Το προσφυγικό- μεταναστευτικό, το οποίο η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως εργαλείο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βρεθεί ευλόγως στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Advertisement

στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες πιέζοντας για περισσότερα κονδύλια

«Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία» είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός μιλώντας στο CNN το βράδυ της Παρασκευής και κάλεσε τον Ερντογάν να μην υποκινεί fake news και μη χρησιμοποιεί ανθρώπους ως πολιτικά πιόνια. Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται προφανώς να κινηθεί και κατά τη συνάντηση του με την κ.Μέρκελ.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει τα σύνορα της χώρας και ότι ο Ερντογάν συνειδητά χρησιμοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ενώ θα ζητήσει για άλλη μία φορά οι 27 να μοιραστούν τα βάρη και να ληφθούν επιτέλους αποφάσεις για την κοινή πολιτική ασύλου της ΕΕ.

Ο κ.Μητσοτάκης θέλει εξάλλου να ετοιμάσει το έδαφος και να δημιουργήσει συμμαχίες εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 26 και 27 Μαρτίου, στην οποία η Ελλάδα θα θέσει και το προσφυγικό- μεταναστευτικό επιμένοντας ακριβώς στην ανάγκη επιμερισμού των βαρών μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο με αφορμή το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ «Vision & Investment Opportunities», στο οποίο θα μιλήσει τόσο ο ίδιος όσο και η καγκελάριος. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Τον κ.Μητσοτάκη συνοδεύει στη γερμανική πρωτεύουσα, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος, πέραν από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβη Ελένη Σουρανή, τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλό του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και το σύμβουλο του πρωθυπουργού αρμόδιο για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ Θανάση Μπακόλα.

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη γραμμή αποτροπής στον Έβρο, όπου στρατός και αστυνομία παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς παρά τη συμφωνία Τουρκίας- Ρωσίας, η Άγκυρα επιμένει να χρησιμοποιεί εξαθλιωμένους ανθρώπους προκειμένου να ζητήσει περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για το σημαντικό πράγματι αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενεί στο έδαφος της.

Ενώ τα επεισόδια και η «πολιορκία» των ελληνικών συνόρων συνεχίζονται, ο Ερντογάν αξιοποιεί την κατάσταση προσπαθώντας να εμφανίσει την Ελλάδα ως τη χώρα που συμπεριφέρεται απάνθρωπα στους πρόσφυγες.

«Κανένας δεν καταδικάζει τη δίωξη των γυναικών που ζητούν άσυλο στα τουρκοελληνικά σύνορα, που πυροβολούνται ή ξυλοκοπούνται. Κανείς δεν μιλάει κατά της απάνθρωπης μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος χθες σε εκδήλωση με αφορμή την ημέρα της γυναίκας. Ανακοίνωσε ότι σήμερα θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με κοινοτικούς αξιωματούχους και εξέφρασε το παράπονο ότι όπως ισχυρίστηκε η διεθνής κοινότητα δεν έχει βοηθήσει την Τουρκία επαρκώς. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο κ.Ερντογάν είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ.Μέρκελ ζητώντας αναθεώρηση της συμφωνίας Τουρκίας- ΕΕ.

Advertisement

Συμφωνία η οποία όπως τόνισε ο κ.Μητσοτάκης στο CNN είναι όμως εκ των πραγμάτων νεκρή.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε απειλήσει: «Όσα συνέβησαν μέχρι τώρα δεν είναι τίποτα, να δείτε τι έχει να συμβεί από εδώ και πέρα». Πάντως η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε παράτυπους μετανάστες να διασχίσουν το Αιγαίο και μένει να φανεί εάν η Αγκυρα θέλει απλώς να θολώσει τα νερά ή εάν όντως επικεντρώνει την άσκηση πίεσης στον Έβρο, σε βάρος σε κάθε περίπτωση αθώων ανθρώπων.

