Μητσοτάκης στο CNN: Έχουμε δώσει τον λόγο στους ειδικούς για τον κορονοϊό
Date:
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού από την ελληνική πολιτεία, αλλά και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό μίλησε στο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει το λόγο στους ειδικούς.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πάντως ότι υπό μία έννοια αυτή η κρίση έχει υπάρξει ευκαιρία για την Ελληνική πολιτεία να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Ανέφερε δε ότι μέχρι στιγμής μόνο ένα μέλος της Βουλής ήταν θετικό στον ιό.
Ερωτηθείς σχετικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών, ακόμη και μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει όντως παγκόσμιος ανταγωνισμός και «κάθε χώρα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια». Τόνισε όμως ότι η Κομισιόν έχει βάλει κάποιους όρους, έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής των μέσων αυτών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά αυτές οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο και υπάρχει μία ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «πρέπει να επανεξετάσουμε την δυνατότητα να παράξουμε κάποια από αυτά τα μέσα στις χώρες μας για να μην εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές» και κατέληξε επισημαίνοντας πως: «Όταν είσαι σε κρίση κάθε κράτος-μέλος είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να διασφαλίσει για τους πολίτες του τα αναγκαία αγαθά και η Ελλάδα δεν έχει αποτελέσει εξαίρεση».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πολιτεία είχε πολλές δωρεές μεγάλες και μικρές από τον ιδιωτικό τομέα, που βοήθησε στην προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού από το εξωτερικό, ευχαριστώντας τους δωρητές.
«Η Ελλάδα θεωρείται μία ατομικιστική κοινωνία, αλλά πιστεύω ότι αν βγει κάτι καλό από αυτή την κρίση είναι μία ξεκάθαρη αίσθηση αλληλεγγύης και η αίσθηση ότι είμαστε σε αυτό όλοι μαζί» εκτίμησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι υπάρχει μία γενική εκτίμηση πως η ελληνική πολιτεία έκανε τη δουλειά της με επαγγελματισμό και πρόσθεσε: «Έχουμε δώσει την επικοινωνία στους ειδικούς, έχουμε καθημερινό briefing από τους ειδικούς όχι από πολιτικούς που ενημερώνουν τον κόσμο ακριβώς που βρισκόμαστε και υπό μία έννοια μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού που οι τεχνοκράτες είχαν ενοχοποιηθεί, τώρα μας καθοδηγούν στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε».
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «αυτός ο ιός εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τον σταματήσουμε, να τηρούμε τις αποστάσεις και πρέπει να πούμε στον κόσμο την αλήθεια» και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι ότι έχω μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες να τους πω την αλήθεια. Είναι πολύ δύσκολο να μείνεις σπίτι, όλοι υπομένουμε τις οικονομικές συνέπειες, αλλά η νούμερο ένα προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων. Δεν θέλουμε το σύστημα υγείας μας να φτάσει στα όριά του. Δεν θέλουμε να πρέπει να διαλέξουμε ποιος θα πάει σε αναπνευστήρα και ποιος όχι».
Ερωτηθείς για το φόβο κρούσματος στη Μόρια ή σε άλλο κέντρο μεταναστών και προσφύγων, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δόξα τω Θεώ δεν έχουμε καμία περίπτωση στο νησί της Λέσβου, είχαμε μόνο μία περίπτωση σε ένα στρατόπεδο στην ηπειρωτική χώρα». Εκτίμησε ότι γίνεται πολύ καλή ανιχνευση στην αρχή ενός κρούσματος. Τόνισε ότι το κράτος παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει στη Λέσβο, όπου παραδέχθηκε ότι είναι περίπλοκη κατάσταση, ενώ υπενθύμισε ότι σχέδιο της κυβέρνησης ήταν πάντα να αποσυμφορηθεί η Λέσβος και τα άλλα νησιά.
«Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι πολύ περίπλοκο και συνδέεται με το τι συνέβη στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα. Είχαμε μία ξεκάθαρη προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απελπισμένους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες, να τους σπρώξει στην Ελλάδα για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν δούλεψε. Η Ελλάδα προστάτεψε και θα προστατεύει τα σύνορα της. Αλλά νομίζω ότι ταυτόχρονα έχουμε και καλές επιδόσεις στο ανθρωπιστικό επίπεδο. Παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει στα camps, έχουμε ευρωπαϊκή υποστήριξη, ενισχύουμε τις εγκαταστάσεις υγείας. Τα νησιά είναι σχετικά απομονωμένα, ελέγχουμε ποιος πηγαίνει και ποιος φεύγει σχετικά εύκολα και κοιτάμε να προστατέψουμε τις περιοχές της Ελλάδας όπου δεν είχαμε κάποιο κρούσμα και δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής τα νησιά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία».
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της Human Rights Watch για τη συμπεριφορά της Ελληνικής πολιτείας απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η διακοπή της δυνατότητας υποβολής αίτησης ασύλου για ένα μήνα ήταν ένα προσωρινό μέτρο για ένα εξαιρετικό γεγονός. Υπενθύμισε εκ νέου ότι στις αρχές Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση συστηματικά όχι απλά ενθάρρυνε, αλλά έδωσε σε ανθρώπους τα μέσα για να προσπαθήσουν να περάσουνε μαζικά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα και πρόσθεσε: «Είναι καθήκον μου -και αυτό το ξεκαθάρισα- να προστατέψω τα σύνορά μας. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να εκβιαστούν από την Τουρκία. Το ξεκαθαρίσαμε ότι ήταν ένα προσωρινό μέτρο, που έχει λήξει σήμερα και περιμένω μία επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις ασύλου».