H τραγωδία από την πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει τέλος στην Ισπανία, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης,  αλλά μια γραφική πόλη στα νότια της χώρας έχει γίνει παράδειγμα προς ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

H τραγωδία από την πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει τέλος στην Ισπανία, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης,  αλλά μια γραφική πόλη στα νότια της χώρας έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση αφού κατάφερε μέχρι στιγμής να αποκρούσει την επέλαση της Covid-19.

 

Advertisement
 

 

H πόλη-οχυρό Ζαχάρα ντε λα Σιέρα της Ισπανίας έχει συνηθίσει να αποκρούει τους εχθρούς. Στα χρόνια του μεσαίωνα, Μαυριτανοί και Χριστιανοί έδωσαν σκληρές μάχες για την πόλη, που πολύ αργότερα, το 1812, κατακτήθηκε από τους Γάλλους. Αλλά με την πλεονεκτική,  οχυρωματική της θέση στην καρδιά της Ανδαλουσίας μπήκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ώρα που η Ισπανία θρηνεί 10.000 θύματα από τον κορωνοϊό (σχεδόν χίλια το τελευταίο 24ωρο).

Στις 14 Μαρτίου, κι όταν η επιδημία άπλωνε τα πλοκάμια της στην Ισπανία, η Ζαχάρα ντε λα Σιέρα αποκλείστηκε από τον έξω κόσμο με απόφαση του 40χρονου δημάρχου Σαντιάγο Γκαλβάν, που έκλεισε τις τέσσερις από τις πέντε εισόδους της κωμόπολης, την ίδια μέρα που η κυβέρνηση στη Μαδρίτη κήρυττε τη χώρα σε «κατάσταση συναγερμού». Έκτοτε, κι ενώ στην Ισπανία καταγράφηκαν πάνω από 100.000 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Ζαχάρα των 1.400 κατοίκων ούτε ένα! «Πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες και νομίζω ότι είναι ένα καλό σημάδι», δήλωσε ο δήμαρχος στο CNN.

 

Τα μέτρα που έλαβε ο Γκαλβάν απολαμβάνουν, όμως, της στήριξης των κατοίκων της πόλης και ειδικά των ηλικιωμένων, αφού οι άνω των 65 αποτελούν εκεί σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της και πάνω από 30 φιλοξενούνται σε οίκο ευγηρίας. Την ίδια ώρα γειτονικές κωμοπόλεις και χωριά έχουν καταγράψει όχι μόνον κρούσματα αλλά και νεκρούς από την Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Μπλόκα και στους τουρίστες για τον κορωνοϊό

Γαντζωμένη σε μια λοφοπλαγιά και σε απόσταση μιας ώρας με το αυτοκίνητο από τη Σεβίλλη η  Ζαχάρα ντε λα Σιέρα με τα γραφικά στενοσόκακα, τα λευκά σπίτια και τα  μεσαιωνικά τείχη αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τουρίστες από όλο τον κόσμο. Αλλά από τη μέρα που εφαρμόστηκαν τα αυστηρά μέτρα στην Ισπανία, αναγκάστηκε να διώξει Γάλλους και Γερμανούς επισκέπτες, που είχαν φθάσει εκεί.
Τη μοναδική πρόσβαση στην κωμόπολη φρουρεί ένας αστυνομικός, ενώ δύο άνδρες με ειδικές στολές πλένουν τα διερχόμενα οχήματα με ένα μείγμα χλωρίνης και νερού, ενώ τα ΙΧ περνούν κι από ένα λάκκο με απολυμαντικό για να μη μεταφέρουν τα ελαστικά τους τον ιό. Ο δήμαρχος παραδέχεται ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 20% με 80% , αλλά πέραν τούτου καθησυχάζουν και τους ντόπιους. «Καταφέραμε να δώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στους γείτονές μας, αφού ξέρουν ότι δεν περνά “άγνωστο” αυτοκίνητο που να μην έχει απολυμανθεί».

