Οι ΥΠΕΞ ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ των πρεσβευτών     Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Οι ΥΠΕΞ ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ των πρεσβευτών

 

Advertisement
 

 

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και, υπό όρους, με την Αλβανία, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών.

«Είμαι πολύ ευτυχής που οι χώρες μέλη της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε πολιτική συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Συγχαίρω από καρδιάς αυτές τις δύο χώρες. Αυτό στέλνει επίσης ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα στα δυτικά Βαλκάνια: το μέλλον σας βρίσκεται στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Οι ΥΠΕΞ ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ των πρεσβευτών (μονίμων αντιπροσώπων) των χωρών τους στις Βρυξέλλες. Ο Επίτροπος σημείωσε ότι πρόκειται για μια «πολιτική συμφωνία» η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τους ηγέτες των χωρών μελών στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί επίσης με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη και κατόπιν να επιβεβαιωθεί γραπτώς.

 

Ο δρόμος αναμένεται ότι θα είναι πιο δύσκολος για την Αλβανία, αφού Γερμανία και Ολλανδία απαιτούν από τα Τίρανα να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μεταξύ άλλων, η Αλβανία θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα και να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών, να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς επίσης και να συγκροτήσει ειδικές δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Βαρβιτσιώτης: Σημαντική μέρα για την Ευρώπη

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε με τηλεδιάσκεψη για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «Σήμερα, οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε συνεδριάσαμε, με τηλεδιάσκεψη, μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω των χιλιάδων θυμάτων στην Ευρώπη και ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία. Εκφράσαμε όλοι την αλληλεγγύη μας σε αυτή τη δοκιμασία και την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, δόθηκε το «πράσινο» φως για τη Διεύρυνση της Ε.Ε στα Δυτικά Βαλκάνια, με την έγκριση του Σχεδίου Συμπερασμάτων, το οποίο παραπέμπεται στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, σε επίπεδο ηγετών.

 

Με την απόφασή μας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνεται η στρατηγική ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003. Στο τέλος αυτή της διαδρομής, η χώρα μας θα βρεθεί να συνορεύει με δύο ακόμα μέλη της Ε.Ε.

Στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, προβλέπεται:

 

Advertisement

Η υποχρέωση αφενός της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου της Αλβανίας να τηρήσει την υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων τους.

Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο γειτονικών χωρών, το οποίο διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα, η Ε.Ε επιβεβαιώνει εμπράκτως τον αποφασιστικό της ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, γεγονός που αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα. Συγχαίρουμε την Κροατική Προεδρία που κάτω από δύσκολες συνθήκες έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

Είναι μία σημαντική μέρα για την Ε.Ε, αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ευρώπη ΣΗΜΕΡΑ ενωμένη – όπως ποτέ άλλοτε – πρέπει να συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την καταπολέμηση του COVID-19.

Θα τα καταφέρουμε!».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

13/12/25 9:10 μμ

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου

13/12/25 9:04 μμ

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου

Χατζηβασιλείου στη Βουλή για Προϋπολογισμό: Εθνική προτεραιότητα το μέλλον του πρωτογενούς τομέα - Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών πολιτικών

13/12/25 9:00 μμ

Χατζηβασιλείου στη Βουλή για Προϋπολογισμό: Εθνική προτεραιότητα το μέλλον του πρωτογενούς τομέα – Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών πολιτικών

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο» δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων

13/12/25 8:48 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο» δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων

Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε πει ναι στο διάλογο, όχι στο κλείσιμο των δρόμων, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων

13/12/25 8:41 μμ

Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε πει ναι στο διάλογο, όχι στο κλείσιμο των δρόμων, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων

Κρήτη: Ερευνούσαν τη σύζυγο για τις παράνομες επιδοτήσεις, συνέλαβαν τον σύζυγο για οπλοκατοχή

13/12/25 8:36 μμ

Κρήτη: Ερευνούσαν τη σύζυγο για τις παράνομες επιδοτήσεις, συνέλαβαν τον σύζυγο για οπλοκατοχή

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» - Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

13/12/25 8:19 μμ

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» – Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

H εκλογή Πιερρακάκη και το "asset" Τάσος Χατζηβασιλείου - video

13/12/25 8:19 μμ

Εκλογή Πιερρακάκη και το “asset” Τάσος Χατζηβασιλείου – video

Αγρότες: Δεν θα πάνε στη συνάντηση στο Μαξίμου την Δευτέρα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Νίκαια

13/12/25 4:51 μμ

Αγρότες: Δεν θα πάνε στη συνάντηση στο Μαξίμου την Δευτέρα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Νίκαια

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, δήλωναν και εκτάσεις πεθαμένων

13/12/25 3:28 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, δήλωναν και εκτάσεις θανόντων

Κυρ. Μητσοτάκης σε προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπή

13/12/25 3:12 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης σε προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπή

Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών

13/12/25 3:00 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών