Συνδέονται οι γεωτρήσεις με τους σεισμούς;
Date:
Η γεωθερμική ενέργεια χαρακτηρίζεται συχνά ως μια βιώσιμη εναλλακτική για την απεμπλοκή της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα.
Η γεωθερμία εντάσσεται στις ανανεώσιμες πηγές και δεν ρυπαίνει καθόλου το περιβάλλον. Και είναι φυσικά ανεξάντλητη.
Έχει όμως ένα μειονέκτημα, πως χρειάζεται γεωτρήσεις χιλιομέτρων μέσα στη γη, γεγονός που εγείρει κάποιες φορές ανησυχίες για πιθανούς σεισμούς.
Μια νέα μελέτη όμως στο «Journal of Geophysical Research» διασκεδάζει αυτούς τους φόβους, καταλήγοντας πως η πρακτική είναι ασφαλής.
Η χρήση της φυσικής θερμικής ενέργειας της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια εξαρτάται από τέτοιες γεωθερμικές πηγές.
Τέτοιες γεωτρήσεις μπορεί να φτάσουν ακόμα και στα 3 χιλιόμετρα βάθος, εκεί που η πίεση και η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλές. Και βέβαια πολύ λίγα είναι γνωστά στην επιστήμη για τη σταθερότητα του φλοιού της Γης σε τέτοια βάθη.
Η μελέτη έστησε 8 σεισμογράφους γύρω από μια γεωθερμική πηγή της βόρειας Ιταλίας μεταξύ Ιουνίου 2017 και Ιανουαρίου 2018, όσο η γεώτρηση κατέβαινε δηλαδή, φτάνοντας στα 2.750 μέτρα βάθος.
Στο διάστημα της παρατήρησης, δύο σεισμοί λάμβαναν χώρα κατά μέσο όρο τη μέρα. Οι ασθενέστεροι δεν είχαν σχέση με τη γεώτρηση, όπως μας λένε, οι πιο δυνατοί είχαν όμως να κάνουν με τις εργασίες. Όταν μάλιστα το τρυπάνι έφτασε στα 2.700 μέτρα βάθος, οι σεισμοί αυξήθηκαν στους 14 τη μέρα.
Κι ενώ οι επιστήμονες καταλήγουν πως η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα είχε προφανώς να κάνει με τη γεώτρηση, καμία από τις μετρήσεις δεν υπέδειξε σημαντική ή επικίνδυνη δραστηριότητα.
«Η γεώτρηση σε αναζήτηση γεωθερμικής ενέργειας προκάλεσε απλώς μικρή σεισμική δραστηριότητα», καταλήγουν…
πηγή newsbeast.gr