Το 1973, η Φιλαδέλφεια χτυπήθηκε από κίτρινο πυρετό, και οι ναυτικοί έμπαιναν σε καραντίνα έξω από την πόλη. Όταν επλήγη από τύφο η Νέα Υόρκη, το 1892, τουλάχιστον 70 άνθρωποι ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Το 1973, η Φιλαδέλφεια χτυπήθηκε από κίτρινο πυρετό, και οι ναυτικοί έμπαιναν σε καραντίνα έξω από την πόλη. Όταν επλήγη από τύφο η Νέα Υόρκη, το 1892, τουλάχιστον 70 άνθρωποι μπήκαν σε καραντίνα σε κοντινό νησί.

Advertisement
 

 

Στο ξέσπασμα του SARS στον Καναδά το 2003, μπήκαν σε καραντίνα 30.000 άνθρωποι στο Τορόντο. Και το 2014, στο ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, νοσηλευτικό προσωπικό που επέστρεφε στις ΗΠΑ από τις πληγείσες περιοχές έμπαινε επίσης σε καραντίνα.

Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το λατινικό quadraginta και το ιταλικό quaranta, που και τα δύο σημαίνουν σαράντα.

Αλλά για να βρούμε τις ρίζες της λέξης, που αυτές τις ημέρες χρησιμοποιείται λόγω κορονοϊού στις περισσότερες χώρες του κόσμου, θα πρέπει να γυρίσουμε πολύ πίσω, στην Ευρώπη των μέσων του 14ου αιώνα.

Εκείνη την εποχή, η βουβωνική πανώλη σάρωνε η Γηραιά Ήπειρο. Ξεκινώντας από το 1343, είχε ήδη εξαλείψει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης, ειδικά την τριετία 1347-1350.

Οι αξιωματούχοι στην πόλη λιμάνι Ragusa, το σημερινό Ντουμπρόβνικ, πέρασαν νόμο που έθετε σε ισχύ το trentino, δηλαδή περίοδο 30 ημερών απομόνωσης για τα πλοία που έφταναν από περιοχές που είχαν πληγεί από την πανώλη. Κανείς από την πόλη δεν επιτρεπόταν να επισκεφθεί αυτά τα πλοία, κι αν κάποιος παραβίαζε τον νόμο θα έμπαινε κι εκείνος σε απομόνωση 30 ημερών. Στη συνέχεια εφάρμοσαν παρόμοια μέτρα κι άλλες πόλεις, όπως η Μασσαλία και η Πίζα.

Advertisement

Μέσα σε έναν αιώνα, η περίοδος απομόνωσης αυξήθηκε από τις 30 ημέρες στις 40 κι έτσι ο όρος άραξε από trentino σε quarantino— τη ρίζα δηλαδή της λέξης «καραντίνα», όπως τη χρησιμοποιούμε σήμερα.

Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια γιατί επεκτάθηκε η περίοδος απομόνωσης, αλλά οι μελετητές λένε πως υπάρχουν πολλά πολιτισμικά στοιχεία που συνδέονται με τον αριθμό 40, όπως και αναφορές από τη Βίβλο. Άλλοι λένε πως ίσως απλώς κρίθηκε πως οι 30 ημέρες δεν ήταν αρκετές.

 

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

04/12/25 3:16 μμ

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπη

04/12/25 3:13 μμ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπης

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

04/12/25 3:09 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας

04/12/25 3:04 μμ

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα – Επιτρέπεται η διέλευση σε Ι.Χ., λεωφορεία και ασθενοφόρα

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

04/12/25 2:53 μμ

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ - Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

04/12/25 12:54 μμ

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ – Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Red Code σε 9 περιφέρειες

04/12/25 12:29 μμ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Red Code σε 9 περιφέρειες

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

04/12/25 12:23 μμ

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

04/12/25 12:20 μμ

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών

04/12/25 12:15 μμ

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών Ουρολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

04/12/25 11:08 πμ

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών: Νέο πρόγραμμα δωρεάν υπηρεσιών - Κατ’ οίκον φροντίδα

04/12/25 11:02 πμ

ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών: Νέο πρόγραμμα ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΩ δωρεάν υπηρεσιών – Κατ’ οίκον φροντίδα