Μέτρα απολύμανσης και διανομή τροφίμων και φαρμάκων κατ’ οίκον

Ανάλογα προληπτικά μέτρα λαμβάνονται και εντός των τειχών της Ζαχάρα ντε λα Σιέρα, αφού κάθε Δευτέρα και Πέμπτη  το απόγευμα μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων απολυμαίνει δρόμους, πλατείες και τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών. Την ίδια ώρα τοπική επιχείρηση πληρώνει δύο γυναίκες για να μοιράζουν επί 11 ώρες την ημέρα τρόφιμα και φάρμακα στα νοικοκυριά, ώστε να μειωθεί ο αριθμός εκείνων που κυκλοφορούν έξω, ειδικά των πλέων ευάλωτων στο φονικό κορωνοϊό.

Αλλά πέρα απ’ αυτά η τοπική ένωση γυναικών φροντίζει και τους ηλικιωμένους που αδυνατούν να μαγειρέψουν, αφήνοντας φαγητά στο κατώφλι τους, ενώ ο δήμος επιστράτευσε και δύο αυτοκίνητα με φώτα και μουσική, για να βγαίνουν τα παιδιά στα μπαλκόνια και να ξεσκάνε. Παράλληλα υπάρχει πρόνοια και για τις οικονομικές δυσχέρειες των κατοίκων που λειτουργούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους με το δήμο να καλύπτει τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και ύδρευσης καθώς και τους φόρους όσο η Ισπανία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Σε αντίθετη περίπτωση τα εστιατόρια και τα μπαρ της κωμόπολης – 19 τον αριθμό – θα είχαν πέσει στα βράχια. «Θα χρειαστούμε ένα είδος οικονομικού πνεύμονα αν συνεχιστεί αυτό», λέει ο δήμαρχος προσβλέποντας σε οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση στη Μαδρίτη κι ευελπιστώντας μαζί με τους συμπολίτες του ότι η Ζαχάρα ντε λα Σιέρα θα αντέξει, όπως και στο μακραίωνο παρελθόν της, άλλη μια πολιορκία…

 

Advertisement

 

Πηγή iefimerida.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

03/12/25 10:11 μμ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

03/12/25 10:01 μμ

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

03/12/25 9:54 μμ

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

03/12/25 9:48 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

03/12/25 9:43 μμ

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα νοτιοδυτικά, από αύριο, Πέμπτη 04/12, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών . Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κατά τόπους μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα και οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη. Την Πέμπτη 04/12 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες στα νοτιοδυτικά και στη συνέχεια στην Κρήτη, το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και σταδιακά τη Θεσσαλία. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν στην περιοχή της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-8 μποφόρ και στο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 6 μποφόρ. Την Παρασκευή 05/12 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με παρόμοια χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI) που εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο της Παρασκευής 05/12 κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Ειδικότερα, όπως αναφέρει το meteo.gr/ΕΑΑ τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, ενώ θα επηρεαστούν πλέον και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, οι άνεμοι θα παραμείνουν πολύ ενισχυμένοι.

03/12/25 9:39 μμ

ΜΕΤΕΟ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο – Επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 5, την Παρασκευή

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

03/12/25 9:29 μμ

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

03/12/25 9:20 μμ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

03/12/25 9:12 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

ΣΤΑΣΥ : H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

03/12/25 9:06 μμ

ΣΤΑΣΥ: H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

Εγκαίνια βιβλιοθήκης ΣΘΕ του ΑΠΘ στον χώρο όπου υπήρχε η κατάληψη του Βιολογικού

03/12/25 9:03 μμ

Εγκαίνια βιβλιοθήκης ΣΘΕ του ΑΠΘ στον χώρο όπου υπήρχε η κατάληψη του Βιολογικού

O Όμιλος AKTOR Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες Los Angeles 2028

03/12/25 8:24 μμ

O Όμιλος AKTOR Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες Los Angeles 2028