Η μικρή ισπανική πόλη Ζαχάρα ντε λα Σιέρα δεν έχει ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού ενώ στη Ισπανία ο φονικός ιός επελαύνει Σκαρφαλωμένη στους λόφους της Ανδαλουσίας, γεμάτη λευκά σπίτια, η ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η μικρή ισπανική πόλη Ζαχάρα ντε λα Σιέρα δεν έχει ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού ενώ στη Ισπανία ο φονικός ιός επελαύνει

Advertisement
 

Σκαρφαλωμένη στους λόφους της Ανδαλουσίας, γεμάτη λευκά σπίτια, η μικρή ισπανική πόλη Ζαχάρα ντε λα Σιέρα έγινε πρόσφατα διεθνώς γνωστή, καθώς ανάμεσα στους 1.400 κατοίκους της κανένας δεν έχει νοσήσει με κορωνοϊό την ίδια στιγμή που στην Ισπανία ο θανατηφόρος ιός «καλπάζει».

 

Τυχαίο γεγονός ή η ύπαρξη μιας σειράς δραστικών μέτρων, που ελήφθησαν έγκαιρα και είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τον «αόρατο εχθρό» έξω από τις πέντε εισόδους της πόλης;

Στις 14 Μαρτίου, την ημέρα που η Ισπανία ανακοίνωσε την λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, ο 40χρονος δήμαρχος της Ζαχάρα ντε λα Σιέρα, Σαντιάγο Γκαλβάν, έκλεισε τις τέσσερις από τις πέντε πύλες εισόδου στην πόλη του και εφάρμοσε αυστηρούς κανόνες υγιεινής για όσους εισέρχονται σε αυτήν.

 

 

Δύο άνδρες με προστατευτική στολή, που στο παρελθόν ψέκαζαν τους ελαιώνες, τώρα ψεκάζουν με νερό και χλωρίνη κάθε όχημα που εισέρχεται ενώ έχει κατασκευαστεί τάφρος για απολύμανση των ελαστικών των οχημάτων.

Επίσης, με πρωτοβουλία του δημάρχου κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τα χαράματα δέκα άνδρες απολυμαίνουν τους δρόμους, τις πλατείες και τους εξωτερικούς τοίχους των κατοικιών ενώ καθημερινά δύο γυναίκες, που πληρώνονται από τοπική επιχείρηση, παραδίδουν φάρμακα και τρόφιμα στους κατοίκους για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

 

«Πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες και νομίζω πως αυτό είναι ένα καλό σημάδι», δήλωσε ο δήμαρχος στο CNN, ενώ η 48χρονη Auxi Rascon, η μία από τις δύο γυναίκες που παραδίδουν τρόφιμα και φάρμακα, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο: «Οι κάτοικοι είναι πολύ ευχαριστημένοι επειδή δεν χρειάζεται να βγουν έξω, αισθάνονται προστατευμένοι και νιώθουν σιγουριά». Τα αυστηρά μέτρα του δημάρχου έχουν την έγκριση του συνόλου των κατοίκων, το ένα τέταρτο των οποίων είναι άνω των 65 ετών. Στην πόλη υπάρχει και γηροκομείο με περίπου 30 ηλικιωμένους.

Advertisement

Επίσης, το έργο του δημάρχου συνδράμει και η τοπική ένωση γυναικών, η οποία βοηθά τους ηλικιωμένους της πόλης, που δεν μπορούν να μαγειρέψουν. Δύο αυτοκίνητα που παίζουν μουσική γυρίζουν στους δρόμους της ισπανικής πόλης για να ψυχαγωγήσουν τους κατοίκους και ειδικότερα, τα παιδιά που βγαίνουν στα μπαλκόνια να τα δουν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους στην Ζαχάρα ντε λα Σιέρα είναι αυτοαπασχολούμενοι στις δικές τους μικρές επιχειρήσεις. Με πρωτοβουλία του δημάρχου για όσο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού, το ταμείο εκτάκτων αναγκών του δήμου θα πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού αλλά και τους φόρους των επιχειρήσεων αυτών.

Απαγορεύτηκε σε Γάλλους και Γερμανούς τουρίστες η είσοδος στην πόλη

Αν και η μικρή πόλη, που απέχει μόλις μία ώρα από τη Σεβίλλη, είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους ελαιώνες της, τα στενά δρομάκια της, τα μεσαιωνικά κάστρα
της και τα λευκά σπίτια της, ο δήμαρχος δεν δίστασε για το καλό των κατοίκων να μην αφήσει να μπουν Γάλλοι και Γερμανοί τουρίστες, που ήθελαν να την επισκεφθούν τις πρώτες ημέρες επιβολής των περιοριστικών μέτρων, τα οποία αγνοούσαν.

Κατά τον μεσαίωνα Μαυριτανοί και Χριστιανοί έδωσαν μάχες για τον έλεγχο της πόλης εξαιτίας της στρατηγικής θέσης της ενώ οι Μαυριτανοί μάλιστα, είχαν κατασκευάσει κάστρο για να το χρησιμοποιήσουν ως οχυρό σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης. Τα ερείπια του κάστρου των Μαυριτανών υπάρχουν στην πόλη μέχρι σήμερα. Το 1812 η πόλη λεηλατήθηκε από τους Γάλλους.

 

πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΔΕΗ συνεχίζει δυναμικά για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία της με την Euroleague Basketball, ως Εθνικός Χορηγός Ενέργειας μέχρι το 2027, στηρίζοντας ενεργά τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις EuroLeague και BKT EuroCup στην Ελλάδα. Η φετινή αγωνιστική σεζόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Final Four της EuroLeague 2026 επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 19 χρόνια, επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο της χώρας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δυναμική προβολή και πρωτοβουλίες βιωσιμότητας Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στους αγώνες των ελληνικών ομάδων της Euroleague και του EuroCup, εντός γηπέδου αλλά και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Επιπλέον, η συνεργασία αξιοποιεί το εκτεταμένο ψηφιακό οικοσύστημα της Euroleague Basketball, προσφέροντας στη ΔΕΗ μοναδικές ευκαιρίες προβολής και αλληλεπίδρασης μέσω πολλαπλών ψηφιακών πλατφορμών. Με την έναρξη της νέας σεζόν στις 30 Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ παρουσιάζει τη νέα της τηλεοπτική καμπάνια με το μήνυμα: «ΔΕΗ PowerUp The Game: Η χαρά του παιχνιδιού θέλει ενέργεια. Τη δική μας», αναδεικνύοντας τη δύναμη της ενέργειας να ενώνει φιλάθλους και ομάδες, αλλά και να απογειώνει την εμπειρία του μπάσκετ. Παράλληλα, η συνεργασία της ΔΕΗ με την Euroleague επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει τη δέσμευσή του στο μπάσκετ, στηρίζοντας ενεργά το άθλημα σε όλες του τις μορφές, από τις κορυφαίες διοργανώσεις της Euroleague έως το 3x3 μπάσκετ, αναδεικνύοντας αξίες όπως η ομαδικότητα, το πάθος και το ευ αγωνίζεσθαι.

03/10/25 6:51 μμ

ΔΕΗ και Euroleague συνεχίζουν τη συνεργασία τους για 2η χρονιά

Στα ΑΕΙ η διευκρινιστική εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διαγραφής φοιτητών

03/10/25 7:00 μμ

Στα ΑΕΙ η διευκρινιστική εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας διαγραφής φοιτητών

Βασίλης Μπισμπίκης: Πήγε με τσουρέκι στη γειτόνισσα που της χτύπησε τη μάντρα και της ζήτησε συγγνώμη

03/10/25 6:47 μμ

Βασίλης Μπισμπίκης: Πήγε με τσουρέκι στη γειτόνισσα που της χτύπησε τη μάντρα και της ζήτησε συγγνώμη

Είκοσι πέντε σταθμοί απολύμανσης λειτουργούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

03/10/25 6:56 μμ

Είκοσι πέντε σταθμοί απολύμανσης λειτουργούν στην ΠKM για την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε με νίκη μετά από απουσία ενός μήνα

03/10/25 6:53 μμ

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε με νίκη μετά από απουσία ενός μήνα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο

03/10/25 6:39 μμ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μυλωνάκης οδηγείται στην Εξεταστική όχι από επιλογή, αλλά επειδή δεν έχει άλλη διέξοδο

Βρετανία: Η νέα αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας

03/10/25 6:38 μμ

Βρετανία: Η νέα αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Η Τέιλορ Σουίφτ στο νέο της άλμπουμ τραγουδάει για τη Ρεάλ Μαδρίτης

03/10/25 6:36 μμ

Η Τέιλορ Σουίφτ στο νέο της άλμπουμ τραγουδάει για τη Ρεάλ Μαδρίτης

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2025: Η Novo Nordisk Hellas δίνει βάρος στην καρδιαγγειακή υγεία

03/10/25 6:35 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2025: Η Novo Nordisk Hellas δίνει βάρος στην καρδιαγγειακή υγεία

Αλ. Χαρίτσης: Απαιτώ από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διπλωματικό διάβημα προς το Ισραήλ

03/10/25 6:34 μμ

Αλ. Χαρίτσης: Απαιτώ από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διπλωματικό διάβημα προς το Ισραήλ

Φεστιβάλ κατοικίδιων «Oh My Dog Thessaloniki» στη νέα παραλία

03/10/25 6:33 μμ

Φεστιβάλ κατοικίδιων «Oh My Dog Thessaloniki» στη νέα παραλία

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Νοεμβρίου 2025

03/10/25 6:32 μμ

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Νοεμβρίου 2025