την 1η Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.

8.Εάν δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα μετά τη λήξη της προθεσμίας της δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία - Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

06/08/25 12:48 μμ

Ένας νεκρός σε πυρκαγιά στη νότια Γαλλία – Κάηκαν 80.000 στρέμματα βλάστησης

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

06/08/25 1:23 μμ

Σέρρες- τώρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην 29ης Ιουνίου

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

06/08/25 12:04 μμ

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μια «γυναικεία» αυτοάνοση πάθηση

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή - Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

06/08/25 11:54 πμ

Η Ελλάδα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τη μέση γραμμή – Η ρηματική διακοίνωση που κατατέθηκε στον ΟΗΕ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

06/08/25 11:47 πμ

Οι Περσείδες συναρπάζουν και φέτος: Τι είναι το φαινόμενο, από που προέρχονται; Tι λέει ο μύθος; Πότε θα κορυφωθεί;

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:27 πμ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη μεταφορά μεταναστών – Είχαν πληρώσει 3.000 ευρώ έκαστος σε κύκλωμα στην Τουρκία

06/08/25 11:22 πμ

Στα δικαστήρια οδηγήθηκε η 32χρονη Αλγερινή για να απολογηθεί για τη δολοφονία της 3χρονης κόρης της

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

06/08/25 11:18 πμ

Καβάλα: Εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα ΚΑΑΥ Ν. Περάμου

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου

06/08/25 11:34 πμ

Το πολιτικό κεφάλαιο Χατζηβασιλείου

Λαυρεντιανή Μονή Δράμας: Γιορτάζει σήμερα η Νέα Σουμελά

06/08/25 11:02 πμ

Λαυρεντιανή Μονή Δράμας: Γιορτάζει σήμερα η Νέα Σουμελά, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού

7 πράγματα που απαγορεύεται να καθαρίζετε με χλωρίνη

06/08/25 10:48 πμ

7 πράγματα που απαγορεύεται να καθαρίζετε με χλωρίνη

Χατζηβασιλείου στην ΕΡΤ: Παράνομοι και νομικά ανυπόστατοι οι θαλάσσιοι χάρτες της Τουρκίας

06/08/25 10:27 πμ

Χατζηβασιλείου στην ΕΡΤ: Παράνομοι και νομικά ανυπόστατοι οι θαλάσσιοι χάρτες της Τουρκίας