Το πρώτο τεστ αίματος για την ανίχνευση προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του νέου κορονοϊού, που δίνει αποτελέσματα μέσα σε 15 έως 20 λεπτά, είναι πραγματικότητα και εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων ... Περισσότερα

Το πρώτο τεστ αίματος για την ανίχνευση προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του νέου κορονοϊού, που δίνει αποτελέσματα μέσα σε 15 έως 20 λεπτά, είναι πραγματικότητα και εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA), την αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ.

 

Τα τεστ αυτού του είδους -που κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθούν και στην Ελλάδα- μπορούν να αποβούν χρήσιμα για να αποκαλύψουν τι ποσοστό ενός πληθυσμού έχει νοσήσει με Covid-19 και ποιά είναι η πραγματική θνητότητα της νόσου, αν ληφθούν υπόψη τα ήπια και ασυμπτωματικά κρούσματα.

Τα τεστ αντισωμάτων θα μπορούν επίσης να εντοπίσουν ποιοι άνθρωποι έχουν πλέον κάποια ανοσία, ώστε να μπορούν, σχετικά άφοβα, να βγουν από το σπίτι τους και να επιστρέψουν στην εργασία τους, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για το υγειονομικό προσωπικό.

Τα σημερινά τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), που χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας, ανιχνεύουν σε δείγμα από τη μύτη ή το φάρυγγα την ενεργή λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και όχι αν κάποιος έχει ήδη αρρωστήσει και έχει πια αντισώματα στον οργανισμό του.

Το τεστ που ενέκρινε η FDA μετά από επείγουσα διαδικασία (επιτρέπει την χρήση τεστ προτού πάρει αυτό πλήρη έγκριση, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμη εναλλακτικές λύσεις), αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο τους New York Times, έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Cellex.

Βασίζεται σε δείγμα αίματος που αναλύεται σε εξουσιοδοτημένα εργαστήρια και ανιχνεύει αντισώματα IgM (εμφανίζονται πρώτα σε περίπτωση λοίμωξης από ιό) και IgG (εμφανίζονται αργότερα).

Άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Σιγκαπούρη ήδη διεξάγουν ελέγχους με τεστ αντισωμάτων, ενώ η Βρετανία σύντομα θα ξεκινήσει και αυτή.

Όμως έως τώρα δεν είναι βέβαιη η αξιοπιστία αυτών των τεστ (στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης το τεστ μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό), ενώ ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο ένας άνθρωπος που έχει αναρρώσει από Covid-19, αποκτά πλήρη ανοσία και για πόσο χρόνο. Η παρουσία αντισωμάτων δεν εγγυάται και την ύπαρξη κανονικής ανοσίας έναντι του κορονοϊού.

Το νέο τεστ στις ΗΠΑ -όπως και άλλα του είδους του- βγάζουν θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά δεν λένε πόσο καλά «δουλεύουν» τα αντισώματα για να αποτρέψουν μια νέα λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με την ιολόγο δρ Άντζελα Ρασμούσεν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ορκίστηκαν ο νέος Διοικητής και ο Υποδιοικητής του Νοσοκομείου Σερρών - video

21/08/25 4:31 μμ

Ορκίστηκαν ο νέος Διοικητής και ο Υποδιοικητής του Νοσοκομείου Σερρών – video

Ιερά Πανήγυρις στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών- Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών

21/08/25 4:05 μμ

Ιερά Πανήγυρις στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών- Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών

Σέρρες: Εμφάνιση νέων εστιών ευλογιάς των προβάτων - Καθολική απαγόρευση μετακινήσεων

21/08/25 3:44 μμ

Σέρρες: Εμφάνιση νέων εστιών ευλογιάς των προβάτων – Καθολική απαγόρευση μετακινήσεων

Σ. Φάμελλος: Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ, 13ος και 14ος μισθός για τους δημοσίους υπαλλήλους

21/08/25 3:14 μμ

Σ.Φάμελλος: Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ, 13ος και 14ος μισθός για τους δημοσίους υπαλλήλους

Nord Stream-Σαμποτάζ: Σύλληψη υπόπτου στην Ιταλία

21/08/25 3:00 μμ

Nord Stream-Σαμποτάζ: Σύλληψη υπόπτου στην Ιταλία

Πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 59 ετών ο Απόστολος Βεσυρόπουλος

21/08/25 3:15 μμ

Πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 59 ετών ο Απόστολος Βεσυρόπουλος

Tηλεδιάσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη με τον δήμαρχο Αμοργού Λ. Καραΐσκο για την πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

21/08/25 2:44 μμ

Tηλεδιάσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη με τον δήμαρχο Αμοργού Λ. Καραΐσκο για την πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Υπέστη ανακοπή καρδιάς, μάχη των γιατρών να τον επαναφέρουν

21/08/25 2:16 μμ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Υπέστη ανακοπή καρδιάς, μάχη των γιατρών να τον επαναφέρουν

Γενετική αναβίωση λύκου εξαφανισμένου επί χιλιάδες χρόνια

21/08/25 10:10 πμ

Γενετική αναβίωση λύκου εξαφανισμένου επί χιλιάδες χρόνια

Χατζηβασιλείου: Εθνικά επιζήμιος ο διαχωρισμός των εισβολών - Η Ελλάδα προτάσσει το απαραβίαστο των συνόρων

21/08/25 11:08 πμ

Χατζηβασιλείου: Εθνικά επιζήμιος ο διαχωρισμός των εισβολών – Η Ελλάδα προτάσσει το απαραβίαστο των συνόρων

Διονύσης Σχοινάς – Καίτη Γαρμπή: Το τρυφερό φιλί σε συναυλία και η συγκινητική αφιέρωση του τραγουδιστή

21/08/25 11:03 πμ

Διονύσης Σχοινάς – Καίτη Γαρμπή: Το τρυφερό φιλί σε συναυλία και η αφιέρωση του τραγουδιστή

Την Πέμπτη η κηδεία του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Χρυσόστομου Σταμούλη

21/08/25 10:57 πμ

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον καθηγητή Χρυσόστομο Σταμούλη