Ο κορονοϊός εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 και τέσσερις μήνες μετά συνεχίζουν να γίνονται λάθη που αφορούν το γένος τόσο την Covid-19 όσο και κάποιους όρους γύρω από αυτή.Advertisement   ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ο κορονοϊός εμφανίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 και τέσσερις μήνες μετά συνεχίζουν να γίνονται λάθη που αφορούν το γένος τόσο την Covid-19 όσο και κάποιους όρους γύρω από αυτή.

Advertisement
 

 

Η συχνότερη παρανόηση αφορά τον όρο Covid-19 (σύντμηση της φράσης «Coronavirus Disease 2019»).

Η ορθή αναφορά είναι «η Covid-19» και όχι «ο Covid-19», εφόσον πρόκειται για τη -θηλυκού γένους- νόσο και όχι για το όνομα του κορονοϊού που είναι διαφορετικό. Ο αρσενικού γένους ιός λέγεται SARS-CoV-2 επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Μία δεύτερη συχνή σύγχυση γίνεται ανάμεσα στους όρους θνητότητα (fatality) και θνησιμότητα (mortality) σχετικά με την Covid-19.

Ο δείκτης θνητότητας (fatality rate) αφορά το ποσοστό των θανατηφόρων περιστατικών, με άλλα λόγια την αναλογία των θανάτων σε σχέση με τους νοσούντες.

Εδώ πρέπει να γίνει μία διάκριση στη θνητότητα με βάση τους διαγνωσμένους με τεστ νοσούντες (δηλαδή με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα), ένα ποσοστό που στην Ελλάδα είναι σήμερα περίπου 3%, και στην πραγματική θνητότητα με βάση το σύνολο των νοσούντων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τους ήπιους και ασυμπτωματικούς ασθενείς που δεν έχουν διαγνωσθεί με τεστ.

Αυτό το ποσοστό θνητότητας στην Ελλάδα και σε κάθε άλλη χώρα θα παραμείνει άγνωστο, μέχρι να γίνουν στον πληθυσμό εκτεταμένα τεστ αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης θνησιμότητας (mortality rate) αφορά το ποσοστό των θανάτων από ένα νόσημα στο σύνολο ενός πληθυσμού σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, π.χ. ενός έτους. Στην Ελλάδα και σε όποια άλλη χώρα είναι, επίσης, νωρίς ακόμη για να υπολογιστεί η θνησιμότητα της Covid-19.

Μία άλλη βασική επιδημιολογική έννοια είναι ο επιπολασμός (prevalence), δηλαδή ο αριθμός των περιστατικών ή κρουσμάτων που ήδη υπάρχουν στον πληθυσμό (ο πραγματικός αριθμός στην περίπτωση της Covid-19 παραμένει άγνωστος για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες).

Advertisement

Ο επιπολασμός διαφέρει από την επίπτωση (incidence), που μετρά πόσο γρήγορα εμφανίζονται τα νέα περιστατικά στον πληθυσμό. Όσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση και η διάρκεια μίας νόσου τόσο μεγαλώνει ο επιπολασμός.

Διάκριση μπορεί, επίσης, να γίνει ανάμεσα στη νόσο και στο νόσημα. Η νόσος είναι η νοσηρή διαδικασία, ενώ το νόσημα είναι το αποτέλεσμα της νοσηρής διαδικασίας.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κύκλωμα με απάτες ΦΠΑ -Στη φυλακή οι πρώτοι κατηγορούμενοι

05/10/25 12:13 μμ

Κύκλωμα με απάτες ΦΠΑ – Στη φυλακή οι πρώτοι κατηγορούμενοι

«Δικό μας χρέος είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι περιορισμοί της νομοθεσίας, που ισχύουν στο Αιγαίο, θα ισχύουν για όλους»

05/10/25 12:08 μμ

Μητσοτάκης: Με το πρόγραμμα «Αμοργόραμα» προστατεύεται η θάλασσα και υποστηρίζεται η αλιεία

Η Λευκή Νύχτα επιστρέφει στις Σέρρες!

05/10/25 11:32 πμ

Η Λευκή Νύχτα επιστρέφει στις Σέρρες!

5 βότανα που δεν πρέπει ποτέ να φυτεύονται μαζί

05/10/25 11:31 πμ

5 βότανα που δεν πρέπει ποτέ να φυτεύονται μαζί

Μαρμελάδα σύκο

05/10/25 9:57 πμ

Μαρμελάδα σύκο

Μοντέλο «βάτραχος» ή «χταπόδι»; Τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της καινοτομίας στην ΠΚΜ

05/10/25 11:20 πμ

Μοντέλο «βάτραχος» ή «χταπόδι»; Τα πιθανά σενάρια για το μέλλον της καινοτομίας στην ΠΚΜ

Αντετοκούνμπο: «Θα είμαι έτοιμος στην πρεμιέρα»

05/10/25 11:18 πμ

Αντετοκούνμπο: «Θα είμαι έτοιμος στην πρεμιέρα»

Πώς να επιλέξετε το σωστό χρώμα για τον καναπέ σας

05/10/25 9:56 πμ

Πώς να επιλέξετε το σωστό χρώμα για τον καναπέ σας

Προβληματισμός των εξαγωγέων για την φέτα, λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

05/10/25 11:16 πμ

Προβληματισμός των εξαγωγέων για την φέτα, λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Ο καιρός στη Μακεδονία και τη Θράκη

05/10/25 10:48 πμ

Ο καιρός στη Μακεδονία και τη Θράκη

«Eternity»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας στην Ιταλία με τους Γουίλιαμ Χ. Μέισι και Μίντοου Γουίλιαμς

05/10/25 10:45 πμ

«Eternity»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας στην Ιταλία με τους Γουίλιαμ Χ. Μέισι και Μίντοου Γουίλιαμς

Ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην έκτη...στροφή

05/10/25 10:40 πμ

Ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην έκτη…στροφή