Η Αθήνα πάντως θεωρεί ότι έχει τη στήριξη τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ απέναντι στις τουρκικές πιέσεις, σε διπλωματικό και πρακτικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Έβρο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι. Από τα σύνορα ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι «κανείς δε θα περάσει παράνομα», ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μεγαλύτερη στήριξη της Frontex για τη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και οικονομική στήριξη ύψους συνολικά 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ το Σάββατο, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ επισκέφθηκε μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή την Αλεξανδρούπολη και έστειλε από εκεί σαφές μήνυμα στην Τουρκία παίρνοντας ξεκάθαρα το μέρος της Ελλάδας όσον αφορά στην κατάσταση στα σύνορα.

Ο κ.Καραμανλής μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσο Χατζηβασιλείου και Θεόφιλο Λεονταρίδη, υπέγραψε και δήλωση στήριξης της κυβερνητικής απόφασης να δημιουργηθεί στο νομό Σερρών το πρώτο κλειστό κέντρο στην ενδοχώρα όπου θα οδηγούνται μέχρι να απελαθούν όσοι περνούν τα σύνορα μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αναστολή της δυνατότητας υποβολής αίτησης ασύλου για ένα μήνα.

«Αυτές τις στιγμές όλοι πρέπει να αισθανόμαστε Ακρίτες. Οι Σερραίοι αναλαμβάνουμε το μερίδιο της εθνικής ευθύνης μας. Στεκόμαστε δίπλα στον Έβρο και στα νησιά, που δοκιμάζονται. Και θέτουμε την πρόσκαιρη αναστάτωση της καθημερινότητάς μας στην υπηρεσία του κοινού στόχου. Λέμε ένα μεγάλο «ναι» σε αυτό που μας ζητά σήμερα η πατρίδα», αναφέρουν οι βουλευτές του γαλάζιου και καραμανλικού κάστρου των Σερρών, δίνοντας μία εθνική διάσταση στο ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Γιώργος Στεργίου διέγραψε άμεσα το στέλεχος της ΝΟΔΕ Ηλείας, Διαμαντή Καρασούλα, ο οποίος είχε επιδοκιμάσει τον εμπρησμό του σχολείου μεταναστών «One Happy Family» στη Λέσβο! Ο κ.Στεργίου σε δήλωση του μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και δε θα επιτρέψει σε κανένα να υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια.

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπερασπίζονται την απόφαση Μηταράκη να κοπούν τα (κοινοτικά) επιδόματα σε πρόσφυγες που έχουν ήδη λάβει άσυλο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι φλερτάρει με το ακροδεξιό ακροατήριο.

 

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Φωτιά τώρα στον Κουλά

06/08/25 8:56 μμ

Σέρρες -ΤΩΡΑ: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κουλά – video

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού

06/08/25 8:41 μμ

Καβάλα: Περισυνελέγησαν 2.879 φυσίγγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου - Δείτε βίντεο

06/08/25 8:36 μμ

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

06/08/25 8:29 μμ

Νεκρό κοριτσάκι στο Π. Φάληρο: Πολύωρη η απολογία της 32χρονης μητέρας στον ανακριτή – «Βρισκόμουν σε πανικό»

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

06/08/25 8:24 μμ

Τραγωδία στη Λευκάδα: Αιφνίδιος θάνατος βρέφους μόλις 5 μηνών

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

06/08/25 8:18 μμ

Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 9χρονος που έπεσε από τον πρώτο όροφο στην Ασπροβάλτα

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

06/08/25 8:08 μμ

Η «Αλυσίδα» της μνήμης: από το καουτσούκ και τις ελβιέλες στην κατεδάφιση

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

06/08/25 7:56 μμ

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2025 Ομίλου ΔΕΗ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις - video

06/08/25 7:35 μμ

Από Δευτέρα 11 Αυγούστου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις: Αναλύψεις μετρητών χωρίς χρεώσεις – video

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα - video

06/08/25 7:24 μμ

Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα – video

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά - video

06/08/25 7:11 μμ

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πανηγυρικός εσπερινός, περιφορά της εικόνας και εκδηλώσεις στον Προβατά – video

Σέρρες: Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στο Μενοίκιο για νερό - Τέλη Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα - video

06/08/25 6:45 μμ

Σέρρες: Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στο Μενοίκιο για νερό – Τέλη Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα – video