Date:
Τοποθέτηση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, στη συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την κύρωση των ΠΝΠ με τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού
«Αντί για οχυρωματικά έργα στην οικονομία, η ΝΔ πατάει γκάζι στην κατηφόρα»
Στην ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, όπως προκύπτει τόσο από την αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να προβλέψει τις ανάγκες της οικονομίας, προβαίνοντας σε συμπληρωματικές ανακοινώσεις κάθε λίγες ημέρες, όσο και από τη σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα μέτρα ανέρχονται σε ποσοστά άνω του 10% και του 15% του ΑΕΠ τους όταν στην Ελλάδα φτάνουν μόλις στο 2,6%, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, στη συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Κατά τη συζήτηση των μέτρων, ο Νίκος Παππάς, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε καθίζηση, δυστυχώς με σκοπιμότητα. Βάζετε μια επιχείρηση στις ευεργετικές διατάξεις με προϋπόθεση την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και πλέον μιλάμε για 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους σε αναστολή. Θα έπρεπε να τη βοηθάμε αν δεν τις ανέστειλε». Συμπληρώνοντας πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα για τις επιχειρήσεις δύσκολα θα αντέξει το 65% αυτών, που πέρυσι δήλωσε μηδενικά κέρδη ή ζημίες.
Όπως ανέφερε, η προοπτική της ΝΔ είναι «να κλείσουν 200 με 300 χιλιάδες επιχειρήσεις και οι μεγάλες να μαζέψουν όλη τη δραστηριότητα»,
προσθέτοντας ότι «για την επιβίωσή τους απαιτείται ένα “σχέδιο Ηρακλής”, ένα σχέδιο μεγάλων εγγυήσεων δηλαδή, και για την ελληνική οικονομία ένα σχέδιο παρεμβάσεων τουλάχιστον στο 10% του ΑΕΠ για φέτος και 10% για του χρόνου. Κάτι που κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εγγυήσεις. Το δικό σας σχέδιο μιλά για εγγυήσεις στο 0,5% του ΑΕΠ, όταν η Γερμανία προχωρά σε εγγυήσεις στο 33% του ΑΕΠ της».
«Θα είναι ευχής έργον τα αποτελέσματα της πανδημίας στην υγεία του πληθυσμού να είναι μικρά. Θα έχετε, όμως, βαριά ιστορική ευθύνη αν τα αποτελέσματα στην οικονομία είναι μεγάλης κλίμακας. Εσείς, δυστυχώς, αντί να φτιάχνετε οχυρωματικά έργα για την οικονομία, πατάτε γκάζι στην κατηφόρα», επεσήμανε.
Σε σχέση με τα υπόλοιπα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση της κρίσης, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόλυτη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, καθώς και υποστήριξη «των ανθρώπων αυτών που είναι στην πρώτη γραμμή, με τον εξοπλισμό τους με μέσα προστασίας». Καυτηρίασε, δε, τις διατάξεις των ΠΝΠ που αναφέρονται σε απευθείας αναθέσεις, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, ζητώντας τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα επιβλέπει τις διαδικασίες αυτές και το επείγον του χαρακτήρα τους.
Με αφορμή το διπλασιασμό της τιμολόγησης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και το πρόγραμμα επικοινωνίας των 11 εκατ. ευρώ για τη μετάδοση διαφημιστικών σποτ για την προστασία του πληθυσμού, που ως πρόσφατα η μετάδοσή τους ήταν δωρεάν από τους σταθμούς με βάση ΚΥΑ των Παππά – Ξανθού αλλά και πρόσφατη απόφαση του Στέλιου Πέτσα, ζήτησε διαφάνεια, καθώς «οι πολίτες μπορεί να υπακούν στη καραντίνα αλλά δεν πρόκειται να κλείσουν τα μάτια και το στόμα τους σε φαινόμενα τα οποία αφήνουν σκιές για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος».