Απάντηση στην καταγγελία τριών δημοτικών συμβούλων, μελών της Οικονομικής Επιτροπής για τις δωρεές που έγιναν την περίοδο των Χριστουγέννων στον δήμο Θεσσαλονίκης, δίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος Τεχνικών ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Απάντηση στην καταγγελία τριών δημοτικών συμβούλων, μελών της Οικονομικής Επιτροπής για τις δωρεές που έγιναν την περίοδο των Χριστουγέννων στον δήμο Θεσσαλονίκης, δίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης.

 

Advertisement
 

 

“Όπως ορίζει η νομοθεσία, οιοσδήποτε δημοτικός Σύμβουλος, πέραν του δικαιώματος να ψηφίζει ή να καταψηφίζει τις εισηγήσεις της διοίκησης, δικαιούται δια αιτήσεως την παροχή εγγράφων και εξηγήσεων από την διοίκηση για όποιο θέμα επιθυμεί” αναφέρει ο αντιδήμαρχος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του αντιδήμαρχου Τεχνικών Έργων:

 

Σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 4623/2019 αρμόδια για την αποδοχή δωρεών είναι η Οικονομική Επιτροπή. Σύμφωνα με την 14903/2019 απόφαση Δημάρχου αρμόδιος για την εισήγηση προς την οικονομική επιτροπή για την αποδοχή δωρεών είναι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μιχαήλ Κούπκας.

Έτσι και στην προηγούμενη οικονομική επιτροπή, ήρθε εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών για αποδοχή δωρεών, που δόθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης των εορτών Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά 2019-2020. Συγκεκριμένα, η εισήγηση (η οποία υπερψηφίστηκε) αφορούσε δωρεές από : ΕΥΑΘ (εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης), Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Εταιρία προμήθειας ΑΕΡΙΟΥ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε., Coca Cola Ελλάς Α.Ε., Japan Tobacco International, ΕΛΛΗΝΑΙΡ Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρία, Γκόφας και ΣΙΑ ΙΚΕ, ΟΝΕ SALONICA κτλ, και στην οποία περιλαμβάνονταν οι εργασίες που ανέλαβαν στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, κοστολόγησή τους και τα πλήρη φορολογικά στοιχεία των εταιριών ώστε να μην υπάρχει ίχνος αδιαφάνειας. Ενημερώνω ότι και σε προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν έρθει άλλες εισηγήσεις από δωρεές άλλων εταιριών οι οποίες υπερψηφίστηκαν.

Παράλληλα, όπως ορίζει η νομοθεσία, οιοσδήποτε δημοτικός Σύμβουλος, πέραν του δικαιώματος να ψηφίζει ή να καταψηφίζει τις εισηγήσεις της διοίκησης, δικαιούται δια αιτήσεως την παροχή εγγράφων και εξηγήσεων από την διοίκηση για όποιο θέμα επιθυμεί. Αυτή είναι η νόμιμη οδός κι όχι η στείρα αντιπολίτευση με άναρθρες κραυγές στην οικονομική επιτροπή και σχόλια του τύπου «αν έρχονταν ναρκέμποροι να σας δωρίσουν θα δεχόσασταν;» ή παρεμβάσεις άσχετες με την συζήτηση του θέματος.

 

Έτσι λοιπόν, για το ίδιο θέμα, όπως δικαιούται η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, κατέθεσε αίτημα (με αριθμό πρωτοκόλλου 54879/10.2.2020) για παροχή εγγράφων και καταστάσεων των χορηγών των Χριστουγέννων και ήδη δόθηκε απάντηση και της αποστείλλαμε πλήρη φάκελο (κανονιστικές αποφάσεις, κανονισμός λειτουργίας αγορών, 42 εισηγήσεις δωρεών 2019, 7 εισηγήσεις δωρεών 2020, 2 αναλυτικοί πίνακες, 18 επιστολές δωρητών, 1 αναλυτική κατάσταση όλων των δωρεών) για να τις παραδοθεί με όλα τα στοιχεία που αιτήθηκε.

Advertisement

Οι συνάδελφοι προφανώς έχουν συνηθίσει σε άλλες διαδικασίες, σε διοίκηση και αντιπολίτευση χωρίς ουσία, σε αντιπολίτευση δια του διαδικτύου και επιθυμούν να ομιλούν ακατάπαυστα χωρίς αντίλογο.

Δέχομαι ότι χαρακτηρισμοί ως «ανίκανος», «περίεργα και αναπάντητα», «αναζητηθούν απαντήσεις από ανώτερες αρχές» γίνονται από αντιπολιτευτικό παροξυσμό. Αντί αυτού δύναται να ακολουθήσουν την οδό που ορίζει ο νόμος και ακολούθησε ήδη η κα Νοτοπούλου αλλά και άλλοι συνάδελφοι για άλλα θέματα.

Η διαφάνεια και η σοβαρότητα πρέπει να διέπει και τους διοικούντες αλλά και τους αντιπολιτευόμενους που θέλουν να προσφέρουν.

Εφραίμ Κυριζίδης
Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων

 

Πηγή thesstoday.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

14/11/25 10:01 μμ

Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

14/11/25 9:51 μμ

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ' τη 2η θέση

14/11/25 9:45 μμ

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ’ τη 2η θέση

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη - 23 προσαγωγές

14/11/25 9:34 μμ

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – 23 προσαγωγές

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

14/11/25 9:33 μμ

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

14/11/25 9:28 μμ

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

Ιωάννινα - Ημερίδα για τη Χειροτεχνία - Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

14/11/25 9:21 μμ

Ιωάννινα – Ημερίδα για τη Χειροτεχνία – Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου

14/11/25 9:15 μμ

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου

Η Ελλάδα με τον μόνιμο εκπρόσωπο της χώρας, Γ. Κουμουτσάκο, στην προεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO

14/11/25 9:11 μμ

Η Ελλάδα με τον μόνιμο εκπρόσωπο της χώρας, Γ. Κουμουτσάκο, στην προεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO

Ανανεώθηκε για 5 χρόνια η θητεία τριών εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων

14/11/25 9:03 μμ

Ανανεώθηκε για 5 χρόνια η θητεία τριών εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων

Σέρρες: Ενημερωτική δράση: «Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη φροντίδα του Διαβητικού Ποδιού»

14/11/25 8:46 μμ

Σέρρες: Ενημερωτική δράση: «Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη φροντίδα του Διαβητικού Ποδιού»

Σέρρες: Σε κακή κατάσταση τα πλακάκια στο πεζοδρόμιο της Γ.Παπανδρέου - video

14/11/25 8:27 μμ

Σέρρες: Σε κακή κατάσταση τα πλακάκια στο πεζοδρόμιο της Γ.Παπανδρέου – video