5.4 C
Serres

Προσφυγικό: Τι σημαίνει κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα

Date:

Πώς θα λειτουργήσουν οι νέες δομές στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

 

Κριτική εξ αριστερών και εκ δεξιών δέχεται η κυβέρνηση για τις κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, οι οποίες αποτελούν κομβικό στοιχείο στο σχεδιασμό της για τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού.

Η κυβέρνηση από τη μία κατηγορείται ότι δημιουργεί ουσιαστικά φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες και από την άλλη ότι δεν έχει αρκετά σκληρή στάση. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης να ικανοποιήσει ένα συγκεκριμένο ακροατήριο και της συμβατότητας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προκειμένου να συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει κοινοτική χρηματοδότηση και να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ο όρος κλειστές ελεγχόμενες δομές αποτυπώνει αυτή τη διττή προσπάθεια. Πως θα λειτουργούν όμως ακριβώς τα νέα αυτά κέντρα;

Θα μοιάζουν με μικρά χωριά, τα οποία θα είναι χωρισμένα σε κλειστά και ανοιχτά μέρη. Κλειστά ουσιαστικά θα είναι τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), στα οποία θα κρατούνται, αλλά σε δύο διαφορετικούς χώρους, οι παραβατικές περιπτώσεις και οι μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου δεν έγινε δεκτή, αλλά και οι νέες αφίξεις, καθώς στις κλειστές ελεγχόμενες δομές θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες των ΚΥΤ.

Χωριστές δομές θα υπάρχουν αφενός για το γενικό πληθυσμό και αφετέρου για τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ θα υπάρχουν επίσης ιατρικές δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καθώς εξάλλου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει προειδοποιήσει ιδίως για την άμεση ανάγκη εκκένωσης της Μόριας και τους υγειονομικούς κινδύνους.

Τα άτομα με «θετικό προφίλ», που θα διαμένουν στους χώρους πλην ΠΡΟΚΕΚΑ θα έχουν το δικαίωμα εξόδου από τις δομές, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και σε συγκεκριμένες ώρες.

Τη διοίκηση των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων θα έχει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο διοικητής ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής θα ορίζει το ωράριο εξόδου. Οι πρόσφυγες θα χτυπούν κάρτα κατά την έξοδο και είσοδο τους στα κέντρα και η κάρτα αυτή θα συνδέεται με τις παροχές τους, τις οποίες θα χάνουν εάν δε συμμορφώνονται.





Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει την κατασκευή των νέων δομών το συντομότερο δυνατό, καθώς στόχος είναι να έχουν τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, για να αντιμετωπιστούν οι αναμενόμενα αυξημένες ροές του καλοκαιριού.

Οικονομικό μασάζ στους δήμους

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το μασάζ στους δήμους των νησιών. Μετά την απόφαση για καταβολή οικονομικού τέλους στους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες για το 2019 προχθές, χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων για το 2019 προς τους δικαιούχους δήμους, καθώς και προς τρίτα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, η περιουσία των οποίων υπέστη καταστροφές.

Με επιστολή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καλεί τους δημάρχους των νησιωτικών δήμων όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας, να καταγράψουν αναλυτικά τις ζημιές που προκλήθηκαν, εντός των διοικητικών ορίων των δήμων τους το 2019 από διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας και να υποβάλλουν τα σχετικά στοιχεία μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου για την παροχή έκτακτης επιχορήγησης προς τους δήμους, με σκοπό την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

 

πηγή newsbeast.gr

ΕλλάδαΠροσφυγικό: Τι σημαίνει κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Με SMS ή email θα υπενθυμίζεται στους κατόχους πυροβόλων όπλων να ανανεώσουν την άδειά τους

Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται -100- και -2- μέρες πριν...

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 23 Νοεμβρίου

Στις 23 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι Οσίου...

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα μπουν τα χρήματα -Τι αλλάζει στις κλίμακες – video

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα