Νέα δεδομένα από τα ευρήματα της έρευνας  Advertisement     Κινέζοι επιστήμονες ανατρέπουν τη θεωρία πως οι παγκολίνοι ευθύνονται για την πανδημία του κορονοϊού. Οι κορονοϊοί που ανιχνεύθηκαν σε ένα ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Νέα δεδομένα από τα ευρήματα της έρευνας

 

Advertisement
 

 

Κινέζοι επιστήμονες ανατρέπουν τη θεωρία πως οι παγκολίνοι ευθύνονται για την πανδημία του κορονοϊού.

Οι κορονοϊοί που ανιχνεύθηκαν σε ένα μικρό αριθμό παγκολίνων, βρέθηκαν να έχουν στο σώμα τους κορονοϊούς συγγενικούς με τον ιό SARS-CoV-2, αλλά όχι τον ίδιο τον ιό που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19, σύμφωνα με νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.

Ο βαθμός συγγένειας δεν είναι επαρκής για να δικαιολογηθεί η υπόθεση που είχε γίνει αρχικά ότι τα εν λόγω μυρμηγκοφάγα θηλαστικά αποτελούν τους ξενιστές που ευθύνονται άμεσα για το ξέσπασμα της επιδημίας.

Advertisement
MEGA

Όμως τα ευρήματα δείχνουν πως αυτά τα ζώα, τα οποία στην Ασία χρησιμοποιούνται τόσο ως τροφή όσο και στην παραδοσιακή ιατρική, αποτελούν όντως ένα ξενιστή κορονοϊών και συνεπώς η πώλησή τους στις αγορές πρέπει να απαγορευθεί αυστηρά, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιου άλλου ιού στους ανθρώπους στο μέλλον.

 

Advertisement
Family Kitchen

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, με επικεφαλής τους Γι Γκουάν (Πανεπιστήμιο Χονγκ Κονγκ) και Γιαν-Λινγκ Χου (Ιατρικό Πανεπιστήμιο Γκουανξί Κίνας), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν δείγματα από 18 παγκολίνους που είχαν κατασχεθεί σε επιχειρήσεις καταπολέμησης του λαθραίου εμπορίου αγρίων ζώων στη νότια Κίνα το 2017 και το 2018. Η μελέτη αποκάλυψε την παρουσία κορονοϊών, συγγενικών του SARS-CoV-2, στα πέντε από τα 18 ζώα.

Η γενετική συγγένεια των ιών που βρέθηκαν στους παγκολίνους, με το νέο κορονοϊό της Covid-19, κυμαίνεται από 85% έως 92%. Κανένας όμως από τους ιούς των παγκολίνων δεν διαθέτει ορισμένες βασικές μεταλλάξεις που υπάρχουν στο νέο ιό που πλήττει τους ανθρώπους.

 

Μέχρι στιγμής οι νυχτερίδες θεωρούνται ο πιθανότερος αρχικός φορέας του νέου κορονοϊού, ενώ άγνωστα παραμένουν άλλα ζώα-ξενιστές που μπορεί να λειτούργησαν σε ενδιάμεσοι φορείς για τη μετάδοση στους ανθρώπους (οι παγκολίνοι μπορεί να ήσαν ένας τέτοιος ενδιάμεσος ξενιστής, αλλά όχι σίγουρα). Επειδή έκλεισε η αγορά θαλασσινών στη Γουχάν, η οποία συνδέθηκε με τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα, κατέστη αδύνατο να γίνει εξονυχιστική έρευνα στα ζώα που μπορεί να ενεπλάκησαν στην μετάδοση του ιού.

Οι παγκολίνοι είναι τα μόνα θηλαστικά, πλην των νυχτερίδων, που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα να μολύνονται με κορονοϊούς συγγενικούς με τον SARS-CoV-2. Οι επιστήμονες εισηγούνται την πιο προσεκτική μελέτη αυτών των ζώων στο μέλλον.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος 2025

07/10/25 12:03 πμ

Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος του 2025

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

07/10/25 12:03 πμ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

06/10/25 11:44 μμ

ΠΑΣΟΚ: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

06/10/25 11:40 μμ

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ - Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

06/10/25 11:35 μμ

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ – Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

06/10/25 11:26 μμ

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

06/10/25 10:31 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

06/10/25 10:16 μμ

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

06/10/25 10:10 μμ

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

06/10/25 9:59 μμ

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

06/10/25 9:55 μμ

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα (video)

06/10/25 10:11 μμ

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα – video