Μπορεί πολλά απορρυπαντικά να διαφημίζονται ότι καθαρίζουν τα ρούχα ακόμα και σε κρύο νερό, οι ειδικοί όμως φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη.   Το πλύσιμο με κρύο νερό δημιουργεί το ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Μπορεί πολλά απορρυπαντικά να διαφημίζονται ότι καθαρίζουν τα ρούχα ακόμα και σε κρύο νερό, οι ειδικοί όμως φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη.

 

Το πλύσιμο με κρύο νερό δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να πλένουμε τα ρούχα σε τουλάχιστον 60-70 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό σημαίνει ότι το πλύσιμο των ρούχων στους 40 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αφήνει σχεδόν ανέπαφα τα μικρόβια.

Μάλιστα, σύμφωνα με μία μελέτη, μετά το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες η μείωση των μικροβίων είναι οριακά μικρότερη σε σύγκριση με αυτά που υπάρχουν όταν είναι άπλυτα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το runnfun.gr, το μικροβιακό φορτίο των ρούχων και των παιχνιδιών μετά το πλύσιμο στους 40 βαθμούς Κελσίου ήταν μόλις 14% μικρότερο από αυτό που είχαν όταν ήταν άπλυτα.

Τα ρούχα των δρομέων

 

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε πως οι οδηγίες για τα περισσότερα ρούχα που φορούν οι δρομείς, τα γνωστά σε όλους μας Dri-Fit, έχουν οδηγία να πλένονται στους 40 βαθμούς.

Μια θερμοκρασία νερού, που όπως προαναφέραμε δεν σκοτώνει όλα τα μικρόβια.

Από την άλλη, όταν τα συγκεκριμένα ρούχα πλένονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, χαλάει η υφή τους και χάνουν τις ιδιότητές τους. Άρα, ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για να πλένονται;

Η απάντηση δεν βρίσκεται στο πλύσιμο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση στο στέγνωμα. Τα συγκεκριμένα ρούχα δεν μπορούν να πλυθούν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από αυτές που αναφέρει ο κατασκευαστής τους.

Advertisement
Family Kitchen

Μπορούν, ωστόσο, να απλωθούν στον ήλιο.

Όταν απλώνουμε τα ρούχα στον ήλιο διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι ένα από τα ισχυρότερα μικροβιοκτόνα και άρα όσα μικρόβια δεν έχουν «σκοτωθεί» στην πλύση, θα εξαφανιστούν κατά τη διαδικασία του στεγνώματος.

Επίσης αν χρειάζεται, σιδερώστε ρυθμίζοντας το σίδερό σας (σ.σ. χωρίς τη χρήση ατμού) σε χαμηλή θερμοκρασία, τόση ώστε να μην φθαρούν τα λογότυπα ή τα σχέδια και να την αντέχει το ύφασμα.

Τα ρούχα μας γενικά

Με δεδομένη και την παρουσία του Κορωνοϊού στη χώρα, οι ειδικοί συμβουλεύουν όταν τα ρούχα θα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στους 90 (ειδικά τα εσώρουχα), προκειμένου να εξουδετερωθούν όλα τα μικρόβια.

Αναλυτικά

-Τα ακάρεα αρχίζουν να πεθαίνουν στους 35-55 βαθμούς Κελσίου.

-Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία 55 – 60 βαθμούς Κελσίου, το ίδιο και οι θήκες των μαξιλαριών.
-Τα εσώρουχα, θα πρέπει να πλένονται σε καυτό νερό και ξεχωριστά από τα άλλα ρούχα (μπλούζες, παντελόνια, φορέματα κλπ) γιατί έχουν υψηλό μικροβιακό φορτίο.
-Να θυμάστε ότι τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης, του AIDS και της ηπατίτιδας πεθαίνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου.
-Πρέπει να απλώνετε τα ρούχα στον ήλιο και όχι στη σκιά, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι ένα από τα ισχυρότερα μικροβιοκτόνα.
-Όλα τα ρούχα θα πρέπει να σιδερώνονται καλά.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίσκεψη του Διαμαντή Γκολιδάκη στο 3ο Πυροσβεστικό Σώμα Θεσσαλονίκης

04/02/26 10:24 πμ

Επίσκεψη του Διαμαντή Γκολιδάκη στο 3ο Πυροσβεστικό Σώμα Θεσσαλονίκης

Αποκριάτικο πάρτυ του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Σερρών

04/02/26 10:20 πμ

Αποκριάτικο πάρτι του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Σερρών

Θ. Δημόπουλος: 14 συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου 

04/02/26 10:01 πμ

Θ. Δημόπουλος: 14 συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου 

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 17χρονος σε σύγκρουση φορτηγού με αυτοκίνητο στη Σίνδο

04/02/26 9:48 πμ

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 17χρονος σε σύγκρουση φορτηγού με αυτοκίνητο στη Σίνδο

Χίος: 15 νεκροί από τη σύγκρουση σκάφους του Λιμενικού με πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες

04/02/26 9:42 πμ

Χίος: 15 νεκροί από τη σύγκρουση σκάφους του Λιμενικού με πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες

Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου - Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

04/02/26 9:55 πμ

Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

04/02/26 9:52 πμ

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

04/02/26 9:51 πμ

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης - Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

04/02/26 9:44 πμ

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

03/02/26 10:47 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

03/02/26 10:49 μμ

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

03/02/26 10:28 μμ

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